[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 5. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Albanci tužili Srbiju zbog

posečenog bagrenja

BUJANOVAC - U Opštinskom sudu u Bujanovcu održano je prvo ročište po tužbi Sulejmana Durakovića, Rize Ljutvijua, Ise Ljutvijevića i Nehata Ljutvijevića, svi iz Biljače, koji od Državne zajednice SCG, Republike Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Instituta Vinča traže naknadu štete zbog posečenog bagrema u toku čišćenja terena od municije sa osiromašenim uranom, i to u iznosu od 950.000 dinara, kao i kamatu i sudske troškove.

Parcele, vlasništvo pomenutih Albanaca, nalaze se na lokaciji veličine 1,1 hektar kod sela Bratoselce, u opštini Bujanovac, gde su naše institucije, kao i organizacija UN za zaštitu životne sredine, nakon bombardovanja registrovali municiju sa osiromašenim uranom. NATO je, prema informacijama iz Vojske SCG, i zvanično priznao da je na ovom području koristio više od 2.000 metaka sa osiromašenim uranijumom. Čišćenje ovog terena počelo je 2002. godine i finansirala je Vlada Srbije.

Ekipe iz Instituta "Vinča" i službe Vojske SCG su na ovoj lokaciji tokom 2002/03. godine pronašli 305 metaka sa osiromašenim uranijumom. Na pomenutoj lokaciji zaista je posečeno bagrenje koje se tu nalazilo, ali, kako se navodi, u znatno manjoj količini i vrednosti nego što je navedeno u tužbi.

Mari Kler Đorđević, advokat Instituta "Vinča", rekla je da ukoliko je i bilo štete za tužioce, za to su odgovorne države koje su donele odluku o upotrebi oružja sa radioaktivnim materijalom. Ročište je odloženo, a tužiteljima je ostavljen rok do 27. januara da se izjasne po pitanjima koja je navela advokat Instituta "Vinča".

S. M.


vesti po rubrikama

^društvo

16:28h

Glas u Parizu na ceremoniji obeležavanja primirja u I svetskom ratu

16:36h

Starešina timočke eparhije optužio episkopa Rumunske crkve

16:44h

Na nekim fakultetima u Srbiji olakšan upis godine onima kojima za to nedostaje jedan ispit

16:51h

Vlada Srbije dostavila parlamentu Predlog zakona o posredovanju - medijaciji

17:02h

Albanci tužili Srbiju zbog posečenog bagrenja

23:35h

Ponovo radi pruga Beograd-Bar

23:50h

Među prvih 100 testiranih ni jedan nije HIV pozitivan

 


     


FastCounter by LinkExchange