[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 7. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Pronađena pećina Jovana Krstitelja

JERUSALIM - Britanski arheolog Šimon Gibson pronašao je pećinu kraj Jerusalima za koju veruje da dokazuje postojanje Jovana Krstitelja, prenosi Srna.

- Ovo je prvi konkretan dokaz da je Jovan Krstitelj stvarno živeo i prvi arheološki dokaz istorijske tačnosti Jevanđelja - izjavio je Gibson, arheolog sa diplomom Londonskog univerziteta i autor nekoliko naučnih radova na polju biblijske arheologije.

Pećina se nalazi na teritoriji kibuca Tsuba, "otprilike sat vremena jahanja magarcem od Ein Kerema, sela u kojem se, prema hrišćanskoj tradiciji, rodio Jovan Krstitelj", kaže Gibson.

Gibson je počeo sa iskopavanjima 2000. i ubrzo je na stenama otkrio, kako veruje, "uklesane crteže Jovana Krstitelja obučenog u haljinu od kamilje dlake", kao što je i opisano u Jevanđelju po Mateju. Pronađeni su i krstovi i grubi crtež odrubljivanja Jovanove glave . Gibson tvrdi da se radi o crtežima "vizantijskih sveštenika koji su se okupljali u pećini da bi ispričali istoriju Jovana Krstitelja".

Otkrivena je pećina duga 24, široka 4,5 i visoka četiri metra. Pećina ima 18 stubova koji se spuštaju do velikog pravougaonog bazena, gde su se, navodno, održavala kršenja. Ipak, neki uvaženi arheolozi smatraju da je Gibson u zaključcima otišao predaleko i da pronađeni dokazi nisu tako uverljivi.


vesti po rubrikama

^vesti

18:21h

Pronađena pećina Jovana Krstitelja

18:30h

Trodnevni aranžman od četiri i po miliona evra

18:39h

Natalitet pada zbog umora

18:47h

Lavica i tigar dobili mladunče

18:55h

Prodaje očev duh na Internetu

17:02h

Kockaju se pored mrtvačkog kovčega

 


     


FastCounter by LinkExchange