[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milan Panić, bivši vlasnik zemunske fabrike ICN "Galenika"

Narod će platiti

ceh za "Galeniku"

Izgubio sam milione dolara na američkoj berzi zbog propasti fabrike, dao sam zajam u lekovima, vrednim 176 miliona dolara za vreme sankcija, kazao je Panić

BEOGRAD - Srbija će u roku od tri meseca morati da plati 50 miliona dolara kompaniji ICN "Galenika", po tužbi ove kompanije, a na osnovu presude Arbitražnog suda u Parizu. Osim toga, treba da nadoknadi i 409.000 dolara za troškove arbitraže ICN-u, pošto je to polovina od celokupnog iznosa koji je ova kompanija platila na ime troškova suđenja - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Milan Panić, bivši vlasnik ove firme.

- Nadam se da to neće puno oštetiti zemlju, ali ne znam odakle će da dođe tih 50 miliona. U budžetu to nije planiran izdatak i s te strane, ne piše nam se dobro. Ja od presude nemam nikakvu materijalnu korist - kazao je Panić i dodao da prema proceni iz 2003. "Galenika" vredi samo 10 do 15 miliona dolara.

Da bi se ICN -u isplatila ta suma, Panić je rekao da će "pokušati da nađe što povoljnije rešenje" i da će "dati sve od sebe da Srbija ne dođe u nevolje veće od onih koje su je ovom presudom snašle". Kada je pokušao da objasni na kakvo rešenje misli, on je kazao da na prvom mestu u Srbiji moraju da se poštuju međunarodni zakoni i da mora da se plati 50 miliona dolara.

Milošević slagao

Panić je rekao da su "ogromne pare" došle iz SAD opoziciji za vreme Miloševićeve vladavine i da to nije nikakav "kriminalni novac pošto je iznet iz SAD sa odobrenjem".
- Bilo je dila između Miloševića i mene jer je on kazao da će podneti ostavku i da dođem u zemlju. Slagao me je. Da nije toga bilo, ne bih ni došao - dodao je Panić.
Panić je istakao da je razočaran ponašanjem nekih političara iz tadašnje opozicije koji su "promenili odela" i da sudski sistem ne postoji "jer je jednom predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević rekao da mora da pita predsednika za neku odluku suda".

Dragan Karajović, šef Panićeve kancelarije u Beogradu, rekao je da neće biti nagodbe sa državom, pošto je u pitanju akcionarsko društvo i da će "Galenika", ukoliko država ne bude imala novca, otići pod stečaj.
- Došao sam da stavimo tačku na ovaj slučaj. Nisam došao u Beograd da bih likovao zbog presude. Nikome se neću svetiti. Od presude ništa materijalno ne dobijam. Ovo je za mene moralna pobeda. Rukovodstvo ICN- a mi je reklo da sam u tom poslu ispao gubitnik. Oni su hteli nazad novac i četiri jedinjenja. Nesrećan sam, jer će narod morati to da plati - kazao je Panić.

On je istakao da je izgubio milione dolara na američkoj berzi, zbog propasti ove fabrike i podsetio da je dao zajam zemlji u lekovima, vrednim 176 miliona dolara za vreme sankcija, da je jedne godine profit od 70 miliona dolara ICN "Galenika" reinvestirao i da ni jedan dolar nije izašao iz zemlje, kao i da je radnicima u akcijama dato 40 miliona dolara.

Panić je rekao da ova konferencija za novinare nije kraj i da će verovatno opet biti u biznisu, pošto ga politika više ne interesuje.
- Došao sam da sa svojim dugogodišnjim prijateljima prošetam Knez Mihailovom, da se veselim u Skadarliji ili na nekom splavu, da zapevamo našu himnu "Moji su drugovi" - objasnio je Panić razloge svog dolaska u Beograd.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:09h

Milan Panić: Narod će platiti ceh za "Galeniku"

17:17h

Ostojić: ICN nije uložio ni cent u "Galeniku"

17:25h

Prva igra na sreću Državne lutrije Srbije "loto 7 od 39" u decembru

17:34h

Država obuzdava potrošačke kredite ukidanjem počeka i preko Kreditnog biroa

17:41h

Zaječar: Negodovanje malih akcionara Fabrike kablova

17:48h

Ministarstvo trgovine izdalo rešenja za uvoz derivata

17:56h

"Danon" odustaje od "Knjaza"?

   


     


FastCounter by LinkExchange