[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 12. 12. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Različiti zaključci komisija o smrti gardista u Topčideru

Jedna istina, a dve verzije

Vojska je pre dve nedelje javno prikazala svoj zaključak i video - simulaciju smrti gardista, a to se sada očekuje i od Komisije Boža Prelevića

BEOGRAD - Advokat Vladan Batić, pravni zastupnik porodice poginulog vojnika Dragana Jakovljevića, izrazio je juče zadovoljstvo zbog izveštaja Nezavisne komisije koja je došla do zaključka da je gardiste u kasarni u Topčideru 5. oktobra ove godine "ubila treća osoba".

Bivši ministar pravde i lider DHSS-a najavio je da će u ime porodice Jakovljević, podneti krivične prijave protiv većeg broja lica zbog "falsifikovanja istine od strane takozvanih pravosudnih organa i sramnog diskreditovanja vojnika Jakovljevića". Batić je najavio podnošenje zahteva za naknadu materijalne i nematerijalne štete zbog "teških duševnih bolova koje su zbog smrti sina više od dva meseca trpeli članovi najuže porodice poginulog vojnika".

Protivrečnosti

Vrhovni savet odbrane je na zasedanju u petak ocenio da u okolnostima pogibije dvojice gardista u kasarni na Topčideru, "postoje protivrečnosti koje se jedino mogu razjasniti u krivičnom postupku pred nadležnim sudom". Predsednik Nezavisne komisije za ispitivanje pogibije dvojice gardista u Topčideru Božo Prelević, izjavio je da je zaključak Komisije da su u čitavom slučaju učestvovala i treća lica.

On je dodao da vojnik Dragan Jakovljević nije mogao izvršiti samoubistvo, a nije ga ubio ni Dražen Milovanović. Prelević je dodao da je "zaključak Komisije jasan da postoje protivrečni nalazi vojnih istražnih organa i Nezavisne komisije, te da postupak ne treba da se obustavi već prepusti civilnim sudovima".

Izveštaj Nezavisne komisije je protivrečan u odnosu na nalaze vojnih istražnih organa, koji su jasno istakli da u pogibiju gardista nije umešana treća osoba. Vojska je za ovaj slučaj angažovali eksperta, direktora Instituta za sudsku medicinu, profesora Branimira Aleksandrića koji je pred kamerama državne televizije stavio do znanja da u pogibiji gardista nije učestvovala treća osoba.

Vojna komisija je utvrdila da je vojnik Dragan Jakovljević ubio Dražena Milovanovića, a zatim u sebe ispalio smrtonosne hice. Interesantno je da su vojni organi u početku istrage pretpostavljali da je vojnik Milovanović ubio Jakovljevića a zatim izvršio samoubistvo. Ovakav scenario je otpao pošto je utvrđeno da je Milovanović imao rane na levoj strani trbuha i da ni teorijski nije mogao da ispali rafale u sebe iz automatske puške "M-70 AB 2" kojom je bio zadužen.

Ko je pogrešio?

Za sutra se očekuje konferencija za novinare na kojoj bi članovi komisije Boža Prelevića trebali da javno predoče rezultate svoje istrage. Javnost očekuje da se eksperti obe komisije, Nezavisne i vojne, suoče pred televizijskim kamerama i iznesu argumente svojih tvrdnji.

Neoboriv zaključak je taj da je jedan od izveštaja eksperata suprotstavljenih strana netačan, što je moglo biti uzrokovano greškom, dok je druga zastrašujuća istina u ovom slučaju bila ta da je neko pokušao da zarad nečijih interesa prikrije istinu o pogibiju dva dvadesetogodišnjaka.

M. Radulović


vesti po rubrikama

^hronika

18:02h

Različiti zaključci komisija o smrti gardista u Topčideru

18:13h

Načini i motivi ubistava nisu se mnogo promenili do današnjih dana

18:22h

Podgorica: Policija našla devet kilograma marihuane

18:31h

Beograd: Mališan stradao u požaru još na aparatima

18:49h

Neron - Zver sa lirom ili Antihrist?

18:56h

Hip-hop dosije njujorške policije

19:03h

Kampanja u Britaniji: Pravo na ubistvo

 


     


FastCounter by LinkExchange