[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 2. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ustaše u Hrvatskoj nikad popularnije

ZAGREB - Ustaše u Hrvatskoj danas stoje bolje nego dok je Ante Pavelić paradirao Zagrebom, ako o tome može da se sudi po glasanju u TV emisiji "Nedeljom u dva", u kojoj je čak 58 odsto gledalaca izrazilo pozitivan stav prema NDH i ustašama, piše u najnovijem broju zagrebački nedeljnik Globus.

Više od 17.000 gledalaca okrenulo je telefonski broj Hrvatske televizije da bi izrazilo slaganje s ustašlukom, dok ih se negativno izjasnilo 42 odsto, navodi komentator nedeljnika Jelena Lovrić, ocenjujući da prema tim rezultatima treba da se zadrži zrno skepse, ali da se ti rezultati, do sada nezabeleženi u javnoj anketi, svakako moraju uzeti na znanje.

- Činjenica da se natpolovična većina izjasnila kao ustašofilska pokazuje razmere strašnog nasleđa Tuđmanove decenije - ocenjuje se i dodaje da je aktuelna podrška kvislinškoj i fašističkoj politici mnogo manje izraz istorijske nostalgije, a mnogo više proizvod onoga šta se u Hrvatskoj dešavalo u neposrednoj prošlosti.

- Tuđmanova je vlast koketirala s ustašlukom i vodila njegovoj rehabilitaciji, a generacije su se formirale ni sa kakvom ili s iskrivljenom slikom o istorijskim faktima, jer se u školama nisu mogle saznati osnovne činjenice o prirodi Drugog svetskog rata, ni o tome ko su bili partizani, a ko ustaše - piše Lovrićeva.

Čitavu deceniju se naciji ispirao mozak sugestijama da su ustaše pravi i najtvrđi Hrvati i uzor rodoljublja, pa je Hrvatska vaspitala generaciju novih ustaša baš kad su oni autentični polako nestajali s istorijske scene, komentariše Globus.
- Evropa ima svoje fašiste, ali crnokošuljaško nasleđe nigde ne pobire tako masovnu pozitivnu ocenu i po tome je Hrvatska planetarni kuriozum sa svim posledicama koje iz toga slede - ocenjuje nedeljnik.

Tanjug


vesti po rubrikama

^balkan

16:34h

Sfor u istoriju, Eufor(ija) u BiH

16:41h

Ustaše u Hrvatskoj nikad popularnije

16:50h

Nađeni podaci o srpskim žrtvama u Sarajevu

        


FastCounter by LinkExchange