[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Druga vojna komisija potvrdila da nema dokaza o učešću treće osobe u "slučaju Topčider"

Vojnici pre pogibije

znali za "mrtav ugao"

Mesto stradanja dvojice gardista nije obuhvaćeno kamerom, pa su vojnici i ranije često sedeli i odmarali se da ne bi bili primećeni od dežurnog organa u objektu koji ih je posmatrao, objasnio je pukovnik Đorđe Trifunović, predsednik Vojnog suda u Beogradu

BEOGRAD - "Vojni tužilac i stručna lica u preksinoćnoj javnoj prezentaciji samo su potvrdili rezultate istrage Vojnog suda, da ne postoje dokazi o učešću trećeg lica i da su vojnici stradali kada je Dragan Jakovljević pucao u Dražena Milovanovića sa tri metra, a onda izvršio samoubistvo", kaže za Glas pukovnik Đorđe Trifunović, predsednik Vojnog suda u Beogradu.

Procesno posmatrano, vojni tužilac po zakonu ima pravo da angažuje stručna lica i mogućnost da ovaj deo nalaza istrage proverava veštačenjem, objašnjava Trifunović. Po njegovim rečima postoje izvesne razlike onoga što su utvrdili veštaci u toku istrage i onoga što su prezentovali stručni saradnici tužioca. To se jedino odnosi na mehanizam i dinamiku ranjavanja Milovanovića. Tim veštaka koje je angažovao sud, u svom nalazu koji je dat posle izvršene rekonstrukcije, nalazi da je Jakovljević pucao u Milovanovića pojedinačnom paljbom i da Milovanović u tom momentu nije imao pušku kod sebe, te da je ispaljen jedan metak iz prislona.

Međutim, skoro je nebitno, kaže predsednik Vojnog suda, da li je pucano sa rastojanja od jednog ili dva metra ili se radi o prislonu jer to ne dovodi do konačnog zaključka o postojanju trećeg lica. Sve ostalo se uklapa u rezultat istrage. Tužilac posle ovoga može doneti konačnu odluku tako što će zahtevati dopunu istrage ili će predmet okončati odbačajem krivične prijave zbog smrti počinioca, ističe Trifunović.

Kakav će pravni značaj imati nalaz nezavisne komisije.
- Nalaz takozvane nezavisne komisije se ne može uklopiti u pravni sistem i ne mogu da komentarišem kakve će posledice nastupiti. U krivičnim stvarima nije moguće formirati nikakvu komisiju, koja bi paralelno sa nadležnim pravosudnim organima ispitivala događaj. Suštinu kontrole suda vrše samo stranke vojni tužilac i oštećeni. Sve se dodatno komplikuje kada do 31. decembra treba da se izglasa zakon o ukidanju vojnog pravosuđa, ali u svakom slučaju Zakon će odrediti organ koji će tu nadležnost preuzeti, a stranke imati mogućnost da zaštite svoja prava, kaže Trifunović.

Elektronika pod sumnjom

Prema njegovim rečima u ovom predmetu se previše potencira elektronsko obezbeđenje objekata i činjenica da jedna kamera nije radila kao i video-rikorder. Sve bi to trebalo da potvrdi sumnju u umešanost trećeg lica. Veštačenjem tog sistema je utvrđeno da nije bilo neregistrovane povrede prostora, koji pored toga što je obezbeđen stražom, patrolom, gustom žičanom ogradom, sa 24 kamere, u njega je ukopan i elektronski kabl, koji preko kompjutera registruje svaku povredu prostora.

To znači da bilo ko da pređe preko žice mora da pređe i preko kabla a to bi bilo registrovano u kompjuteru. Pregledom tih podataka nema povrede prostora pre i za vreme događaja. Što se tiče kamere nijedna od njih ne pokriva prostor gde se desio nemili slučaj i sve su okrenute prema ogradi a ne prema unutrašnjosti kasarne.

Poznato je od ranije da ovo mesto nije obuhvaćeno kamerom pa da su na njemu vojnici vrlo često sedeli i odmarali da ne bi bili primećeni od dežurnog organa u objektu koji ih je posmatrao. Prema obračunu vremena vojnici su se na tom mestu zadržali oko 20 minuta, kaže Trifunović. Važno je takođe istaći da se video- rikorder uključuje automatski na znak uzbune koji dobija ukoliko se uključi elektronski kabl što se nije dogodilo.

Za sud - lak predmet

Predsednik Vojnog suda je takođe istakao da je posebna pažnja u medijima data činjenici da je na licu mesta pored čaura i zrna iz automatskih pušaka sa kojima su vojnici bili naoružani, prilikom prosejavanja terena, pronađena i dva zrna, jedno je "magnum 357", a drugo je 7,62mm. Veštačenje tih zrna utvrđeno je da je "magnum" znatno ranije ispaljen i da je najverovatnije doleteo iz vazduha van kasarne zbog pucanja uvis, a drugo zrno pripada ruskoj puški čija je municija prestala da se proizvodi 1906.

Ovo je za sud, kaže na kraju Trifunović, bio lak predmet jer osim za obezbeđenje lica i mesta i fiksiranja tragova bilo je potrebno samo da se obezbedi i nalaz veštaka. Vojni sud je angažovao svoje najbolje stručnjake među kojima je bio i Dragan Krstić, veštak iz MUP-a koji za Vojni sud radi već 20 godina.

Jasna Rašević


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

U Haškom tribunalu svedočio Jevgenij Primakov

17:30h

Haški optuženici predajte se

17:35h

Samardžić: Istaknuti problemi Kosova

17:45h

Druga vojna komisija potvrdila da nema dokaza o učešću treće osobe u "slučaju Topčider"

17:50h

Dan posle formiranja gradske skupštine u Novom Sadu

18:00h

Vraćanje izvornog Građanskog saveza

22:40h

Tadić: Prevremeni izbori biće na proleće

22:55h

Marović razgovarao sa Hunom

23:10h

Haški optuženici predajte se

23:30h

Predsedništvo DSS raspustilo GO u Novom Sadu

 


     


FastCounter by LinkExchange