[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 5. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reditelj Paolo Mađeli, stanovnik Evrope, posle 16 godina u Beogradu

Moj kofer je moja sloboda

Horvat je vampir i pojavljuje se uvek u kriznim momentima mog života, pa se potrefilo da je to bilo u Beogradu

To što je Paolo Mađeli, posle 16 godina, ponovo režirao u Beogradu, već je samo po sebi bilo događaj. Zato je i "Italijanska noć" Edena fon Horvata u JDP-u izazvala nepodeljenu pažnju beogradske premijerne publike. Priča o Vajmarskoj republici, danas u, kako je rekao jedan pozorišni kritičar, "Vajmarskoj Srbiji", svidela se ona nekome ili ne, svakako je jedan od značajnih projekata ove pozorišne sezone. S Mađelijem smo razgovarali posle premijere, uz neviđene teškoće da ga bar na kratko odvojim od svih koji su prilazili da mu čestitaju.

Kakav je osećaj sada kada je "prvi udar" prošao?
- Imao sam tremu i osećam se užasno umorno. Ne zanima me publika, mene zanimaju samo glumci na sceni, a ovim klinci, moram da ponovim, su fantastični.

Osipanje inteligencije

Svojevremeno ste živeli u Beogradu. Pretpostavljam da u međuvremenu niste često dolazili. Kako Vam sada izgleda?
- Bio sam u Beogradu sa "Supermarketom", nije da nisam, ali bio sam kratko. Beograd, naravno, ima te ožiljke, ali izgleda mi kao uvek. Mada je jedan veliki deo ljudi, puno prijatelja, otišlo. To me plaši. Bojim se da to osipanje inteligencije grad ne oseti dugoročno. Međutim, imam veliku nadu u ove klince mislim da su fantastični.

Kažu da se ponašate gotovo diktatorski dok radite. Da li ste zadovoljni onim što ste izvukli iz glumaca?
- Nikada se na jednoj predstavi ne može završiti posao. Mislim da ću od Cveje (Branko Cvejić, upravnik JDP), za jedno tri-četiri meseca tražiti još desetak proba. Razmišljaću o svemu u nekoj drugoj zemlji, pod nekim drugim suncem, pa će se neka ideja valjda i pojaviti.

Koliko ga radite, stiče se utisak da ste opsednuti Fon Horvatom. Šta je to toliko fascinantno u njemu i njegovim komadima?
- Šest godina ga nisam radio, pa je bio red da ga ponovo radim. Horvat je vampir i pojavljuje se uvek u kriznim momentima mog života, pa se potrefilo da je to bilo u Beogradu. Volim to što je vampir, što se pojavljuje i ukazuje na neke opasnosti i na neke užase i to uvek u evropskim okvirima, nikad u lokalističkim, jer ni on sam nije znao kome pripada, kao ni ja.

Valjda Evropi?
- Da i on isto.

U "Italijanskoj noći" u prvi plan postavljate pitanje integralne slobode. Koliko je bitno za svakog pojedinca da je ostvari? Da li ste Vi uspeli u tome?
- Nažalost, još zavisim od toga što moram kao i drugi ljudi da živim. Kao umetnik mislim da sam uspeo to da ostvarim, zato što sam uspeo da odbijem neke zgodne, ekonomski vrlo privlačne ponude. Ja sam još sam sa svojim koferom i moj kofer je moja sloboda.

Da li odatle i Vaš stav da "sada radite samo sa prijateljima"?
- Pa, na neki način da. Evo, sad se, posle 30 godina, vraćam u Firencu. Radiću u teatru gde sam i počeo. Premijera će biti 2. februara. Reč je o novom tekstu, praizvedbi komada jednog divnog italijanskog pisca, jednog od retkih živih divnih. To je Eduardo Erba, a komad je "Sveto prikazanje". Posle idem u Budimpeštu, pa u Drezden, gde živim.

Margareta Jovićević


vesti po rubrikama

^kultura

16:12h

Reditelj Paolo Mađeli posle 16 godina u Beogradu

16:24h

Skup o Žaku Deridi u NBS

16:33h

"Gardijanova" nagrada za knjigu

16:41h

Milorad Vukanović o tri decenije rada galerije "Studentski grad"

16:50h

Prvi diplomac Danilo Kiš

16:58h

Neobični renesansni ansambl koji se okupio južno od Beograda

 


     


FastCounter by LinkExchange