GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Povodom navodnih zloupotreba u Pravno-birotehničkoj školi u Zemunu

Solidarnost na delu

Odlučio sam da u svojoj školi nastavu ne držim u znak solidarnosti sa profesorom Milanom Tešićem koji je suspendovan s posla, a u međuvremenu je dobio i otkaz zbog toga što je upoznao javnost sa zloupotrebama u Pravno-birotehničkoj školi u Zemunu. Smatram da je prekobrojno upisivanje učenika u državnu školu, pogotovo za novac, čak i na ime tzv. "donatorstva", teško krivično delo, za koje najveću odgovornost snose direktor škole, pomoćnik direktora, članovi Školskog odbora i nadležni službenici Ministarstva prosvete.

Pošto niko od nadležnih iz ministarstva nije adekvatno reagovao, odlučio sam se za štrajk. Ne smatram bitnom činjenicu da sam bio jedini profesor u školi koji se odlučio na ovaj korak. Svestan sam beznađa i straha koji vladaju među mojim kolegama, ali i toga da o bezakonju ne odlučuje broj, već zakon.

Disciplinski postupak preduzet protiv mene doživljavam kao "igru suđenja", informbirovsku hajku na državnog neprijatelja, u kojoj je presuda već doneta. Ja ću ostati bez posla, a oni koji vrše bezakonje ostaće nekažnjeni. Međutim, ukoliko se dokažu krivična dela na koja sam ukazao, biće dokazana i opravdanost akcije koju sam preduzeo. "Bezakonje" za koje sam optužen (neodržavanje nastave) ne negiram, ali ga smatram jedinim sredstvom borbe u društvu koje je ogrezlo u mnogo dublje oblike bezakonja.

Zakoni nisu izmišljeni da bi se ljudi koji ukazuju na bezakonje kažnjavali. Ja sam kažnjen i ostaću bez posla jer sam na to bezakonje ukazao, i što sam borbu protiv tog bezakonja podržao, i što niko od nadležnih to bezakonje nije pravovremeno utvrdio, sprečio i kaznio. Ja sam kažnjen zbog tuđih grešaka i zloupotreba, ne zbog svojih.

Pozivam kolege profesore, svoje učenike, njihove roditelje i sve časne građane da podrže profesora Tešića i mene u našoj borbi.

Aleksandar Belčević
Beograd


Stanovi, laži i kamatne stope

U ovoj su državi podstanari oduvek bili građani nižeg reda i bez ikakvih stvarnih prava. Svi ih pljačkaju, a vrhunac te pljačke bio je "otkup" stanova. Sada se vlast ponovo busa u prsa nekakvim "stambenim kreditima" koji su samo još jedna laž i podvala podstanarima.
Stanovi su "otkupljivani" na po 40 godina bez ikakvih kamata i žiranata. Podstanarima se sada nude krediti sa kamatnom stopom od 10.5 odsto pri kojoj se dug udvostruči za manje od sedam godina!

Pored toga, zbog raznih administrativnih ograničenja, čak su i tako nepovoljni krediti većini podstanara nedostupni. Traže se plata, godine života i žiranti iz drugog preduzeća. Istina, još se ne traži određen broj cipela. Zašto hipoteka na stan nije, bez ikakve plate i žiranata, dovoljan garant kao i kod "otkupa stanova"! Zato što vlast, ustvari, i ne želi da pomogne podstanarima nego im samo zamazuje oči!

Branislav Ljubisavljević
Smederevo