[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 5. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Državni vrh SCG i Srbije traži od međunarodne zajednice da smeni premijera Kosova

Haradinaj ubio 47 Srba

Izbor Haradinaja "ugrožava proces iznalaženja zajedničkih rešenja za probleme u Pokrajini". Koštunica: Haradinaj je osumnjičen za ratne zločine i vrlo je teško da srpske vlasti razgovaraju sa takvim čovekom

BEOGRAD - Državni vrh SCG i Srbije zatražio je od međunarodne zajednice da smeni novoizabranog premijera Vlade Kosova i Metohije Ramuša Haradinaja - odlučeno je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije.

U saopštenju sa sednice vlade, kojoj su prisustvovali premijer Vojislav Koštunica predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, ministri SCG za odbranu i spoljne poslove Prvoslav Davinić i Vuk Drašković, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović i istražni sudija Veća za ratne zločine beogradskog Okružnog suda Milan Dilparić, navodi se da vlada zahteva da šef Unmika Soren Jesen Petersen "poništi provokativan i rizičan čin izbora Ramuša Haradinaja za predsednika vlade Kosova i Metohije".

Pod teretom Haga

Vlada Srbije osudila je izbor Haradinaja i navela da taj potez "najdirektnije ugroža proces iznalaženja zajedničkih rešenja za probleme u Pokrajini". Takođe, vlada od međunarodne zajednice traži da se odmah pokrene suštinski politički proces koji podrazumeva razgovore o decentralizaciji kao i drugim ključnim političkim pitanjima Kosmeta, uz učešće predstavnika Unmika, privremenih institucija, kosmetskih Srba, Srbije i SCG i nadzor Kontakt grupe.

SRS: Izbor je završna faza otcepljenja

Srpska radikalna stranka zatražila je hitnu sednicu Skupštine Srbije povodom izbora Ramuša Haradinaja za predsednika Vlade Kosova.
"SRS zahteva stvaranje jedinstvenog stava svih srpskih političkih subjekata i donošenje opšteg akta koji će obavezivati sve državne organe u borbi za očuvanje integriteta Srbije", piše u saopštenju SRS-a.
SRS je ocenio da je izbor Ramuša Haradinaja za predsednika Vlade Kosova "direktan napad" na Srbiju i "početak završne faze" kosovskih Albanaca da otcepe deo teritorije Srbije.

Albanska štampa: Nepoželjan u Briselu

Prištinski dnevnik "Koha ditore" ocenio je da način na koji su uspostavljene institucije ne daje nadu Kosovu. Dnevnik "Epoka e re" piše da je Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider izabran za premijera Kosova, postao ogranak Rugovinog Demokratskog saveza Kosova. List piše da je, prema prvim porukama iz Brisela, Ramuš Haradinaj nepoželjan u Evropskoj uniji.
Zvaničnici EU navode, kako prenosi "Epoka e re", da će Haradinaj biti dobrodošao ukoliko protiv njega ne bude podignuta optužnica Haškog tribunala za ratne zločine, ali da njegova poseta u ovom trenutku nije moguća.

"Vlada Srbije zahteva da Savet bezbednosti UN krajnje odgovorno prati i kontroliše ostvarivanje Rezolucije 1244, kao i da organizacije koje su prisutne na Kosmetu, kao što su OEBS i Savet Evrope, izlože na jasan način svoj stav o izboru Ramuša Haradinaja za predsednika Vlade Kosova i Metohije", saopštila je vlada.

U zaključku republičke izvršne vlasti na kraju se navodi da Evropska unija još jednom treba da razmotri ostvarivanje evropske perspektive Pokrajine, "u svetlu činjenice da je za najodgovornijeg nosioca izvršne vlasti izabrana osoba koja je pod teretom optužbi za najteže zločine".

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da izbor Haradinaja ozbiljno preti da ugrozi dijalog o konačnom statusu Kosova i da može negativno da utiče na stabilnost celog regiona. On je dodao da je Haradinaj osumnjičen za ratne zločine i da je vrlo teško da srpske vlasti razgovaraju sa takvim čovekom.

Korak nazad

Premijer Koštunica je naglasio da je sudija Dilparić obavestio državne funkcionere o istrazi koja se vodi protiv Haradinaja za ratni zločin u Đakovici 1999. godine. Premijer je dodao da osim tog predmeta postoji još 108 krivičnih prijava protiv Haradinaja za "zločine u ratu i miru". Koštunica je rekao da Haradinaj ne bi mogao biti izabran za predsednika Vlade Kosova da taj izbor nije podržao šef Unmika Soren Jesen-Petersen.

