[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 7. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nastavljene međusobne optužbe bivšeg direktora i advokata "Galenike"

Država (nije) izgubila

BEOGRAD - Država Srbija može biti zadovoljna odlukom Arbitražnog veća u Parizu u slučaju "Galenika" iz jednostavnog razloga što je ova kuća sada potpuno u njenom vlasništvu. Firma "Valeant" izgubila je 36 odsto udela u "Galenici". Iako je takođe dosuđeno i 50 miliona dolara "Valeantu" država je u dobitku jer može raspisati tender za prodaju "Galenike" čija se knjigovodstvena vrednost procenjuje i na 250 miliona dolara - izjavio je za Glas Aleksandar Todorović jedan od advokata koji su u sporu pred arbitražom zastupali republički Zavod za zdravstveno osiguranje.

Todorović je dodao da je vrednost "Galenike" mnogo veća, ako se uzme u obzir iskustvo u proizvodnji i udeo na tržištu, vrednost bi mogla biti uvećana za 130 odsto.

Procena konsultantske kuće Kupers i Librand još iz septembra 1990. godine bila je da je srednja tržišna vrednost "Galenike" iznosila oko 214.664.000 dolara. Informacija je, kako se kaže u obaveštenju upućenom ICN-u 29. oktobra 1990. godine, zasnovana na planiranim prodajama samo na tržištu SAD. U ovom dokumentu koji sadrži i procenu, napominje se da bi razmatranje dodatnih prihoda izvan SAD značajno uvećalo rezultate procene.

Prema nekim drugim procenama i u tom trenutku i kasnije vrednost Galenike je išla i do 350 miliona dolara i to nije ništa neuobičajeno - rekao je Todorović.

On je još jedanput istakao da izveštaj, odnosno analizu o kojoj pričaju bivši direktor "Galenike" dr Zvonko Ostojić i dr Božo Drašković zaista nije dobio.

- Ne znam da li je predsednik Vlade Srbije Zoran Živković dobio neki izveštaj. Verujte mi da mi je već dosadilo da sve ovo komentarišem- rekao je Todorović. U fotokopiji dokumenta koji je dr Ostojić dostavio Glasu na kopiji stoji da je izveštaj o poslovanju Galenike koji je radio Smart invest zaveden u Vladi Srbije 26. decembra 2003. godine. Druga fotokopija pokazuje da je pošiljka preporučeno upućena i Zavodu za zdravstveno osiguranje sa oznakom preporučeno, dok je tu i treća fotokopija koja treba da pokaže kako je Todorović ipak primio analizu.

U svom jučerašnjem demantiju Ostojić i Drašković opet su optužili tim advokata da odštetni zahtev nisu dobro sastavili, i da nisu uzeli u obzir mehanizme kojima je izvlačen novac iz Galenike previđajući preko 400 miliona dolara. Ostojić ističe da je istina kako je preliminarna analiza 26.12. 2004. godine dostavljena advokatskom timu, koji je odbio da je primi, kao i Zavodu koji je takođe odbio da je primi.

Takođe, odgovarajući na komentar advokata Ignjačevića o njihovim kvalifikacijama ( "jedan zubar i ekonomista" Drašković je naveo da je osim što je radio analizu kao konsultant Smart investa i saradnik Instituta za ekonomske nauke te da je učestvovao od 1990. godine u brojnim projektima privatizacije. Dr Ostojić je napomenuo da je tržišno učešće Galenike kao direktor povećao sa 19 na 33 odsto i ostvario neto profit od 90 miliona američkih dolara.

G. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:12h

Velimir Ilić uputio UBPOK-u izveštaj o malverzacijama u "Jatu"

17:20h

Nastavljene međusobne optužbe bivšeg direktora i advokata "Galenike"

17:29h

Konačno završena ujdurma oko prodaje akcija "Knjaza"

17:36h

Stana Krčmar: Nicović: PIM duguje 140 miliona

17:44h

Stanivuković demantuje Baraćevu

 


     


FastCounter by LinkExchange