[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 7. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Konačno završena ujdurma oko prodaje akcija aranđelovačke fabrike mineralne vode i sokova

Kajmanci u "Knjazu"

"Balkan" je imao spremne dve koverte, jednu je predao kada su odustali "Danon" i "Laško". Državi pripada samo oko šest miliona evra na osnovu poreza

BEOGRAD - Kajmanski fond "Balkan" postaje većinski vlasnik "Knjaza Miloša" nakon što je juče jedini dao ponudu za otkup akcija ove fabrike. "Danon" i Divac kao i "Laško" su odustali od trke, a to su saopštili u pet minuta do 12 časova Komisiji za hartije od vrednosti.

"Balkan" je zapravo samo obnovio staru ponudu sa cenom akcije od 23.000 dinara i otkupom maksimalnih 33,69 odsto akcija, tačno onoliko koliko imaju mali akcionari. Ovom kupovinom kajmanski fond će postati većinski vlasnik 58,72 odsto fabrike zato što je u septembru već kupio paket akcija od 25,03 odsto. Za kupovinu novih 110.000 akcija "Balkan" će izbrojati oko 36,3 miliona evra, pa će ga zapravo fabrika koštati 57 miliona evra.

Nijedan od malih akcionara neće ostati na cedilu ali je neizvesno šta će biti sa državnim paketom od 41,28 odsto akcija. Komisija je saopštila da ponuda "Balkana" uključuje investicioni i socijalni program. To znači da će 25 miliona evra biti uloženo kroz dokapitalizaciju dok je za otpremnine predviđen fond od šest miliona evra. Pošto država na svoje akcije nema upravljačka prava, ovaj fond zapravo kroz dokapitalizaciju smanjuje njen udeo, pa je zato izvesno da će ih ponuditi na prodaju ovom kajmanskom fondu.

Da podsetimo, da je kamen spoticanja imeđu njih bila ponuda ovog fonda da otkupi državne akcije u roku od dve godine, pri čemu nije davao čvrste garancije za otkup po 23.000 dinara. Branko Pavlović, konsultant malih akcionara, kaže da je iznenađen odustajanjem "Danona" i "Laškog" i dodaje da o tome do zadnjeg momenta nije znao ni "Balkan".

- "Balkan" je imao spremne dve koverte i tek kada su Komisiji ova dva ponuđača saopštili da odustaju od "Knjaza", predao je pre 12 časova jednu od dve koverte. Šta je bilo u drugoj, a koju bi predao da je video da ima konkurenciju, nikada nećemo saznati, kaže Pavlović. On dodaje da mali akcionari mogu biti zadovoljni jer su na ovaj način povratili svojih 400 miliona dinara, koliko bi zajedno izgubili da su akcije prodali "Danonu" .

Na pitanje šta dobija država, Pavlović podseća da će na ukupan iznos od 36 miliona evra, koliko će dobiti mali akcionari, državi pripada oko šest miliona evra na osnovu poreza od 20 odsto na kapitalnu dobit.

- Država je vodila celu stvar, ali posle svega, samo mali akcionari nisu izgubili već dobili. Predstavnici države treba detaljno da ispitaju šta se to desilo da dva strateška partnera odustanu i da analiziraju ko je kriv i šta treba da se promeni u zakonima da se slučaj "Knjaza" ne bi ponovio, precizira on.Bojana Jovanović, predsednik UO "Knjaza" kaže da su zatečeni vešću o odustajanju "Danona" i Divca, i "Laškog".

Nije tajna da je glavni konsultant "Balkana" bio Milan Beko nekadašnji ministar za privatizaciju u vreme vladavine socijalista . Priča se da je dobar deo posla uradio i jedan član bivše Komisije za hartije od vrednosti, kao i ministar iz vlade DOS-a. Oni su radili kao lobisti, pa nikakvih tragova o njihovom angažovanju nema, osim po izjavama u medijima nakon što se država udružila sa malim akcionarima, "Bolje vrabac u ruci, nego ptica na grani".

Z. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Velimir Ilić uputio UBPOK-u izveštaj o malverzacijama u "Jatu"

17:20h

Nastavljene međusobne optužbe bivšeg direktora i advokata "Galenike"

17:29h

Konačno završena ujdurma oko prodaje akcija "Knjaza"

17:36h

Stana Krčmar: Nicović: PIM duguje 140 miliona

17:44h

Stanivuković demantuje Baraćevu

 


     


FastCounter by LinkExchange