Prema njegovim rečima, taj izbor je usledio i pored toga što su se predstavnik EU Havijer Solana i mnogi drugi međunarodni državnici izjasnili protiv njega. Koštunica je rekao da je šef Unmika mimo toga podržao izbor čoveka koji je osumnjičen za ratne zločine pred Haškim tribunalom i dodao da je teško očekivati da će se Haradinaj odazvati eventualnom pozivu iz Haga, odnosno da mu to neće dozvoliti oni koji su podržali njegov izbor.

Izborom kosmetskih institucija bavili su se zapadne diplomate i međunarodni zvaničnici koji su ocenili da je izbor Ramuša Haradinaja za kosovskog premijera korak nazad i upozorili da bi mogao da pogorša tenzije sa srpskom manjinom i podrije težnje pokrajine za dobijanje nezavisnosti, piše "Njujork tajms".

Možda i optužnica

Američki list podseća da je ovaj bivši vođa "OVK" pod istragom Haškog tribunala za zločine počinjene tokom sukoba od 1997. do 1999. godine i da su ga prošlog meseca istražitelji tog suda dva dana ispitivali. Glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte nagovestila je da bi protiv njega do kraja godine mogla da bude podignuta optužnica.

Nedužne srpske civile mučio strujom pa ubijao

BEOGRAD - Novoizabrani premijer Vlade Kosova i Metohije Ramuš Haradinaj (36), jedan od vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova lično je odgovoran za smrt čak 47 srpskih civila - saznaje Glas javnosti u Okružnom sudu u Peći, koji je trenutno izmešten u Leskovcu.
Zbog zločina nad nedužnim srpskim civilima u Metohijskom kraju u toku 1998. i 1999. godine Okružni sud je protiv Haradinaja podneo zahtev za sprovođenje istrage i raspisao poternicu, ali je on ostao nedostupan srpskim istražnim organima. Od 47 Haradinajevih žrtava prepoznato je 14, dok su ostale neidentifikovane sahranjene u masovnoj grobnici u selu Piskote kod Đakovice. "Dva predmeta o Haradinajevim zlodelima prosleđena su Haškom tribunalu a jedan Međunarodnom sudu za ratne zločine. On se tereti za krivična dela terorizma i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva", rečeno nam je u pećkom Okružnom sudu. Dugogodišnja istraga o Haradinaju ispisana je na papirima čija je težina preko 50 kilograma a više hiljada stranica koje potvrđuju sve Haradinajeve monstruoznosti odavno su u Hagu.
"Zajedno sa braćom i saborcima, od aprila do septembra 1998. godine ovaj veliki srpski krvnik lično je ubio 47 civila na području sela Glođane, inače njegovom rodnom mestu, zatim Rznić, Dašinovac, Gornji i Donji Ratiš i oko Radonjićkog jezera, u opštini Dečani. Područje oko Radonjićkog jezera najbolji je primer kako su zbog Haradinajevog pomračenog uma stradali srpski civili. U jednoj od pomoćnih kuća u blizini jezera, zatvarani su a potom i teško zlostavljani svi kidnapovani. Prvo su mučeni strujom sprovedenom kroz pojilice za stoku, a zatim ubijani i bačeni u kanal. Zatrpavali su ih zemljom, ili su kanale prekrivali betonskim pločama. U jednom od tih stratišta nedavno je pronađen Zdravko Radunović iz Peći, koji je šest godina posle smrti sahranjen na groblju u Paraćinu", rečeno je našem listu u pećkom Okružnom sudu.

P. Pašić


Priredio: P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Miroslavu Cimplu izrečena kazna zbog saobraćajnog prekršaja

17:40h

Reagovanja: Ništa sporno u odluci suda

17:45h

Državni vrh SCG i Srbije traži od međunarodne zajednice da smeni premijera Kosova

17:50h

Jovanović o isključenju iz DS

17:55h

Gde su, šta rade?: Mrkonjić: I dalje gradim

18:10h

Da se ne zaboravi: Milan Milutinović

18:25h

O prigovoru zemalja Nato 15. decembra

23:45h

Još nema zahteva da Skupština raspravlja o izboru Haradinaja

23:55h

Beograd prosledio zaključke svetu

 


     


FastCounter by LinkExchange