[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 6. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ušteda po donošenju zakona o parničnom postupku

Sudski pozivi zemlju

koštaju pola milijarde

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije potpisalo je ugovor sa poštom o distribuciji sudskih poziva koji će troškove dostave smanjiti za 30 odsto ili za 120 do 140 miliona dinara godišnje. Uručivanje sudskih poziva strankama i svedocima koja su trajala unedogled, što zbog promene adrese, što zbog neefikasnosti pošte, Gordana Mihailović, predsednica Drugog opštinskog suda, smatra glavnim uzrokom odlaganja većine suđenja u oblasti parnica.

Nova rešenja Zakona o parničnom postupku ubrzaće procese jer nalažu nastavak suđenja bez odlaganja i u slučaju da se stranka ne odazove pozivu koji uredno primi. Ako svedoka, pak, nema na adresi na kojoj je prijavljen, suđenje opet neće moći da se razvuče jer će se poziv objavljivati na oglasnoj tabli suda i smatraće se uredno uručenim.

Zakon nudi još jedno rešenje - da pozive dostavljaju pravne osobe specijalizovane za ovaj posao. To znači da bi pisma bila uručivana tokom celog dana. Naravno, ni poslednje izmene zakona neće u potpunosti zatrti razne zloupotrebe, ali bi trebalo da bude bolje i brže.

Dosad su poštari dostavljali pozive uglavnom prepodne kada su ljudi na poslu, mada je uvek bilo i onih koji prijem eskiviraju lažnim predstavljanjem ili podmetanjem komšija zaduženih da otkriju sadržaj plave koverte. Priča se i da poštari, u dogovoru sa advokatima, potpisuju povratnicu, ubacuju poziv u sanduče, a zastupnici se "vade" da nisu uredno primili poziv.

Na usluge dostave potroši se godišnje 500 miliona dinara, odnosno 10 odsto ukupnog budžeta sudova. Državna poštanska služba, kako se navodi u analizi Ministarstva pravde, ne obezbeđuje pouzdane usluge, a procesna pravila nalažu potvrdu o uručenju. Prvi opštinski sud je korišćenjem automatskog uređaja za frankiranje pošiljki smanjio cenu slanja preporučenog pisma sa 50 na 43 dinara.

- Otvorili smo poseban šalter na kome direktno uručujemo pozive advokatima koji svakako poslom dolaze u sud, a problem discipline stranaka u postupku treba da rešimo. Sud retko nalaže privođenje svedoka, mada ni to nije pouzdan način obezbeđenja postupka. Čak i kad se utvrdi da neko nije prijavio mesto boravka, slede blage novčane prekršajne kazne koje ne rešavaju problem - ukazuje Mihailovićeva.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:39h

Posledice siromaštva ... nezdravog života u naredne dve decenije postaće zaista vidljive

16:47h

Predlog zakona o zaštiti svedoka ušao u skupštinsku proceduru

16:54h

Ušteda po donošenju zakona o parničnom postupku

17:01h

Kragujevac: Bez tuđe pomoći ne može da živi 800 ljudi

17:10h

Uskoro zakon o denacionalizaciji

   


     


FastCounter by LinkExchange