[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetski dan borbe protiv side, obeležen je juče u glavnom gradu

Zaštita od HIV-a

U Knez Mihailovoj ulici omladina Jazasa podelila 15. 000 kondoma

Više hiljada kondoma i propagandnog materijala podeljeno je juče na beogradskim ulicama, povodom 1. decembra Svetskog dana borbe protiv side. Omladina Jazas centralnu manifestaciju počela oko 13 sati na štandu u Knez Mihailovoj ulici ispred "Ruskog cara".

- Pripremili smo 15.000 kondoma i propagandnog materijala. Do 16. decembra predstoje nam predavanja po osnovnim i srednjim školama i to svakog dana na drugoj obrazovnoj instituciji. Naša ideja je da se do kraja kampanje obuhvati cela studentska i srednjoškolska populacija- kaže Dragana Stojanović, zadužena za odnose sa javnošću u organizaciji Jazas.

Slični štandovi, različitih organizatora, bili su postavljeni ispred Pravnog fakulteta, na Slaviji, zatim Trgu Republike, kao i ispred dečijeg dispanzera Doma zdravlja Stari grad.
- Savetovalište za mlade već tri godine radi vršnjačku edukaciju učenika srednjih i osnovnih škola sa teritorije opštine Stari grad. Radimo sedam tematskih oblasti i sve rizične oblike ponašanja kao i prevenciju bolesti zavisnosti.

Besplatna testiranja

Besplatna testiranja na HIV, ovih dana organizovana su u Studentskoj poliklinici od 9 do 17 sati, kao i u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja od 9 do 12 sati. U narednih mesec dana svakog petka na Studentskoj poliklinici biće organizovana noćna testiranja od 20 do 24 sata.

Cilj je da deca budu adekvatno informisana da usvoje stavove i ponašanja koja vode do zdravlja, da prepoznaju i izbegnu rizične oblike ponašanja. Održavaju se interaktivna predavanja po školama u zavisnosti od interesovanja dece. Tu idu ginekolog, pedijatar, pedijatrijska sestra, psiholog, a imamo i individualni rad sa decom i njihovim roditeljima koji rade psiholozi, pedijatri, ginekolozi- kaže dr Mirjana Radovanović, koordinator Savetovališta za mlade.

Povodom Svetskog dana borbe protiv side učenicima Pete beogradske gimnazije i Srednje PTT škole u domu zdravlja Palilula, prikazan je film "Seksualnost". Film prati razvoj deteta od rođenja do adolescencije i načinima zaštite od side.
- Svakih pet sekundi u svetu se HIV virusom inficira po jedna osoba, a svakih 15 sekundi po jedna umre. Najveći problem u Srbiji je što smo na pretposlednjem mesto po broju testiranih osoba na HIV virus, pa se ne zna broj obolelih- istakla je dr Mila Pavlović, epidemiolog Studentske poliklinike.

Najveći problem kod nas, što se tiče ove opake bolesti, je što većina zaraženih sazna da su nosioci virusa kad već dobiju sidu. Sinoć su u galeriji "Ozon" na Andrićevom vencu održan performans koji su priredili Miki Perić i Nebojša Babić. Oni su na metaforičan način oslikali borbu protiv side od njenog početaka do danas.

S. T.

 

Informisanje mladih

Nekoliko hiljada srednjoškolaca i studenata prošlo je juče prostorijama kluba "Forum" koji se priključio centralnoj proslavi Svetskog dana borbe protiv side. Ovo je samo početak saradnje omladine Jazasa i Kluba elektronskog sporta i interneta "Forum" na informisanju mladih u prevenciji HIV virusa i usvajanja zdravih stilova života.
- Forum nam je uputio poziv jer se 1. decembar poklopio sa njihovim rođendanom. Ovo je idealno mesto za edukaciju o sidi jer ovuda prođe oko 1.000 ljudi dnevno. Zajedničke akcije JAZAS-a i kluba Forum kao odgovornog člana zajednice je prirodan sled razvoja ove dve organizacije s obzirom da je najveći broj korisnika usluga Foruma srednjoškolska i studentska populacija što ujedno čini i fokus grupu Jazasa - rekao je Miloš Stojanović iz Omladine Jazasa.

V. J.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:17h

Svetski dan borbe protiv side, obeležen juče i u glavnom gradu

22:25h

Panoi na autobuskim stanicama služe svemu osim čemu su namenjeni

22:33h

Saobraćajna policija pokrenula akciju provera prekoračenja brzine

22:41h

Učenici OŠ "France Prešern" sa Miljakovca nose titulu najboljih fudbalera u gradu

22:50h

Počelo veliko takmičenje SOS kanala u gradskim osnovnim školama

22:58h

Nova rupa na gradskim ulicama

23:11h

Vilenjaci "Koka-kole" za novogodišnju čaroliju

23:20h

Voždovčani zasedaju sledeće nedelje

23:29h

Upoznajte Beograd: Stojan Titelbah - tvorac Novog dvora

23:34h

Nastavnici traže pomoć ministra

23:41h

Gradske vesti: Pomoć Institutu za majku i dete

23:50h

Obaveštenja iz Elektrodistribucije i Vodovoda

 


     


FastCounter by LinkExchange