[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U kopovima najmnogoljudnije zemlje na svetu učestale su nesreće u kojima gine na hiljade ljudi

Kinezima važniji

ugalj nego rudari

Stopa smrtnosti je stotinu puta veća nego u američkim rudnicima, a oko 600.000 radnika ima crna pluća i invalidnost stečenu dugim izlaganjem ugljenoj prašini

PEKING - Tri dana posle eksplozije gasa u rudniku uglja Čenđijašan na severozapadu Kine bilans poginulih se popeo na 166, saopštile su lokalne vlasti. Do sada su pronađena tela 70 rudara, ali spasilačke ekipe smatraju da niko od preostalih rudara koji su se vodili kao nestali nije preživeo zbog velike koncentracije gasa, odnosno nedostatka kiseonika. Predstavnik rudnika saopštio je da je život izgubilo svih 166 rudara. Nesreća u rudniku Čenđijašan bila je jedna od najvećih rudarskih katastrofa u Kini u poslednjih deset godina.

Obične rupe u brdima

Ova i prethodna nesreća u Kini, u kojima je poginulo više od 300 rudara, pokazuju ljudsku cenu nezajažljivog apetita zemlje za ugljem kao osnovnim gorivom svoje privredne ekspanzije. Pogibije navode na zaključak da je rast potreba zemlje za energijom u suprotnosti sa naporima da se smanje krvoprolića u kineskim rudnicima.
- Stvoreni su sjajni uslovi za otvaranje što više ilegalnih rudnika i njihovo sve opasnije eksploatisanje. Ljudi se ne osvrću na dozvole i otvaraju zatvorene rudnike. Kopovi su jadno opremljeni, radnici nevični, a uprava često grozna - kaže Stiven Frost iz instituta za pitanja rada pri univerzitetu u Hongkongu.

Kao najveći svetski proizvođač, Kina je iskopala 1,6 milijardi tona uglja u prvih 10 meseci ove godine - 19 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine. U međuvremenu, požari, eksplozije, poplave i druge nesreće ubile su 4.154 rudara u prvih devet meseci ove godine, prema navodima vlade koja dodaje da je brojka za 13 procenata manja u odnosu na usmrćene u istom periodu 2003. Vlada ukazuje da na Kinu dolazi 80 odsto svih pogibija u ugljenokopima prošle godine u svetu, mada je zemlja iskopala samo 35 odsto svetskog uglja.

Uprkos naporima Pekinga da se pređe na čistiji prirodni gas i druge izvore, ugalj i dalje daje dve trećine ukupne kineske energije i 80 odsto električne struje, naplaćujući usput teški danak u zagađivanju okoline. Ljuti dim iz fabrika i kuća visi nad kvartovima čak i modernih gradova kao što je Šangaj. Zvaničnici kažu da će narednih 30 do 50 godina polovina kineske energije zavisiti od uglja.

Do 2000, Kina se gušila u viškovima ponude uglja, pa je vlast naterala manje, neefikasne rudnike na zatvaranje u nadi da će time pogurati cene i zaštititi veće proizvođače.
Ali, burni ekonomski rast, koji će i ove godine biti preko devet procenata, podstakao je potražnju. Prošlog leta, vlada je naredila vanredne nabavke uglja da bi se suzbile nestašice u gradovima. Mnogi od desetina hiljada malih, opasnih i nekad zatvorenih rudnika su ponovo proradili. Veća zarada za proizvođače nije značila i bolje radne uslove za kineske rudare, od kojih su većina polupismeni došljaci sa sela. Rudnici su se malo promenili od 19. veka, a mnogi nisu ništa više od rupa u brdima.

Žeđ za energijom

- Može se reći da naša zemlja ima najopasnije rudnike na svetu - izjavio je Vang Deming, stručnjak za bezbednost u rudarstvu. Prosečni kineski rudar iskopa godišnje 321 tonu uglja - 2,2 odsto od učinka američkog rudara. Stopa smrtnosti - merena na 100 izvađenih tona - 100 puta je veća nego u američkim rudnicima. Nekih 600.000 rudara ima crna pluća, invalidnost stečenu dugim izlaganjem ugljenoj prašini. Ova brojka raste za po 70.000 rudara godišnje.

"Nesreće nastavljaju da se događaju. Bez prekida," piše u prekjučerašnjem uvodniku državni Čajna dejli. "U pozadini neprekidnog spiska katastrofa i smrti je žeđ zemlje za energijom kojom treba da se zadovolji apetit ekonomske mašine."

Beta


vesti po rubrikama

^svet

17:03h

Skupština izglasala odluku o ostavci Janukovičevog kabineta

17:10h

U kopovima najmnogoljudnije zemlje na svetu učestale nesreće

        


FastCounter by LinkExchange