[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Parafiran sporazum o prebijanju dugova između SCG i Rusije

Gazpromu se plaća

188 miliona dolara za gas

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Ruske Federacije i Saveta ministara Srbije i Crne Gore juče su parafirali Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a prema SCG po plaćanjima vezanim za robni promet bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ. Delegacija Srbije i Crne Gore krajem juna ove godine postigla je dogovor sa ruskom stranom kako će se regulisati ova obaveza SSSR-a prema SFRJ odnosno klirinškog duga Rusije prema SCG.

Tada su Mlađan Dinkić, srpski ministar finansija i Igor Lukšić, njegov crnogorski kolega, dogovorili sa Aleksejem Kudrinom, ruskim ministrom finansija da od 288,8 miliona dolara, koliko Rusija duguje Srbiji na ime starog klirinškog duga, 188,3 miliona bude iskorišćeno za prebijanje duga NIS-a prema ruskom Gazpromu, za period od 1994. do 2000.

Crna Gora dobija 18 miliona dolara

Ministar finansija Crne Gore Igor Lukšić rekao je da je dogovoreno da 18 miliona dolara duga Rusije prema Crnoj Gori bude iskorišćeno za remont i delove za termoelektranu Pljevlja - 12 miliona dolara, za obrazovanje - 1,1 milion, za vodovodne instalacije na crnogorskom primorju četiri miliona dolara i za poljoprivrednu mehanizaciju oko 900.000 dolara. Lukšić je kazao da bi Rusija svoje obaveze trebalo da realizuje u toku dve godine.

Ostatak potraživanja, dogovoreno je tada, biće iskorišćen za remont HE Đerdap i za izgradnju akceleracione stanice u nuklearnom institutu u Vinči, koja bi vredela između 7,5 miliona i 15 miliona dolara.

Inače, dug NIS-a iznosi 242,3 miliona dolara, a posle prebijanja ruski dug ostaje 55 miliona dolara. Ta suma će biti iskorišćena za ulaganje Gazproma, zajedno sa NIS-om, u izgradnju podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Dinkić je naveo da je u zajedničkom planu i izgradnja mreže gasovoda u Srbiji na relacijama Niš-Dimitrovgrad, Niš-Leskovac, Leskovac-Priština, s tim što bi vlasnički udeli NIS-a i Gazproma bili po 50 odsto. Tada je postojala i opcija Vojske Srbije i Crne Gore, koja je želela da na račun klirinškog duga nabavi rezervne delove, ali kako je rekao Dinkić, za ovo nije bilo prostora, jer je prebijanje duga NIS-a bilo "ekonomski isplativije".

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:15h

EPS pojačava naplatu i isključuje struju

17:23h

Parafiran sporazum o prebijanju dugova između SCG i Rusije

17:31h

Banke tek najavljuju masovnije uvođenje kreditnih kartica kao zamenu za čekove

17:40h

"Merkator" planira da investira u Srbiju 120 miliona evra do 2008.

17:48h

Ukidanje čekova smanjuje inflaciju

17:55h

Od petka gorivo iz uvoza

23:40h

"Laško" nikoga neće tužiti

 


     


FastCounter by LinkExchange