[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dan Republike bio je pravi dan za promociju Leksikona Ju mitologije

Ptice su pevale

najlepše kod nas

Ja sam napisao da se Svetlana Bojković skinula pred Batom Živojinovićem, a posle shvatim da to uopšte nije bio Bata već Irfan Mensur, tako da smo se bavili distorzijom sećanja, kaže Arsenijević

Knjiga koja je posle tihog starta ipak krenula u odličnim tiražima u svim bivšim jugoslovenskim republikama, Leksikon JU mitologije, predstavljen je na žurci povodom bivšeg najvećeg praznika, Dana Republike.

Izdavači Rende (Beograd) i Postskriptum (Zagreb), odnosno Vladimir Arsenijević, Željko Serdarević, Dragan Mileusnić, kao i saradnici Branko Rosić i Dean Mileta, govorili su o nastanku, internet izdanju, uredničkim poslovima, kao i o novim oblicima u kojima će se pojaviti ono što je činilo svakodnevni život Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, od 1943. do 1991. godine.

- Leksikon ima 912 jedinica, ideja je potekla od Dubravke Ugrešić, Arsenijevića, Đorđa Matića i Dejana Kršića. Nekoliko godina knjiga je imala samo svoje internet izdanje i tako smo prikupljali materijal. Nije nam bila namera da jedinice faktografski budu tačne, već upravo sećanje sa njemu svojstvenom distorzijom i stav. Ja sam tako pisao jedinicu o nekom filmu, pa sam rekao da se Svetlana Bojković skinula pred Batom Živojinovićem. Kada sam posle nekoliko dana video slučajno film na TV-u, uopšte nije bio Bata Živojinović već Irfan Mensur, ali nije mi palo na pamet da to promenim - rekao je na promociji Vladimir Arsenijević.

Prema rečima urednika iz Zagreba koncepcija je bila ta da je bitniji "zid smrti na vašarima nego Veselica".
- Recimo, bolje je napisana priča o Halidu Muslimoviću nego o Haustoru, iako ne mogu da se kladim da znam i jednu pesmu od Halida, ili o "fijatu" 1.300 nego o Šarlu Akrobati, a ja u "fiću" nisam seo, dok sam Šarla slušao dve godine neprekidno - rekao je Dejan Kršić posle konstatacije da je u Hrvatskoj bilo najizraženije zameranje kako je postojalo i "nešto iza", jer se ne pominje Goli otok ili Blajburg.
- Verovatno ovi koji bi mogli da pišu o Golom otoku nemaju kompjuter, ali spominje se, spominje Goli otok i to kao mesto gde je pevao Šaban Bajramović - rekao je Kršić.

- Ovo nije leksikon iz istorije, već pop kulture. I druga stvar, "ptice sigurno nisu najlepše pevale kod nas" ali život uopšte nije bio loš, pa su ljudi i rešili da pišu pozitivno. I naravno, ovo je pre leksikon svakodnevice a ne mitologije - rekao je Arsenijević.

Na pitanje o uredničkoj ruci i konceptu prema kome su se sredile odrednice sa sajta, Arsenijević je rekao da je bilo bitno naći sredinu između sentimentalnosti i ironije.
- Ovo je pogled na period od 41. do 91, ali iz 2004. godine, rekao je on.

Projekat prikupljanja mitoloških jedinica iz perioda stare Jugoslavije nastavlja se i dalje. Svaki sledeći tiraž biće upotpunjen novim jedinicama, a otvoren je i sajt na koji mogu da se prijavljuju filmovi snimani po pričama iz Leksikona.

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

16:19h

Dan Republike bio je pravi dan za promociju Leksikona Ju mitologije

16:26h

Knjiga Feliksa Pašića "Glumci govore"

16:34h

Manjifiko večeras u Beogradu

16:43h

Velika scena NP od 10. decembra

   


     


FastCounter by LinkExchange