[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 5. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Među prvih 100 testiranih

ni jedan nije HIV pozitivan

BEOGRAD - Među prvih 100 građana koji su u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja u Beogradu juče učestvovali u akciji besplatnog testiranja na HIV virus ni jedan nema pozitivan rezultat, izjavila je Tanjugu načelnica Savetovališta za HIV i AIDS dr Lela Ilić.

Prema njenim rečima, od devet do 19 sati je testirano 265 građana, a ukupni zbirni rezultati će biti saopšteni sutra. "U anonimnoj anketi, kao razlog što žele da se testiraju 202 osobe, ili 76 odsto, je navelo heteroseksualne odnose sa poznatim i nepoznatim partnerom, njih desetoro, ili tri odsto, homoseksualne i biseksualne odnose", rekla je dr Ilić.

Ona je dodala da je 30 osoba došlo da se testira zbog straha od AIDS-a, ne navodeći da su imali rizične kontakte ili ponašanje, troje je dalo uzorke krvi jer su primali transfuzije, a devetoro su testiranje doveli u vezu sa boravkom u institucijama za lečenje alkoholizma. "Mladi od 20 do 29 godina čine 57 odsto testiranih, troje je bilo mlađe od 18 godina, dok je šestoro starije od 65 godina", rekla je dr Ilić.

Gradski zavod za zaštitu zdravlja od 1996. svake godine sprovodi akciju celodnevnog besplatnog testiranja svih zainteresovanih građana na HIV virus, povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Osobe koje žele da provere da li su zaražene HIV virusom moći će to da učine u Gradskom zavodu svakog radnog dana do kraja decembra, bez zdravstvene knjižice i uz zagarantovanu anonimnost.


vesti po rubrikama

^društvo

16:28h

Glas u Parizu na ceremoniji obeležavanja primirja u I svetskom ratu

16:36h

Starešina timočke eparhije optužio episkopa Rumunske crkve

16:44h

Na nekim fakultetima u Srbiji olakšan upis godine onima kojima za to nedostaje jedan ispit

16:51h

Vlada Srbije dostavila parlamentu Predlog zakona o posredovanju - medijaciji

17:02h

Albanci tužili Srbiju zbog posečenog bagrenja

23:35h

Ponovo radi pruga Beograd-Bar

23:50h

Među prvih 100 testiranih ni jedan nije HIV pozitivan

 


     


FastCounter by LinkExchange