[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 6. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Maratonsko zasedanje prve redovne sednice Skupštine grada Niša

Bez dogovora o

Gradskom veću

Odbijen predlog gradonačelnika Kostića. Protiv predloženih kandidata glasali su DSS, DS i G17 plus

NIŠ - Skupština grada, većinom glasova, odbila je predlog graodonačelnika Smiljka Kostića da članovi Gradskog veća budu budu Gradimir Milovanović, rektor niškog Univerziteta, Milan Višnjić, dekan Medicinskog fakulteta, Vlastimir Đokić, profesor na Mašinskom fakultetu, Života Milosavljević, magistar farmacije, i Jordan Velčev, direktor Niške banke. Za izbor predloženih kandidata glasali su odbornici SPS, SRS i Nove Srbije, dok je skupštinska većina koju čine DS, DSS i G17 plus su bili protiv.

Obrazlažući stav vladajuće koalicije, šef odborničke grupe DS Saša Živić naglasio je da je reč o ljudima reprezentativne profesionalne biografije, ali da oni nisu u stanju da odgovore zadacima Gradskog veća, s obzirom na to da nadležnost ovog organa čini i odluka o budžetu, nadzor nad radom gradske uprave i rešavanje sukoba nadležnosti između ovih organa i javnih preduzeća kao i odlučivanje u drugom stepenu u upravnom postupku o pravima građana.

Prihvaćene izmene poslovnika

U daljem toku zasedanja prihvaćene su izmene poslovnika, s obzirom na potrebu da se ovaj akt uskladi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi. Jedna od značajnih novina predviđenih poslovnikom je ustanovljavanje tzv. Stručnog odbora koji će biti zadužen za usaglašavanje akata pre nego budu upućeni Skupštini na odlučivanje. Odbornik SRS Dragoljub Stamenković je predložio a zatim povukao svoj predlog poslovnika, uz rezervu da očekuje da će njegova rešenja kasnije ipak biti prihvaćena.

Živić je naglasio da nijedan od predloženih članova Gradskog veća nema stručne kvalifikacije niti sposobnosti za obavljanje ovakvih poslova. Takođe, on je zamerio gradonačelniku što među predloženim većnicima nema nijednog člana DS, kao najjače političke snage u skupštini.

Kostićev predlog članova Gradskog veća odbornici su odbili dva puta, čime su stvoreni uslovi da ovo telo izabere skupština. Do zaključenja izdanja, skupština još nije iznela svoj predlog za članove veća.

Posle duge rasprave, koja je izazvana predlogom vladajuće koalicije DS, DSS i G17 plus, da izmenjenim statutom bude predviđeno da Gradsko veće ima devet, umesto pet koliko je predložio gradonačelnik Smiljko Kostić, predlog je prihvaćen, uz rezervu da se prvih pet većnika izabere odmah a da se statutom stvori mogućnost izbora još četiri člana.

D. K.


vesti po rubrikama

^Srbija

16:18h

Maratonsko zasedanje prve redovne sednice Skupštine grada Niša

16:25h

Velika najezda štetočina po šumama i voćnjacima u skoro celoj Srbiji

16:31h

Požarevac: Zarade direktora javnih preduzeća ostaju tajna

16:37h

SOS telefon u Valjevu: Svaki drugi nasilnik alkoholičar

16:44h

Negotin: Divlje svinje uništile 150 hektara pod kukuruzom

16:51h

U Požarevcu i dalje bezvlašće

16:59h

Čelarevo: "Lav" bi u drugu saveznu ligu

17:06h

Nišlije na poček i u najluđu noć

17:13h

Valjevo: Od 2005. novo zadrugarstvo

   
 


     


FastCounter by LinkExchange