[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srpski Lupeni neuhvatljivi posle serije krađa nakita i dijamanata

"Pink Panter"

još na slobodi

Tokijska policija i dalje traga za troje Srba i Engleskinjom, koji su marta ove godine izveli najveću pljačku nakita u Japanu

Dvoje njih su radnju u Ginzi, elitnoj četvrti Tokija, posetili u dva navrata krajem februara i početkom marta, kada su kupili manje primerke nakita. Britanka, stara pedesetak godina i Srpkinja u dvadesetim godinama, ušle su prvo u zlataru da ispitaju teren. Kad su završile s izviđanjem i obavestile svoje saučesnike, sele su u kafe preko puta zlatare da čuvaju stražu.

Ukrali "Kontesu od Vandoma"

Dva Srbina u tridesetim godinama ušla su zatim u radnju i na engleskom saopštili prodavačici da žele da kupe suvenire. Prodavačica je jednog od njih odvela na treći sprat zlatare, a on je izvadio biber-sprej i privremeno je oslepeo. Potom je čekićem razbio staklo i pokupio nakit. Sve četvoro su uspeli da pobegnu na motociklima s 12 komada nakita, ukupne vrednosti 32 miliona dolara.

Najdragoceniji komad ukradenog nakita je "Kontesa od Vandoma", ogrlica sa 116 manjih i jednim krupnim dijamantom vredna 27 miliona dolara. Ogrlica i odgovarajuće minđuše, koje su takođe ukradene, bile su najvredniji komad u zlatari i stajale su izložene već 13 godina.

Policija je saopštila da su jedan muškarac i obe žene s tokijskog aerodroma Narita odleteli za Pariz, nešto pre 22 sata istog dana, direktnim letom Er Fransa. Drugi čovek je za parisku prestonicu odleteo sledećeg dana s aerodroma Kansai u Osaki.

Policija je u saradnji s Interpolom počela da ispituje krađe nakita u Evropi pošto su otkrili da su tri osumnjičene osobe našeg porekla koristile lažne hrvatske ili češke pasoše. Veruje se da je banda bazirana u Evropi i da je pljačka u Ginzi bila prethodno isplanirana.

Tokom istrage utvrđeno je da jedan od muškaraca, umešan u pljačku u Ginzi, veoma liči na čoveka koga traži švajcarska policija, jer je pre pet godina u toj zemlji opljačkao zlataru tako što je razbio zaštitno staklo. Interpol je uzeo otiske pljačkaša, koje su ostavili u hotelu u Tokiju. Poređenjem otisaka prstiju, utvrđeno je da je dvoje Srba, osumnjičeno za saučesništvo u istoj pljački u Švajcarskoj, umešano i u pljačku u Tokiju.

"Operišu" po celom svetu

Kasnije je u javnost procurela informacija da su pljačke u Švajcarskoj i Japanu verovatno delo bande "Pink panter", koja je operisala i u Velikoj Britaniji. Nebojša Denić i Mileta Jovetić su prošle godine izveli najveću pljačku nakita u Britaniji, ukravši dragulje u vrednosti od preko 30 miliona evra. Denić i Jovetić su u julu osuđeni na 15 i pet i po godina zatvora, dok je vođa bande, izvesni Predrag Vujošević, još na slobodi.

S. Ilić


vesti po rubrikama

^hronika

18:13h

Najavljena smena zbog treće osobe u "slučaju Topčider"?

18:21h

Bor: Vatra zarobila stanare, umro srčani bolesnik

18:28h

Srpski Lupeni neuhvatljivi posle serije krađa nakita i dijamanata

18:36h

Suđenje Zemuncima juče obeležio višesatni prekid

18:44h

Emir Šišić hoće u Srbiju

18:51h

Novi Sad: Dvojica advokata podvodila žene

23:07h

Medveđa: Tuča žandarma i Albanca

23:22h

Banjaluka: Opljačkano dva miliona KM
   


     


FastCounter by LinkExchange