[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ukidanje čekova smanjuje inflaciju

BEOGRAD - Privrednici u Srbiji očekuju dalji inflatorni pritisak i rast cena u naredna tri meseca, kao i porast rizika poslovanja, izjavila je juče saradnik beogradskog Ekonomskog instituta Dragana Petković, prilikom predstavljanja novog broja "Konjukturnog barometra" tog instituta.

Saradnik Ekonomskog instituta iz Beograda Stojan Stamenković ocenio je kao dobru i antiinflatornu meru odluku Narodne banke Srbije o postepenom ukidanju plaćanja čekovima na poček. Stamenković je objasnio da je efekat čekova na poček, kad inflacija počne da raste, kao u Srbiji, sličan emisiji novca od strane stanovništva.

Prema njegovim rečima, u odbranu čekova na poček, neprihvatljiv je argument da stanovništvo teško živi i da su takvi čekovi neophodni. Efekat bi bio isti kada bi, kako je naveo, uz isto obrazloženje loših uslova života, NBS naštampala malo novca i podelila ga građanima kako bi se živelo bolje. On je istakao da su čekovi veoma zastareo način plaćanja, koji se ne može naći "ni u jednoj ozbiljnijoj zemlji". Stamenković nije mogao da proceni da li će ukidanje plaćanja čekovima na poček privremeno dovesti do izvesnog smanjenja tražnje, a time i do smanjenja proizvodnje koja treba da odgovori toj tražnji, pre svega kada je u pitanju prehrambena industrija.

Stamenković je naveo da je teško očekivati da će mere NBS doprineti da se banke više okrenu ka kreditiranju privrede. On je kazao da će ta mera samo doneti pogoršanje uslova kreditiranja stanovništva. Saradnik instituta Nebojša Savić je kazao da će, i pored mera NBS koje pooštravaju odobravanje potrošačkih kredita građanima, banke manje finansirati privredu zbog povećanja rezervi kod NBS po osnovu kredita za stanovništvo, čime je imobilisan njen kreditni potencijal.

Beta


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:15h

EPS pojačava naplatu i isključuje struju

17:23h

Parafiran sporazum o prebijanju dugova između SCG i Rusije

17:31h

Banke tek najavljuju masovnije uvođenje kreditnih kartica kao zamenu za čekove

17:40h

"Merkator" planira da investira u Srbiju 120 miliona evra do 2008.

17:48h

Ukidanje čekova smanjuje inflaciju

17:55h

Od petka gorivo iz uvoza

23:40h

"Laško" nikoga neće tužiti

 


     


FastCounter by LinkExchange