[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Policija i kabinet predsednika potvrdili da je preksinoć, u Ulici kneza Miloša, "audi 80" udario u BMW iz pratnje

Pokušan atentat na Tadića

Prisebnošću vozača iz pratnje napadač osujećen u nameri da udari u Tadićev auto. Slučaj podseća na događaj kod hale "Limes", kada napad na Đinđića nije ozbiljno shvaćen. Po jednoj varijanti, incident kod Topčiderske zvezde samo je opipavanje pulsa Tadićevog obezbeđenja

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić napadnut je preksinoć oko 21.30 sati u Ulici kneza Miloša. Pres služba predsednika saopštila je juče da u napadu niko nije povređen, zahvaljujući obezbeđenju koje je pravovremeno reagovalo. Napadač je ipak uspeo da umakne.

Službeno vozilo u kojem se nalazio predsednik Tadić napadnuto je kod Topčiderske zvezde. MUP Srbije saopštio je da se vozilu BMW koje je bilo u pratnji predsednika Republike Borisa Tadića, na začelju kolone, tada približio automobil marke "audi 80" beogradskih registarskih oznaka, sa prvom cifrom 5.

Kako je navedeno, "audi" nije poštovao prvenstvo prolaza kolone, iako je bio upozoren svetlosnom i zvučnom signalizacijom. Vozač BMW-a, iz pratnje predsednika, reagujući, skrenuo je udesno i došlo je do kontakta između ova dva automobila. Kolona sa predsednikom je, zatim, skrenula levo u Ulicu Andre Nikolića, a "audi" velikom brzinom otišao Ulicom vojvode Putnika.

Maroviću zaprećeno smrću

PODGORICA - Predsedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću zaprećeno je smrću zbog zalaganja za saradnju sa Haškim tribunalom, piše u jučerašnjem izdanju podgoričkog dnevnika Dan. Pozivajući se na izvor iz Marovićevog okruženja, list piše da je u poslednja dva dana na službenu adresu predsednika SCG pristiglo nekoliko pisama preteće sadržine, zbog čega su pojačane mere bezbednosti predsednika. "Usudio si se da tražiš Ratka Mladića i zbog toga ćemo unajmiti Legijine ljude kako bi, odvajaču Crne Gore od Srbije, platio glavom", piše u jednom od pisama, navodi list.

MUP je saopštio da je uviđaj na licu mesta izvršio dežurni istražni sudija u prisustvu zamenika okružnog tužioca i specijalizovanih ekipa SUP u Beogradu, kao i da policija intenzivno radi na identifikaciji vozača i pronalaženju vozila.

Kabinet predsednika Srbije saopštio je nekoliko sati posle incidenta da je "audi" u više navrata pokušao da udari u predsednikov automobil. Obavešteni izvori kažu da je "audi" pokušao prvi put da se ubaci u kolonu na kraju Kneza Miloša, a da mu je kod Topčiderske zvezde vozilo iz Tadićeve pratnje preprečilo put.

Tadićevo obezbeđenje, međutim, nije se dalo u poteru, već je predsednika prebacilo u njegovu rezidenciju, a brojne policijske snage su tokom čitave noći tragale za "audijem", ali bezuspešno.
Inače, napad na Tadića usledio je posle niza pretnji upućenih njemu poslednjih nekoliko meseci.

"Srpska patriotska organizacija" nedavno je uputila pretnje smrću Tadiću i ministru inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuku Draškoviću optužujući ih da su zalaganjem za izručenje haških optuženika izdali srpske nacionalne interese. Tada im je poručeno da će biti likvidirani ako dođu u Beč.

"Neka se Tadić i Drašković pripreme da se uskoro priključe Zoranu Đinđiću", pisalo je u poruci "Srpske patriotske organizacije" koja je stigla na faks Ambasade SCG u Austriji. S pretećim pismom upoznata je bečka policija, ali istraga još nije ustanovila ko se krije iza nečitkih potpisa tri njegova autora.

klikni za uvecanjeBorisu Tadiću prećeno je i za vreme predsedničke kampanje juna meseca ove godine. Dragan Šutanovac potvrdio je tada za Glas da je Tadić dobijao preteća pisma i anonimne telefonske poruke.
"Ne znam ko je pretio, a pisma su pisana rečnikom koji su već i vrapci naučili za vreme komunističkog režima ", rekao je Šutanovac.

