[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 12. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mentalno i fizički zaostala deca u Americi detinjstvo provode u "zatvorima", odbačeni od svih

Žive u teškoj depresiji,

nemaju za hranu i lekove

Oboleli mališani, posebno od psihičkih bolesti, ne samo da ne dobijaju lekove već postaju opasnost za građane. Oko 640 miliona dece na svetu nema adekvatan smeštaj, 400 miliona nema dovoljno vode za piće, a 270 miliona ne dobija adekvatnu zdravstvenu negu

VAŠINGTON - Više od 15.000 mentalno i fizički zaostale dece u Americi smešteno je "pod ključ", najčešće u zatvore za mlade delinkvente - žive u toj svojevrsnoj zajednici, ali izdvojeni od ostalog društva, koje ih se praktično odreklo i stanje im se tamo samo pogoršava. O tome svedoči i nedavno objavljen izveštaj Kongresa SAD, razmatran u oba doma, inače porazna slika stanja u 524 takva centra u 33 američke države.

U tim centrima žive mentalno i fizički zaostala ili obolela deca kojih su se i porodice odrekle. Najmlađi u takvim centrima imaju svega sedam godina. Podatak da je u više od 160 centara bilo pokušaja samoubistava pokazuje kakvi su uslovi u kojima su oni izolovani i kako im se tamo samo pogoršava stanje. Činjenica je poraznija utoliko što je poznato da mentalno zaostala deca, po prirodi, žive u svom svetu zadovoljni, odnosno retko dižu ruku na sebe.

Obolela deca, posebno od teških depresija, izazvanih raznoraznim negativnim iskustvima u životu još pre dolaska u zatvor za delinkvente, ne samo da ne dobijaju adekvatne lekove, nego polako postaju opasnost za sve, ukazuje se u izveštaju.
- Poslednje mesto na kome bi takva deca mogla da budu su ovakvi zatvori. Depresivni su izolovani i zaključani, što ih vuče u samoubistvo. To je svima jasno svima - citira se u kongresnom izveštaju izjava jednog direktora takve ustanove u Tenesiju.

Izveštaj je inicirala grupa republikanskih senatora i kongresmena, a predstavljen je u senatskom Komitetu za poslove vlade.
- Sasvim sigurno niko ne bi dete obolelo od bilo kakve, takođe ozbiljne bolesti, kao na primer kancera, smestio u zatvor gde nema bolničke postelje niti lečenja. A tako se postupa sa decom koja su mentalno obolela - kaže predsednica Američkog nacionalnog udruženja za mentalno obolele Kerol Keroters.

Prema rečima Leonarda Diksona, rukovodioca zatvora za mlade u Detroidu i predsednika Nacionalnog udruženja zatvora za adolescente u SAD, ova deca gube svaku nadu, a iluzorno je verovati da se može tamo kontrolisati njihovo ponašanje.

Prema podacima izveštaja UNICEF-a, više od milijardu mališana, ili skoro polovina mališana sveta, živi u bedi, što predstavlja veliku opasnost po budućnost čitavih nacija. Milioni dece, dodaje se u izveštaju, umiru svake godine od siromaštva, side i rata, a razlog za to katastrofalno stanje valja potražiti u nedostatku političke volje da se nešto bitno preduzme.

Izveštaj pokazuje da oko 640 miliona dece na svetu nema adekvatan smeštaj, da pola miliona nema pristup sanitarnim prostorijama, da 400 miliona nema dovoljno vode za piće, 300 miliona nema nikakav pristup informacijama, 270 miliona ne dobija adekvatnu zdravstvenu negu, 140 miliona nikada nije pohađalo školu (uglavnom devojčice), a 90 miliona dece je neuhranjeno.

Zanimljivo je da se ove tužne brojke ne odnose samo na siromašne zemlje, već i na 11 od ukupno 15 visokoindustrijalizovanih zemalja.
Prvi uzrok smrtnosti dece ostaje i dalje rat. Od 1990. godine izbilo je između 55 i 59 sukoba u svetu koji su bili uzrok smrt blizu dva miliona dece, dok je 20 miliona mališana bilo prinuđeno da napusti svoju kuću i roditelje.

Stotine hiljada mališana su svedoci brutalnosti ili su, čak, prinuđeni da i sami učestvuju u sukobima - kao borci, radna snaga, špijuni... Tu je i seksualno nasilje nad decom koje se, prema izveštaju Unicefa, primenjuje kao jedan od metoda zastrašivanja u ratovima.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

17:26h

Zaostala deca u Americi detinjstvo provode u "zatvorima"

17:33h

UN: Bušova administracija podržala Kofija Anana

17:41h

Moskva: Revolucionari stižu i u Rusiju?

17:50h

Nastavlja se bitka za Irak

17:58h

Šreder pozvao na jačanje UN

23:09h

Potvrđeno da je Juščenko trovan

        


FastCounter by LinkExchange