[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SAUS ima velike planove za poboljšanje funkcionisanja saobraćaja

Raskrsnice pod

video-nadzorom

Ugrađeni kontrolori omogućavaju nezavisno koordiniranje pravaca u saobraćaju, izdavanje naloga za produženje ili skraćenje zelenog svetla

NOVI SAD - Najveći broj novosadskih semafora povezan je u jedinstveni sistem automatskog upravljanja, koji omogućava stalni nadzor i upravljanje sa jednog mesta, kao i usklađivanje protoka saobraćaja na raskrsnicama. Centar SAUS radi kao služba u Zavodu za izgradnju grada koja se bavi poboljšanjem funkcionisanja saobraćaja i otklanjanjem saobraćajnih problema. Formiran je 2002. godine (prvi u našoj zemlji) kada je u sistem bilo povezano 12 raskrsnica. U međuvremenu, sistem se širio tako da danas sinhronizuje rad semafora na 45 raskrsnica (od ukupno 67 sa semaforima) u gradu.

Snižava troškove

- Ugrađeni kontrolori omogućavaju nezavisno koordiniranje pravaca u saobraćaju, izdavanje naloga za produženje ili skraćenje određene faze zelenog svetla, izdavanje naloga pojedinačnim semaforima da rade autonomno itd, a sve u zavisnosti od trenutnog stanja na posmatranom pravcu. Osim regulisanja saobraćaja, SAUS ima važnu ulogu i u snižavanju troškova održavanja semafora - navodi Danijela Stojković iz Službe za advertajzing ZIG-a.

Planirano je da se tokom sledeće godine u SAUS umreži još pet prometnih raskrsnica u gradu, te da se uvedu detektori i tzv. upravljačke logike u regulisanju saobraćaja. Priprema se i uvođenje video-nadzora na problematičnim raskrsnicama i zamena postojeće spoljne opreme, a u ZIG-u nameravaju da tokom naredne godine potraže i rešenje za davanje prioriteta vozilima javnog gradskog prevoza.

Projekat iz 1992.

- Ideja o formiranju centra za automatsko upravljanje saobraćajem postojala je još početkom sedamdesetih godina, kada su postavljani prvi semafori u gradu. Glavni projekat SAUS napravljen je 1992. godine, ali grad tokom devedesetih, zbog poznatih okolnosti, nije bio u mogućnosti da ga realizuje. Ovaj posao sada postaje posebno važan za Novi Sad jer je broj registrovanih motornih vozila premašio 187.000 - istakla je Stojkovićeva.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

18:17h

Novi Sad: Raskrsnice pod video-nadzorom

18:23h

Obuka pasa za otkrivanje narkotika i eksploziva

18:29h

Alibunar: "Imlek" bogatiji za novu farmu

18:36h

Novi Sad: Jubilej Filozofskog fakulteta

18:42h

Otvoren Festival nevladinih organizacija

   


     


FastCounter by LinkExchange