[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 5. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije dostavila parlamentu Predlog zakona o posredovanju - medijaciji

Prvi put na suđenje sa posrednikom

BEOGRAD - U našoj zakonodavnoj praksi prvi put se uvodi posrednik u sporovima. Predlog zakona o posredovanju - medijaciji, koji je Vlada Srbije dostavila Republičkom parlamentu, predviđa rešavanje spornih imovinsko-pravnih, trgovinskih, porodičnih, radnih i drugih građanskih pitanja mirnim putem i postizanje sporazuma uz pomoć jednog ili više posrednika.

Ovim Predlogom zakona posrednik je definisan kao treća, neutralna osoba, koja posreduje između dve strane u cilju rešavanja spornog odnosa, a u skladu sa načelima postupka.

Gordana Mihajlović, predsednica radne grupe za izradu ovog zakonskog rešenja i predsednica Drugog Opštinskog suda u Beogradu, rekla je za Glas da ovaj sud već duže vreme sprovodi postupak medijacije, bez obzira na to što se Predlog zakona o posredovanju tek sad nalazi pred parlamentom. Prema njenim rečima, medijacija se u praksi dosad sprovodila na osnovu Zakona o poravnanju i dala je izuzetno dobre rezultate.

- Prednosti posredovanja su u tome što se okončanjem postupka putem medijacije rešava odnos među ljudima. Taj odnos postaje kvalitetniji, a njima se ne presuđuje, jer je rešenje spora u njihovim rukama. Odluku donose same stranke uz pomoć medijatora. Medijator je taj koji sluša probleme stranaka i u njih se udubljuje, dok sudija često površno sluša stranke i samo na osnovu dokaza donosi presudu - izjavila je Gordana Mihajlović.

Odlični rezultati

Kako naglašava Gordana Mihajlović, od početka ove godine do oktobra za medijaciju je izdato oko 500 sporova. Od toga je posredovanje obavljeno u 300 sporova, a u 137 sporova je medijacijom uspešno rešena parnica. Na osnovu toga se može zaključiti da je medijacijom rešeno oko 25 odsto predloženih parničnih postupaka, a čak 50 odsto sporova kod kojih je započeta medijacija, što su veoma dobri rezultati.

Ona naglašava da je u Drugom opštinskom sudu otvoren Centar za medijaciju i da su zaposleni u ovom sudu spremni da pomognu da se postupak medijacije proširi i na ostale sudove u Srbiji. Zasad su, kako naglašava Mihajlovićeva, zainteresovani sudovi u Subotici, Novom Sadu, Nišu i drugi sudovi u Beogradu.

Posrednici mogu da budu sudije, advokati i drugi istaknuti stručnjaci, a ulazak u postupak posredovanja predlaže sud, dok predsednik suda imenuje posrednike i upisuje ih u Spisak posrednika. Da bi neko obavljao funkciju posrednika, mora da ima visoku stručnu spremu, najmanje pet godina radnog iskustva u postupcima rešavanja sporova i konflikata, da prođe program obuke za ovaj posao, da nije pod istragom i da nije osuđivan za namerno počinjeno krivično delo.

Ovim zakonskim rešenjem predviđa se da postupak posredovanja može da traje 30 dana, a sud može taj rok da produži ukoliko to traži posrednik ili neka od strana u postupku. Predlogom zakona data je mogućnost stranama da sporazumno biraju posrednika sa Spiska, a u slučaju da se ne dogovore bira ga predsednik suda. Strane se mogu sporazumeti i o troškovima posredovanja, a konačni trošak zavisi od toga da li je postupak posredovanja okončan sporazumom ili nije uspeo.

Zakonskim predlogom je propisano da posrednik u žalbenom postupku može da bude samo sudija, što predstavlja izuzetak u odnosu na odredbe kojima je određeno ko sve može da bude posrednik.

Sporazum strana postignut u postupku posredovanja zavisi od volje strana i forme u kojoj je sporazum zaključen. Sporazum može da ima snagu sudskog ili vansudskog posredovanja.

- Ukoliko medijacija počne da se sprovodi pre pokretanja parničnog postupka, značajno će se smanjiti broj postupaka pred sudom. U postupcima posredovanja učestvuju naše kolege sudije, koji ne sude u tom postupku - zaključuje Mihajlovićeva.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^društvo

16:28h

Glas u Parizu na ceremoniji obeležavanja primirja u I svetskom ratu

16:36h

Starešina timočke eparhije optužio episkopa Rumunske crkve

16:44h

Na nekim fakultetima u Srbiji olakšan upis godine onima kojima za to nedostaje jedan ispit

16:51h

Vlada Srbije dostavila parlamentu Predlog zakona o posredovanju - medijaciji

17:02h

Albanci tužili Srbiju zbog posečenog bagrenja

23:35h

Ponovo radi pruga Beograd-Bar

23:50h

Među prvih 100 testiranih ni jedan nije HIV pozitivan

 


     


FastCounter by LinkExchange