Napad na Tadića mnogi su povezali sa događajima koji su prethodili atentatu na Zorana Đinđića. Događaj kod hale "Limes", kada je Dejan Milenković Bagzi kamionom pokušao da udari u Đinđićevo vozilo, u mnogome podseća na prekjučerašnji napad na Tadića. Tada, ipak, incident nije shvaćen ozbiljno, a čitav događaj pripisan je "nesavesnom vozaču".

I brojne svetske agencije izvestile su juče o pokušaju atentata na predsednika Srbije Borisa Tadića, ističući da on ima dosta protivnika među nacionalistima zbog insistiranja na hapšenju i izručenju optuženih za ratne zločine Hagu, prenosi Tanjug.

Nemačka agencija DPA primetila je u vesti o napadu na Tadića da još traje suđenje osumnjičenima za prošlogodišnje ubistvo bivšeg premijera Srbije i Tadićevog prethodnika na čelu Demokratske stranke Zorana Đinđića, u martu prošle godine.

U srpskoj javnosti, ipak, ima i onih koji smatraju da se radi o bezazlenom incidentu, dok su neki uvereni da je prekjuče pokušan atentat, a neki da je incident bio samo "pipanje pulsa", odnosno opipavanje reakcije obezbeđenja.

Inače, Načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije Miroslav Milošević izjavio je juče da policija intenzivno traga za "audijem 80". On je za RTS kazao da su odmah po saznanju za preksinoćnji događaj blokirane sve odgovarajuće saobraćajnice u Beogradu, da je izvršena kontrola svih vozila "audi 80" na teritoriji Beograda i na izlaznim putevima prema drugim gradovima.

On je kazao da je policija dobila opis vozača "audija 80" po kojem je on starosti od 35 do 40 godina, srednje telesne konstitucije, sa bradom i brkovima. Milošević je dodao da je izvršena kontrola svih "audija 80" čija registracija počinje sa brojem pet i da je utvrđeno da u evidenciji ima pet takvih vozila. On je naveo da se još proveravaju sva ta vozila.

Prema njegovim rečima, "audi 80" verovatno ima oštećenja na levoj bočnoj strani. Milošević je zamolio sve očevice i građane koji imaju informacije o tom incidentu da se jave policiji.

P. Rosić

 

Tadić dan ranije otkazao dolazak na prezentaciju "Samsunga"

Predsednik Srbije Boris Tadić imao je prekjuče jako naporan dan. Sve je počelo još u prepodnevnim časovima na Beogradskom sajmu, gde je posetio otvaranje Međunarodnog sajma preduzetništva. Oko Tadića, koji je davao izjave novinarima, bilo je lako uočiti grupu namrgođenih momaka u crnim odelima, koji su bili izuzetno oprezni i nervozni. Kako Glas nezvanično saznaje, Tadić je trebalo da se oko 20 sati pojavi u Domu Garde na Topčideru, na prezentaciji "Samsunga". Međutim, predsednik je još u ponedeljak otkazao dolazak u kasarnu poznatu po oktobarskom ubistvu vojnika, pravdajući izostanak važnim državničkim poslovima. Taj državnički posao je bila, kako nezvanično saznajemo, večera sa članom novoformiranog srpskog "kokusa" u američkom senatu - senatorom Robertom Vekslerom.
Tadić je juče nastavio da obavlja svoje dužnosti po ranije utvrđenom rasporedu, uprkos napadu na njegovo vozilo, potvrđeno je agenciji Beta u Predsedništvu Srbije. On se juče ujutro sastao sa ministrom odbrane Velike Britanije Džefrijem Hunom, a tokom dana je prisustvovao i aktivnostima u Demokratskoj stranci, čiji je predsednik.

I. Ć.


vesti po rubrikama

^društvo

16:25h

Pokušan atentat na Boris Tadića

16:37h

Tadić zabrinut za bezbednost svoje porodice

16:46h

Polovina članova skupštinskog Odbora za bezbednost napustilo sednicu

16:54h

Reagovanja na pokušaj atentata na Tadića

17:02h

INTERVJU: Vladeta Janković, novi savetnik srpskog premijera

17:11h

Domaće stručnjake, posle raspada SFRJ, traže samo u Aziji i Africi

17:19h

Ministar Slobodan Lalović predstavio Predlog zakona o radu

17:26h

Podgorica: Poslanici se ne skidaju sa porno-sajtova

17:33h

Meteorolozi RHMZ najavljuju: Kiša do sredine decembra

17:40h

Akcionari 33 preduzeća ispred Vlade Srbije

23:15h

Na predsednikovu kolonu naleteo Miroslav Cimpl, državljanin SCG

   


     


FastCounter by LinkExchange