[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 5. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na nekim fakultetima u Srbiji olakšan upis godine onima kojima za to nedostaje jedan ispit

Uslov "košta" 250 evra

Ovom odlukom, koja je na ivici zakona "ako se zažmuri na jedno oko", olakšava se dalje studiranje bogatijim studentima, a siromašniji i dalje moraju da uče na vreme

BEOGRAD - Taman kad su svi pomislili da su se iscrple sve mogućnosti za uzimanje novca iz studentskih džepova, na državnim fakultetima u Srbiji su za to smislili nove, originalne ideje, uz obrazloženje da su na to prinuđeni jer njihov osnivač nema dovoljno para da ispuni svoje finansijske obaveze.

Na nekim visokoškolskim ustanovama pribegli su meri koja je na ivici zakona i na granici kršenja statuta i dozvolili upis u narednu godinu, pod uslovom da se redovni student koji je u problemu "isprsi" i plati školarinu kao da je u samofinansirajućem statusu! Protiv te ponude niko se nije pobunio jer su svi saglasni sa ovim svojevrsnim paktom. Akademci, jer na taj način ne dovode u pitanje mesto u domu i privilegije koje imaju, a zaposleni, jer se dodatno puni fakultetska kasa.

Na beogradskom Defektološkom fakultetu rešili su da "zažmure" na jedno oko i pomognu redovnim studentima koji nemaju uslov za završnu godinu, ali samo pod ako plate 17.500 dinara i ispit, koji im fali za uslov, polože u januaru. Budući apsolventi su tu ponudu, naravno, dočekali raširenih ruku, ali su se ipak požalili studentu prorektoru Beogradskog univerziteta Miljani Radivojević s molbom da utiče da se bar smanji taj iznos.

Provera podataka - 2.500 dinara

Redovni studenti ispitnu prijavu na državnim fakultetima plaćaju 200 dinara, a samofinansirajući dva i po puta više. Svojevrsni nonsens je da se na fakultetima za dobijanje uverenja plaća 3.300 dinara, a ukoliko diplomac želi da nastavi studije, mora da plati još 2.500 dinara, koje daje istoj službenici koja mu je izdala prethodno uverenje - kako bi ona proverila da su podaci tačni, a potvrda originalna!

Sličnu ideju su imali i članovi veća Fakulteta tehničkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Na FTN su se dogovorili da budžetski studenti, kojima nedostaje ispit za upis u narednu godine, obnove upis kao da su pali godinu, za to plate 9.000 dinara i ukoliko u januaru dobiju uslov, drugi semestar nastave normalno da uče, bez plaćanja. Tamo već ima oko 200 zainteresovanih. Isto važi i za Poljoprivredni, s tim što cena obnove tamo zavisi od broja prenetih ispita.

- Sve su to falš rešenja oko kojih postoji sveopšti konsenzus i niko to ne prijavljuje Ministarstvu prosvete jer su svi "partneri" zadovoljni. Na svu sreću, mislim da to nije postala masovna pojava - priča Goran Bogunović iz Studentske unije Srbije, uz opasku da ima drugih vidova bogaćenja na račun studenata koji su mnogo rašireniji.

A to već spada u "stari arsenal" naplaćivanja studentima svega i svačega. Neke stavke su ušle u takozvani cenovnik usluga koji zvanično postoji na svakom državnom fakultetu u Srbiji. Jedino je sporno to što ponekad cene nekontrolisano počnu da se naduvavaju, pa se sve svede na realniju meru tek posle "intervencije" studenata.

Tako je obnova godine na beogradskom FPN iznenada jesenas udvostručena na 30.000 dinara, ali je sve vraćeno na prošlogodišnjih 15.000 posle akademskog pritiska. Prva serija udaraca po studentskom džepu zapravo je započela prihvatanjem ideje da se uvedu ekonomske školarine za one koji ne uspeju da uskoče na studije o trošku države. Roditelji su gunđali, ali su ipak legli na rudu.

Posle toga su se pojedine fakultetske uprave (Pravni fakultet u Beogradu) dosetile da naplaćuju promenu predavača i odlaganje ispita. Ubrzo je ovo primenjeno i na većini ostalih fakulteta. Ako hoćeš da pomeriš ispit, to sada košta 300 dinara, ukoliko želiš drugog profesora, za to treba da odvojiš još 100 dinara pride.

Uslovljavanja profesora da se kupuje nova knjiga na koju oni stavljaju potpis, bez koga nema izlaska na ispit - druga je tema iste studentske priče. Na sve primedbe i kritike profesori imaju samo jedan odgovor - zbog loših studenata, zapostavljeni su najbolji, koji ne moraju da lupaju glavu zbog uslova i obnove godine i o ostalim mogućnostima za eskiviranje strogih profesora...

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:28h

Glas u Parizu na ceremoniji obeležavanja primirja u I svetskom ratu

16:36h

Starešina timočke eparhije optužio episkopa Rumunske crkve

16:44h

Na nekim fakultetima u Srbiji olakšan upis godine onima kojima za to nedostaje jedan ispit

16:51h

Vlada Srbije dostavila parlamentu Predlog zakona o posredovanju - medijaciji

17:02h

Albanci tužili Srbiju zbog posečenog bagrenja

23:35h

Ponovo radi pruga Beograd-Bar

23:50h

Među prvih 100 testiranih ni jedan nije HIV pozitivan

 


     


FastCounter by LinkExchange