[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Država obuzdava potrošačke kredite ukidanjem počeka i preko Kreditnog biroa

Rata za kupovinu

do trećine plate

Stručnjaci kažu da će problem biti, kako precizno definisati ko čini članove domaćinstva da bi se utvrdili prihodi i shodno tome rata kredita

BEOGRAD - Od 1. decembra zbog mera NBS mesečna rata kredita može iznositi najviše 30 odsto od ukupnih primanja jednog domaćinstva. Veliki broj banaka je do sada taj limit postavljao tek na polovinu plate, bilo da je reč o pojedincu ili oba bračna partnera. I ranije je za odobrenje kredita bio potreban žirant, ali je mali broj banaka odobravao pozajmicu bez depozita ili učešća. NBS, kao uslov da kredit ne bude rizičan plasman, sada obavezuje na položen depozit ili učešće od minimum 20 odsto.

U "Vojvođanskoj banci" kažu da su uslovi odobravanja kredita uvek bili različiti od banke do banke ali da nijedna od njih nije imala tako rigorozne kriterijume o kreditnoj sposobnosti građana. Ipak, u "Vojvođanskoj banci" obećavaju da krediti neće poskupeti, odnosno da kamate ostaju na dosadašnjem nivou.

Stručnjaci kažu da će problem biti kako precizno definisati ko čini članove domaćinstva. Verovatno je NBS dugo pripremala mere protiv trošenja mimo gubera, jer je institucija zvana Kreditni biro prvi put zaživela pre nepunih mesec dana 15. novembra. Banke su odmah, i pre novih propisa centralne banke, počele da koriste njegove usluge jer priključenjem na ovu bazu podataka znaju koliko je čija platežna sposobnost, zaduženje i visina jemstva. Odnedavno, u Kreditni biro su uključene sve banke, pa raznorazne akrobacije kao sa čekovima nisu moguće.

U ovoj godini "Vojvođanska banka" je odobrila 21.000 kredita građanima, u ukupnoj vrednosti od 25 miliona evra. Od tog broja 70 odsto su gotovinski krediti, ali u ovoj banci o preciznim uslovima za dobijanje novih kredita nisu mogli ništa da kažu, pošto je u toku izmena. U "Meridijan banci" su se već povinovali merama NBS i pre donošenja njihove zvanične odluke, pa odnedavno mesečna rata za gotovinski ili potrošački kredit ne može preći 30 odsto od primanja.

Potreban je obično depozit od 25 odsto, dok su rokovi otplate od tri do najčešće 36 meseci uz mesečnu kamatu od jedan odsto. Kod potrošačkih kredita uslov nije otvoren tekući račun, ali se roba može pazariti samo u firmama sa kojima ova banka ima ugovor. Kod gotovinskih kredita uslov je tekući račun na koji se i prebacuje novac.

Z.Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:09h

Milan Panić: Narod će platiti ceh za "Galeniku"

17:17h

Ostojić: ICN nije uložio ni cent u "Galeniku"

17:25h

Prva igra na sreću Državne lutrije Srbije "loto 7 od 39" u decembru

17:34h

Država obuzdava potrošačke kredite ukidanjem počeka i preko Kreditnog biroa

17:41h

Zaječar: Negodovanje malih akcionara Fabrike kablova

17:48h

Ministarstvo trgovine izdalo rešenja za uvoz derivata

17:56h

"Danon" odustaje od "Knjaza"?

   


     


FastCounter by LinkExchange