[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 7. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stana Krčmar, direktor beogradskog preduzeća "Ivan Milutinović"

Nicović: PIM duguje 140 miliona

BEOGRAD - "Firma "Ivan Milutinović PIM na osnovu dokumentacije koju poseduje potražuje od Kapital banke više od 600 miliona dinara. Gospodin Đorđije Nicović, direktor ove banke, iznosi neistine da bi me zaplašio i tako nadoknadio ono što je nezakonito uzeo od PIM-a.

Da smo poslovali sa bilo kojom drugom bankom PIM ne bi došao u tešku situaciju i bio bi ugledna firma bez dugovanja - rekla je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Stana Krčmar, direktor "Ivan Milutinović - PIM", povodom optužbi Đorđa Nicovića, čelnog čoveka Kapital banke da ova firma čak duguje banci 140 miliona dinara.

Kontrola Narodne banke Jugoslavije, istakla je Krčmar, utvrdila je da je Kapital banka oštetila PIM za neplaćenu stimulaciju za prodata devizna sredstva u iznosu od 224,5 miliona dinara. "Kada se na ovaj iznos izračuna kamata dolazimo do još 228 miliona dinara. PIM je zatim oštećen za 136 miliona dinara po osnovu obavljenih deviznih plaćanja po zahtevu Kapital banke u inostranstvu. I na kraju, oštećeni smo za 11 miliona dinara u razlici naplate ove banke prema NIS - objasnila je Krčmar.

Ona je naglasila da su Nicoviću u celom poslu pomogli bivši rukovodioci PIM-a od kojih je navela Žarka Šurlana i Aleksandra Stojanovića. "Rukovodioci koju su vam pomogli pokupovali su stanove, izgradili kuće, osnovali preduzeća, a radnici koji su časno zaradili svoje plate u Libiji na temperaturi većoj od 40 stepeni ostali su bez njih", ističe ona i dodaje da joj stalno prete zbog istrajavanja da istera istinu.

Lilić : Nisam uzeo ni cent

Zoran Lilić, prvi predsednik SRJ i čovek koji je poznat po prijateljstvu sa libijskim predsednikom Moamerom el Gadafijem prozvan je za olako bogaćenje preko PIM-a.
- Tačno je da sam naplatio sva potraživanja naših preduzeća iz Libije zahvaljujući dobroj volji i prijateljstvu ove države. Sav novac je otišao na račun NBJ, a šta se dalje dešavalo sa tim parama meni nije poznato. Zoran Lilić nije uzeo nijedan cent - kaže Lilić.

Libijski franci

Primer poslovanja sa Kapital bankom je naplata 25 miliona švajcarskih franaka za posao koji je u Libiji obavio PIM. "Prvo su ove pare raspoređene u četiri banke, a 11 miliona u Kapital banku. Na predlog bivšeg rukovodstva i saradnika Nicovića sredstva iz Kulske i Prve preduzetničke banke u iznosu od 6,3 miliona švajcarskih franaka prebačena su u Kapital banku. Iz celog posla PIM je izašao kao gubitnik", objasnila je Krčmar.

Krčmar je zatražila od policije i tužilaštva "da počnu da rade, a PIM će im pomoći svojom dokumentacijom".

Đorđije Nicović juče je za Glas upozorio da zvanično saopštavanje podataka o klijentima bez sudskog naloga znači prekršaj bankarskog kodeksa. Ipak, na pitanje u kojem periodu su bili poslovna banka PIM-a odgovorio je "u najteže vreme u periodu sankcija, od 1995. do 2002.".On očekuje da će sud svojom presudom omogućiti da se konačno utvrdi ko kome duguje.

- Tada bi svima bilo jasno da se radi o običnoj prevari sadašnjeg rukovodstva ovog preduzeća. Naši poslovni odnosi su od strane sudskog veštaka ocenjeni po principu jednakog davanja, a na osnovu tržišnog kursa na dan kada smo ih kreditirali u dinarima i kursa na dan kada su nam oni vraćali u dinarima odnosno devizama, bez kamate ili sa kamatom od jedan odsto mesečno, kaže Nicović i dodaje da se na osnovu toga vidi da PIM duguje ovoj banci 140 miliona dinara.

On je precizirao da imaju hipoteku na brod PIM-a i dva poslovna prostora. Nicović tvrdi da su hipoteke stavljene ne na osnovu kredita već što je Kapital banka za PIM 2002. vratila kredit republičkom Fondu za razvoj. On tvrdi da nije bio odgovorno lice ove banke u vreme dok je na čelu PIM- bio direktor Žarko Šurlan. Na pitanje gde je sad Šurlan kaže da ne zna, osim da se bavi nekim metalnim konstrukcijama i da često putuje u inostranstvo.

Dačić "iznenađen"

Josip Živković, predsednik sindikata "Nezavisnost" u PIM-u optužio je Ivicu Dačića, aktuelnog šefa poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije da je u aktovkama iznosio dolare iz ovog preduzeća, a Dačić je juče rekao da je "prilično iznenađen".
- Nikada nisam bio u Libiji, a u životu nisam imao akten tašnu. Angažman za koji me optužuju nisam imao, a dok smo bili na vlasti nekoliko puta sam pomagao to preduzeće. Radio sam to tako što sam se trudio da naplate neke dugove iz inostranstva ili sam to činio preko ministarstva građevine - kaže Dačić.

J. J. -T. K.

Ivković pomagao

Optužbe odbacuje i Branislav Ivković, predsednik SNS i bivši ministar građevine kvalifikujući ih kao "notorne gluposti". U našim medijima pojavilo se i pismo koje je on svojevremeno uputio Predsedniku sa molbom da ga posavetuje koje korake da preduzme u vezi sa 10.427.941,39 dinara PIM-a koji se nalaze kod Narodne banke Jugoslavije.
- Kada bi pismo u celosti bilo objavljeno videlo bi se da je reč o našoj borbi da uzmemo pare i damo ih radnicima koji su ih i zaradili. To su sredstva obezbeđena od savezne i republičke vlade, kao i NBJ i zna se gde je svaki dinar završio - kaže Ivković .

J. J. - T. K.


V. S. - Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Velimir Ilić uputio UBPOK-u izveštaj o malverzacijama u "Jatu"

17:20h

Nastavljene međusobne optužbe bivšeg direktora i advokata "Galenike"

17:29h

Konačno završena ujdurma oko prodaje akcija "Knjaza"

17:36h

Stana Krčmar: Nicović: PIM duguje 140 miliona

17:44h

Stanivuković demantuje Baraćevu

 


     


FastCounter by LinkExchange