[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 7. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U procesu protiv Miloševića juče u Hagu svedočio Slavenko Terzić

Tri najznačajnija događaja za Kosovo

HAG - Istoričar Slavenko Terzić juče je svedočio juče na suđenju bivšem predsedniku SRJugoslavije Slobodanu Miloševiću. "Cela evropska nauka u 18. i 19. veku označava Kosovo kao staru Srbiju", izjavio je Terzić, koji je bio direktor Istorijskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Pozivajući se na izvore zapadnih istoričara i prezentirajući niz mapa, Terzić je, javlja Fonet, ocenio da su tri događaja bila presudna za sudbinu Kosova.

Sukob civilizacija

Prvi su osmanlijska osvajanja u 15. veku, što je bio sukob dve civilizacije i dva sistema vrednosti - islama i hrišćanstva, a čije se posledice vide i danas. To je potvrdio i bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, govoreći 1998. godine o krizi na Kosovu, izjavio je Terzić. Drugi važan događaj za sudbinu Kosova, Terzić je naveo politiku velikih sila proteklih 200 godina, posebno Austrougarske, Nemačke i fašističke Italije, koje su želele da stave Balkan pod svoju kontrolu a politiku Komunističke internacionale i Komunističke partije Jugoslavije, pod vođstvom Josipa Broza Tita kao treći, ocenio je Terzić.

Na Miloševićevo pitanje kada je došlo do radikalnog preokreta u etničkoj strukturi Kosova, Terzić je odgovorio da i u toj oblasti postoje tri faze.

"Prva je od kraja 17. veka do sredine 19. veka, kada je usledila prva velika seoba Srba, u kojoj je Kosova napustilo 39.000 srpskih porodica. Druga faza je od Berlinskog Kongresa 1878. do 1912. godine. U Prizrenu je 1878. osnovana Albanska liga, čiji je jedan od ključnih principa bio etničko čišćenje. Do 1912. godine Kosovo je napustilo oko 150.000 Srba. Tokom Drugog svetskog rata sa Kosova je iseljeno najmanje 100.000 Srba, a od 1945. do 1990. najmanje 250.000, zbog pritiska velikoalbanskih šovinista i nacionalista", rekao je Terzić.

Sloveni na Kosovu od VI veka

On je izjavio da srpski političari nikada Albancima nisu osporavali pravo da žive na svojim teritorijama, dok su albanski političari insistirali na realizaciji koncepta velike Albanije, pri čemu ugrožavaju sve susede - Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Grčku.

"Koncept velike Albanije podrazumeva potpuno etnički čistu državu, u kojoj će živeti isključivo Albanci. Granice sa svim susedima su osporavane i smatrane kolonijalnim granicama", rekao je Terzić.

Prema njegovim rečima, Sloveni žive na Kosovu od šestog veka, a srpska država je obuhvatila taj prostor od 12. veka.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

U procesu protiv Miloševića juče u Hagu svedočio Slavenko Terzić

17:20h

Labaviji odnos ili razdruživanje

17:30h

Tribunal produžava rad zbog Beograda

17:35h

Tadić od juče u trodnevnoj poseti BiH

17:40h

Parlamentarne stranke pozdravljaju najavu predsednika Vlade Srbije

17:45h

Batić: Prete mi svakodnevno

17:50h

Mađari zaboravili sunarodnike u dijaspori

18:00h

Izvinjenje nedovoljno

18:05h

Saradnja sa Hagom je uspešna

 


     


FastCounter by LinkExchange