[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Pekara "Branković" primiće deset radnika

U Nišu vlada veliko interesovanje za programe za stimulaciju zapošljavanja

Poslodavcima pare,

radnicima posao

Gazda za svakog zaposlenog radnika dobija stimulaciju od 70 hiljada dinara. Odobrena sredstva za realizaciju dva programa čime će se obezbediti 295 radnih mesta za nezaposlene

Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu odobrena su sredstva za realizaciju dva programa čime će se obezbediti posao za 295 osoba.
- Za realizaciju tzv. regionalnog programa samozapošljavanja dobili smo 10.5 miliona dinara, što je dovoljno da posao dobije 151 nezaposlena osoba. Reč je o sedamnaest različitih programa, uglavnom iz oblasti proizvodnih delatnosti, koji će se realizovati tako što će poslodavci dobiti stimulaciju od 70.000 dinara za svakog zaposlenog radnika - rekla je na konferenciji za novinare Mirjana Todorović, šef grupe za programe zapošljavanja u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Obuka

Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje osnovnu informatičku obuku za 201 osobu, specijalizovanu za 113 nezaposlenih, dok engleski o trošku ove ustanove može da uči 165 ljudi.

Prema njenim rečima, sredstva po ovom osnovu već su odobrena preduzeću "Jugoterm", koje će zaposliti 22 radnika, firmi "Gemprom" iz Aleksinca, obavezajući se zaposliti 15 ljudi, i pekari "Branković", koja će otvoriti deset novih radnih mesta.
- Za program samozapošljavanja prijavilo se 144 osoba. Njima će, zavisno od kategorije, biti odobreno od 70.000 do 140.000 dinara, koje treba da upotrebe za otvaranje samostalnih radnji.
- Čak pedesetoro prijavljenih su samohrani roditelji, četvoro su invalidi, a toliko je i korisnika novčane pomoći. Među onima koji su na ovaj način odlučili da dođu do radnog mesta devetnaestoro je starije od 50 godina - navela je Todorovićeva.

Oni kojima budu odobrena sredstva obavezni su da najmanje dve godine drže radnju. Ukoliko pre isteka ovog roka prekinu delatnost, dužni su da sredstva vrate sa kamatom.- Konkursi za ovu vrstu zapošljavanja biće otvoreni do kraja godine, a sve informacije o uslovima za dobijanje sredstava mogu se dobiti u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

17:46h

Veliko interesovanje za programe za stimulaciju zapošljavanja

17:53h

Rezultati Instituta: Osmoro obolelo od side, jedan HIV pozitivan

17:59h

Revizija statusa i nove legitimacije za izbeglice

18:05h

Vozila "Aerodroma" na ulicama

        


FastCounter by LinkExchange