[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 6. 12. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Juče se navršila dva meseca od tragedije u topčiderskoj kasarni - javnost još ne zna pravu istinu

Nesporno samo da

su gardisti mrtvi

BEOGRAD - Od tragedije u Topčideru, sutra se navršava tačno dva meseca a javnost još ne zna pravu istinu o tom događaju koji je uzdrmao celu zemlju. Pouzdano se zna samo da su vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra, u vreme obavljanja stražarske službe na Topčideru. Sledećeg dana načelnik GŠ VSCG Branko Krga saopštio je da vojno istražni organi u saradnji sa ekspertima za balistiku MUP-a rade na utvrđivanju svih okolnosti koje su dovele do stradanja vojnika.

Konferencija

Na konferenciji za novinare 7. oktobra, istražni sudija je saopštio da istraga u potpunosti isključuje postojanje "trećeg lica" u pogibiji dvojice gardista, jer je veštačenjem elektronskog sistema utvrđeno da nije bilo povrede prostora, odnosno da u kasarnu nije ušla nepoznata osoba. Oba vojnika zadobila su po dve prostrelne i jednu ustrelnu ranu, a projektili su ispaljeni iz puške koju je dužio Milovanović. Takođe je rečeno da je više projektila ispaljeno i iz puške koju je dužio Jakovljević. Pronađeno je 14 čaura a ukupno je ispaljeno 20 metaka.

Vojno veštačenje

Veštačenjem je nepobitno utvrđeno da je tehnički sistem obezbeđenja bio ispravan i da nije registrovan ulazak, izlazak ili prisustvo stranih osoba rekao je 13. oktobra Prvoslav Davinić, ministar odbrane. On je rekao da je metodom parafinske rukavice svih prisutnih u objektu utvrđeno postojanje barutnih čestica samo kod dvojice poginulih, kao i da je isključeno postojanje trećeg oružja.

Nezavisna komisija

Sednica VSO sredinom nedelje

PODGORICA - Vrhovni savet odbrane razmatraće sredinom ove sedmice izveštaj i zaključni stav Nezavisne komisije za ispitivanje okolnosti pogibije gardista u beogradskoj kasarni "Topčider", izjavio je juče predsednik te komisije Božo Prelević. Kako Tanjug prenosi on je podgoričkom listu Dan kazao da će, posle sednice VSO i javnosti biti predočeni podaci do kojih je došla Nezavisna komisija. Prema rečima Prelevića, VSO nije taj koji govori da li je treća osoba postojala ili ne, već da o tome govore činjenice.

Sutradan, 14. oktobra, na zahtev predsednika Vrhovnog saveta odbrane Svetozara Marovića, održana je konstitutivna sednica Nezavisne državne komisije za istragu o okolnostima tragične smrti u Topčideru. Predsedavajući komisije advokat Božo Prelević je 18. oktobra rekao da se čeka formiranje ekipe veštaka za sudsku medicinu, patologiju i balistiku. Tri dana kasnije 21. oktobra, zbog nepodudaranja rezultata obdukcije i balističkog nalaza Komisija je najavila ekshumaciju tela oba vojnika. Prelević je tom prilikom izjavio da je elektronski sistem tako podešen da nije moguće izbrisati snimak sa kamera, dok prema nalazima vojnih istražnih organa, deo gde se desio nemili događaj nije pokriven kamerom.

Ekshumacija

Ekshumacija i nova obdukcija tela vojnika Milovanovića obavljena je 23. oktobra, u prisustvu trojice stručnjaka sa Instituta za sudsku medicinu, zastupnika porodice Milovanović, vojnog tužioca i istražnog sudije. Idućeg dana 24. oktobra, porodica poginulog Jakovljevića se suprotstavila ekshumaciji tela sina, jer su smatrali da je 70 odsto od već napisanog u izveštaju tačno, ali je i pored toga na zahtev Vojnog suda to učinjeno 28. oktobra.

Rekonstrukcija

Sredinom novembra, izvršena je ponovna rekonstrukcija događaja u Topčideru od strane vojnih istražnih organa, koji su isključili umešanost treće osobe i odlučno demantovali postojanje svedoka. Tada su se pojavile i nezvanične informacije da su gardisti ubijeni iz puške "SAR 21"singapurske proizvodnje a navodno je utvrđeno da su vojnici smrtno pogođeni municijom kalibra 5,56 milimetara što u potpunosti dokazuje umešanost treće osobe.

Prepucavanja

Iako su najavili da će 11. novembra saopštiti rezultate istrage, vojni istražni organi to nisu učinili uz obrazloženje da time ne žele da utiču na završetak rada Nezavisne komisije. Tri dana kasnije Božo Prelević je izjavio da se rezultati Komisije i Vojnog suda razlikuju, i da je potpuno neodgovorno da se one izjednače. Advokat dr Jovan Buturović, član Komisije i predstavnik Centra za civilno- vojne odnose daje neopozivu ostavku uz obraloženje da je njen rad nelegalan.

05. Dec 2004 23:39 (GMT+01:00)

Izveštaj o gardistima danas

BEOGRAD - Predsednik Nezavisne komisije koja ispituje okolnosti pod kojim su poginuli vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, 5. oktobra u kasarni "Topčider", Božo Prelević rekao je juče Tanjugu da će konačan izveštaj komisije biti gotov u toku današnjeg dana. On je demantovao da je podgoričkom dnevniku Dan izjavio da će Vrhovni savet odbrane izveštaj razmatrati sredinom sledeće sedmice.
Nezavisna komisija je podnela VSO svoje zaključke o tragičnom događaju od 5. oktobra, ali se VSO dogovorio s Prelevićem da će sazvati sednicu tek kada komisija dostavi izveštaj o rezultatima i toku svog rada.

 

J. Rašević


vesti po rubrikama

^hronika

18:08h

Nema prevare: "Ric" vraća 1,9 miliona evra Srbima

18:18h

Juče se navršila dva meseca od tragedije u topčiderskoj kasarni

18:26h

Advokat Bosiljka Đukić upozorava: Sudija uskratio lekarsku pomoć Gagecu

18:35h

Nastavak slučaja "Ibarska" u Okružnom sudu u Beogradu

   


     


FastCounter by LinkExchange