[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Banke tek najavljuju masovnije uvođenje kreditnih kartica kao zamenu za čekove

Preskupi budući krediti potrošača

Građanin koji ima platu 20.000 dinara, posle tri meseca stiče pravo na pozajmicu na tekućem računu u visini plate, kao i 40.000 dinara po osnovu kreditne kartice

BEOGRAD - Banke su brzo reagovale na najavu postepenog ukidanja čekova kao kreditnog načina plaćanja, pa su pojedine već saopštile pod kojim uslovima građani mogu da dobiju i koriste kreditne kartice. Ove kartice nemaju čak ni pojedine velike banke, ali najavljuju da će ih uvesti.

Banke koje ih imaju u svojoj ponudi usluga izdaju ih jedino pod uslovom da građani platu primaju preko njihovog tekućeg računa. "Vojvođanska banka" klijentima nudi nekoliko kreditnih kartica od kojih je posebno tražena "zelena", koju može da koristi najveći broj građana. Uslov za njeno dobijanje je da poslodavac uplaćuje zaradu preko banke, najmanje tri meseca čime se proverava platežna sposobnost klijenta.

Ako građanin ima platu 20.000 dinara posle tri meseca stiče pravo na pozajmicu na tekućem računu u visini plate, kao i 40.000 dinara po osnovu kreditne kartice. Taj novac se može koristiti za kupovinu s tim da se 20 odsto od iznosa pazara skida svakog meseca sa tekućeg računa. Kamata na dozvoljeni minus po tekućem je 2,4 odsto, a na kreditnu karticu 1,3 odsto mesečno na neotplaćeni iznos. Klijent ove banke se po tom rivolving sistemu zapravo stalno može vrteti do maksimuma pozajmice od 20.000, odnosno kredita od 40.000 dinara.

"Meridijan banka" poseduje dva paketa od po dve kreditne kartice za plaćanje u zemlji i inostranstvu gde je depozit 100, odnosno 250 evra. Plaćanje robe i usluga sa njima može se izvršiti u deset mesečnih rata sa do 30 dana beskamatnog odloženog plaćanja. Svi oni koji ih dobiju, imaju i dozvoljeni minus na tekućem u visini jedne ili dve plate, zatim pravo na nenamenski kredit i set ličnih čekova koji će delimično zameniti sadašnje. Uslov za sve ove pogodnosti je otvaranje tekućeg računa u ovoj banci.

- Kako li će narod sada da izađe na kraj. Inflaciju će povećati poslanici Skupštine, koji sa 50 godina hoće u penziju a ne kupovina naroda na poček. Plata mi je 14.000 dinara, kao i većini drugih, pa su čekove trebali da nam ukinu kada nam prosečna plata bude 60.000 dinara. Uvek mi je falila jedna ili dve plate da bi mogla da pokrijem troškove, ali sam to rešavala kupovinom na poček na 60 dana. Kako ću sada ne znam, kaže Ljiljana Mikulandra.

- Užasno me pogađa ukidanje čekova, iako, u odnosu na većinu građana imam solidna primanja. Dosada sam kupovala sve, pa i hranu na odloženo, a retko kada imam gotovinu. Dobro razmislim da li ću dati i za bioskopsku kartu 200 dinara. Sada će morati da se štedi na svim izdacima, a pre svega na hrani da bi se vremenom sakupio novac za nabavku skupih stvari kao što je šporet ili mašina za veš jer su potrošački krediti skupi. Kreditne kartice ne koristim jer smatram da su one mamac za nekontrolisano trošenje, kaže Nevenka Zarubica.

- Nedavno sam se zaposlila i ne znam koji su uslovi za dobijanje kreditnih kartica. Ukidanje čeka na poček pogađa standard moje porodice jer nedeljno kupujemo namirnice i hemiju na čekove, a plaćamo za mesec ili dva, Ivana Aćimović.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:15h

EPS pojačava naplatu i isključuje struju

17:23h

Parafiran sporazum o prebijanju dugova između SCG i Rusije

17:31h

Banke tek najavljuju masovnije uvođenje kreditnih kartica kao zamenu za čekove

17:40h

"Merkator" planira da investira u Srbiju 120 miliona evra do 2008.

17:48h

Ukidanje čekova smanjuje inflaciju

17:55h

Od petka gorivo iz uvoza

23:40h

"Laško" nikoga neće tužiti

 


     


FastCounter by LinkExchange