[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 6. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bez tuđe pomoći ne može da živi 800 ljudi

KRAGUJEVAC - U Kragujevcu je programom narodne kuhinje obuhvaćeno 580 osoba, najmanje 800 građana je bolesno i ne može da živi bez tuđe nege i pomoći, u teškom socijalnom položaju je oko 3.000 porodica, odnosno 9.000 ljudi, a programom materijalnog obezbeđenja obuhvaćeno je 850 porodica.

O siromašnima brinu Skupština grada, mali broj donatora, vlada Srbije pre svega kroz finansiranje porodica koje su korisnici materijalnog obezbeđenja.
Glavni stručnjak za socijalna pitanja u Skupštini Kragujevca Slavica Saveljić rekla je Tanjugu da grad planira rešavanje problema siromaštva dugoročno.

Prema njenim rečima, svi projekti ubuduće biće programskog karaktera, odnosno izbeći će se rešavanje tog problema jednokratnim novčanim davanjima, koja su vrlo skromna.

U Centru za socijalni rad naglašavaju da mogu da pomognu malom broju socijalno i zdravstveno ugroženih.
- Sredstva kojima raspolažemo su minimalna i broj korisnika koji dobijaju našu pomoć je samo kap u moru siromaštva", kaže stručni saradnik u Centru Snežana Cicić i dodaje da se pomoć dodeljuje najugroženijima za ogrev, za lečenje i hranu.

U Crvenom krstu Kragujevca naglašavaju da su donatori uglavnom lokalni i da ta humanitarna organizacija uz pomoć Skupštine grada svakodnevno obezbeđuje besplatan obrok za oko 3.000 osnovaca, iz najugroženijih porodica.

Crveni krst je ove jeseni obezbedio odeću i obuću za oko 500 dece, kao i dopunsku pomoć u hrani i sredstvima za higijenu za oko 600 ugroženih radnika u društvenim firmama i za seosko stanovništvo.

U ovu socijalnu sliku Kragujevca nisu uključeni izbeglice i raseljeni, kojih ima oko 20.000. Kada se sve brojke saberu, srazmerno broju stanovnika, u gradu neku vrstu pomoći prima svaki trinaesti Kragujevčanin.

Tanjug


vesti po rubrikama

^društvo

16:39h

Posledice siromaštva ... nezdravog života u naredne dve decenije postaće zaista vidljive

16:47h

Predlog zakona o zaštiti svedoka ušao u skupštinsku proceduru

16:54h

Ušteda po donošenju zakona o parničnom postupku

17:01h

Kragujevac: Bez tuđe pomoći ne može da živi 800 ljudi

17:10h

Uskoro zakon o denacionalizaciji

   


     


FastCounter by LinkExchange