[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na svakih 15 sekundi od side umre jedna osoba, saopštili stručnjaci povodom Svetskog dana borbe protiv side

Sida stigla u "običan" svet

U našoj zemlji su od 1984. godine registrovane 1.882 HIV pozitivne osobe, 1.226 obolelih i 862 umrla, a procenjuje se da ima više od 10.000 HIV pozitivnih, a neregistrovanih

BEOGRAD - Na svakih pet sekundi u svetu se virusom HIV-a zarazi jedna osoba, a na svakih 15 sekundi jedna osoba umre od side, procene su stručnjaka o raširenosti ove, za sada, neizlečive bolesti. Koliko je infekcija HIV-om sve učestalija govori i podatak da sada u svetu ima 39,4 HIV pozitivnih osoba, što je za čak osam odsto više nego dve godine ranije.

Novo je i to da sida postaje sve više bolest žena. Za poslednje dve godine broj HIV pozitivnih žena povećan je za 50 odsto - saopšteno je povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side.

Nekada je sida smatrana "bolešću crnaca", pa narkomana, homoseksualaca, a sada je, zbog rizičnog seksualnog ponašanja, dospela među sasvim "običan" svet. Prvi slučajevi ove bolesti kod nas, od kako se ona pojavila 1984. godine, bili su upravo među intravenskim narkomanima i homoseksualcima. Kako su godine prolazile, rizično seksualno ponašanje dospelo je na prvo mesto. U našoj zemlji su od 1984. godine registrovane 1.882 HIV pozitivne osobe, 1.226 obolelih i 862 umrla, a procenjuje se da ima više od 10.000 HIV pozitivnih, a neregistrovanih.

Kako se HIV prenosi?

- preko krvi
- seksualni odnos
- zaražene igle
- semenom tečnošću
- majčinim mlekom
- vaginalnim sekretom

Kako se HIV ne prenosi?

- pljuvačkom i kašljanjem
- kijanjem
- korišćenjem toaleta, tuševa, peškira
- korišćenjem iste čaše, odeće, ćebeta
- dodirivanjem

- Putem heteroseksualnih odnosa HIV-om se u prošloj godini zarazilo 22 odsto prijavljenih, homoseksualnim 16 odsto, a iza toga dolaze intravenski narkomani, infekcija putem transfuzije i sa majke na dete. Ono što je zabrinjavajuće kod nas je to što 35 odsto obolelih (18 muškaraca), nije želelo da se izjasni na koji način su se zarazili HIV virusom, što govori koliko su kod nas raširene predrasude - izjavila je za Glas dr Danijela Simić, epidemiolog u Institutu za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", napomenuvši da se kod nas muškarci tri puta češće zaražavaju HIV-om od žena.

Prema njenim rečima, u prošloj godini je bilo 75 novoinficiranih HIV-om, a sa 49 obolelih od side i 21 umrlom osobom Srbija je dospela na treće mesto u centralnoj Evropi, odmah iza Rumunije i Poljske.

- Polovina umrlih od side i gotovo 70 odsto novoinficiranih HIV-om (55 slučajeva) registrovano je u Beogradu, što je pet i po puta više nego u celoj Vojvodini (10 slučajeva) - kaže dr Simić.

Naš problem je, prema rečima stručnjaka, i to što smo slabi u testiranju, pa i statistika onda nije najbolja. Sa 1,7 testiranih na 1.000 stanovnika mi smo na poslednjem mestu u ovom delu Evrope.

- Upravo zahvaljujući pravovremenom testiranju i savremenoj terapiji u svetu je smanjena smrtnost. Što se tiče terapije, mi, na sreću, idemo u korak sa svetom, jer država obezbeđuje besplatnu antiretrovirusnu terapiju - kaže Miloš Stojanović, koordinator vršnjačkog obrazovanja u Omladini JAZAS-a.

Ipak, inficirani najčešće sami moraju da obezbede od 1.000 do 2.000 evra za prvu fazu lečenja (koje im posle Fond refundira), kao i skupe testove koji ispituju efikasnost ove terapije.

- Problem je i to što su kod nas veoma učestale predrasude i diskriminacija, pa se dešava da zaražene osobe dobijaju otkaz. Dešavalo se da se dete roditelja koji su zaraženi izbaci iz odeljenja i za njega se organizuje posebna nastava, kao i da majka dezinfikuje alkoholom svaku stvar koju je dotakao njen zaraženi sin, što opet pokazuje da ne poznajemo način prenosa ove bolesti. U suštini, možda je najveći problem to što državne institucije i društvo ne priznaju postojanje ovog problema - zaključuje Stojanović.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Gimnastika u Srbiji dočekala bolje dane

16:21h

"Glas" istražuje: Kakvo je obezbeđenje predsednika i premijera Srbije, ministara i drugih funkcionera

16:30h

Mala Milica Rakić novi srpski svetac

16:37h

Na svakih 15 sekundi od side umre jedna osoba od side

16:45h

Otpuštanje radnika BK pre dolaska novog gazde?

16:52h

Psi lutalice poklali stanare Zoo-vrta

17:01h

Barać: Vlada kriva za aferu u "Jugoremediji"

17:11h

Vlada Srbije ukinula državnu zajednicu

17:23h

Ministarstvo pravde uštedeće 150 miliona

17:30h

Dogodine više penzija

17:39h

Osobe sa hendikepom ne mogu da se zaposle

17:45h

O radu BIA tajno?

 


     


FastCounter by LinkExchange