[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Elektroprivreda Srbije pojačava naplatu i isključuje struju

Nedeljno u mraku oko 6.000 dužnika

Domaćinstva i mala privreda duguju 13,2 milijarde dinara, privreda 13,8 milijardi. U odnosu na prošlu godinu dug se povećao za dve milijarde dinara

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije je poslednjih nedelja povećala broj isključenja električne energije dužnicima tako da bez struje nedeljno u Srbiji ostane oko 6.000 potrošača. Ovaj broj će se u narednom periodu još povećavati jer su ukupna dugovanja potrošača i privrede u ovoj godini dostigla 27 milijardi dinara ili 400 miliona evra. Oko milion domaćinstva u Srbiji duguje više od 1.000 dinara i najviše ih, prema broju potrošača, ima u Nišu i Vranju.

Domaćinstva i mala privreda duguju 13,2 milijarde dinara, privreda 13,8 milijardi. U odnosu na prošlu godinu dug se povećao za dve milijarde dinara. Ukupna dugovanja potrošača prema EPS-u jednaka su vrednosti četvoromesečne isporuke struje ovog preduzeća u toku najveće potrošnje, odnosno zimi. Pojačana naplata započela je krajem oktobra. Poslednja mera za naplatu dugova je isključenje.

Najefikasnije rešenje

Nenad Mraković, zamenik direktora Direkcije za distribuciju struje u EPS-u, kaže da je ovo preduzeće zadovoljno povećanjem naplate tekuće isporuke struje sa 92 u prošloj na 95 odsto u ovoj godini. "Ovo je ipak nedovoljno jer imamo i stari dug koji iznosi 25 milijardi dinara. Na osnovu nenaplaćenih pet odsto u ovoj godini smo na gubitku od dve milijarde dinara", ističe Mraković.

Izdat nalog

Svaka distribucija dobila je od UO EPS-a nalog da poveća naplatu, a sve distribucije imaju pravo da odlučuje o tome koji će potrošači biti isključeni. "Glavni kriterijumi na nivou EPS-a su visina duga i njegova starost. Što je za jednu distribuciju dug od 20.000 to je za drugu više od 50.000 dinara", kaže Mraković.

Isključenja sa mreže su jedno od krajnjih ali ispostavilo se najefikasnijih rešenja za naplatu dugova. Prema rečima Mrakovića, ovo sprečava potrošača da dalje povećava svoj dug i da razmisli ozbiljno o svojim obavezama. Da bi ponovo dobio struju mora da dođe da plati dug, a u nekim distribucijama može da se dogovori da obaveze plati na rate.

"Već prilikom uručivanja "crvenih kartona" opomene pred isključenje polovina dužnika dođe da plati dug, a posle isključenja oko 80 odsto. Preostalih 20 odsto se samovlasno priključuje i odugovlači sa plaćanjem", ističe Mraković.

Najveći dužnik RTB Bor

U sektoru privrede 13 velikih preduzeća duguje 5,5 milijardi dinara. Među njima su RTB Bor - 1,9 milijardi dinara, Matroz - 600 miliona, Zorka - 400, Zastava -515, Livnica - 400, a Lola -250 miliona dinara. Poseban problem za EPS predstavljaju firme u restrukturiranju i stečaju. U stečajnu masu Sartida pre prodaje ušao je dug od 273 miliona dinara, a kasnije je u periodu od prestanka stečaja do prodaje nastao dug od 70 miliona dinara. "Ju es stil" sada plaća struju redovno, a sudbina više od 340 miliona dinara duga je neizvesna.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:15h

EPS pojačava naplatu i isključuje struju

17:23h

Parafiran sporazum o prebijanju dugova između SCG i Rusije

17:31h

Banke tek najavljuju masovnije uvođenje kreditnih kartica kao zamenu za čekove

17:40h

"Merkator" planira da investira u Srbiju 120 miliona evra do 2008.

17:48h

Ukidanje čekova smanjuje inflaciju

17:55h

Od petka gorivo iz uvoza

23:40h

"Laško" nikoga neće tužiti

 


     


FastCounter by LinkExchange