[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 1. 12. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Oružje iz privatne fabrike IM Metal ilegalno se izvozi u svet

Hrvatski pištolji za evropske ubice

"Roba" je dostupna putem Interneta, a ovo oružje koristi i holandska žandarmerija, jer je male težine, precizno, pouzdano, kvalitetno i primerene cene

ZAGREB - Hrvatska javnost je neprijatno iznenađena jer je policija u Holandiji otkrila da je režiser Teo van Gog, koga je u centru Amsterdama ubio islamski marokanski ekstremist, usmrćen iz hrvatskog pištolja HS2000, proizvedenog u privatnoj firmi IM Metal, u Ozlju kod Karlovca. Atentat na Tea Van Goga je najnovija afera u seriji koja se proteklih godina vezivale uz ilegalnu distribuciju tih pištolja među kriminalcima u mnogim zemljama.

Zagrebački Vjesnik je preneo delove izveštaja holandske policije, a prema izveštaju, ubistvo je izvršeno poluautomatskim pištoljem novije hrvatske proizvodnje, koji je verovatno nabavljen na ilegalnom tržištu gde, po procenama, vredi između 1.000 i 1.500 evra.

Prema izjavama holandskog državnog tužilaštva, tokom 2001. na području Holandije je zaplenjeno 46 ilegalno nabavljenih hrvatskih pištolja HS2000. Ti pištolji su dostupni i putem Interneta, a koristi ih i holandska žandarmerija jer su male težine, precizni, pouzdani, kvalitetni i primerene cene.

Prema pisanju Vjesnika, postoji više načina na koji su pištolji iz fabrike IM Metal iz Ozlja mogli da se nađu na crnom tržištu. I pored uredno registrovanih izvoza, vremenom su počeli da se pojavljuju podaci o ilegalnim transakcijama i o manipulacijama izvoznim dozvolama i sertifikatima zemalja uvoznika, odnosno "poslednjeg korisnika". Tim sertifikatima se, inače, garantovalo da oružje neće da dođe u ruke kriminalaca i terorista ili u neku državu pod embargom.

Velika međunarodna istraga je pokrenuta posle ubistva Manuela Gimeneza Abada, predsednika Aragonske populističke stranke, koga je 2000. likvidirala ETA i to, takođe, koristeći pištolj proizveden u Ozlju. U toj istrazi je otkriveno da je IM Metal izrađivao pištolje s istim serijskim brojevima.

Tadašnji vlasnici i direktori IM Metala Marko Vuković, Ivan Žapčić i Ante Jerčić su početkom 2001. osumnjičeni za šverc 3.800 komada pištolja, pošto je utvrđeno da ta pošiljka, koja je po dokumentaciji trebalo da ide u BiH, zapravo uopšte nije postojala - kupci iz BiH su bila imaginarna lica. Istragom je utvrđeno da su pištolji najverovatnije otišli u zemlje zapadne Evrope. Pištolji iz Ozlja su mogli da se nađu na crnom tržištu i posle krađa iz skladišta HV, od kojih su poslednjih godina otkrivene dve većih razmera.

Tanjug


vesti po rubrikama

^balkan

16:45h

Hrvatski pištolji za evropske ubice

16:51h

Bilo homoseksualaca, ne i silovanja

23:47h

Predao se Davor Banić

23:54h

Dosijei o ubistvima Srba

      


FastCounter by LinkExchange