[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 17. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lekari opšte prkse Doma zdravlja od nedavno uveli novu praksu

Pregledi se zakazuju da se skrati čekanje

Za prvo zakazivanje pregleda, pacijenti moraju da dođu u ambulantni registar, kako bi im u zdravstvenu knjižicu bio upisan evidencioni broj, a posle toge svaki pregled mogu zakazati i putem telefona

NOVI SAD - Pacijenti koji dolaze kod lekara opšte prakse u novosadskom Domu zdravlja ubuduće će morati, osim u hitnim slučajevima, da zakažu pregled. Za prvo zakazivanje pregleda, pacijenti moraju da dođu u ambulantni registar, kako bi im u zdravstvenu knjižicu bio upisan evidencioni broj, a posle toga svaki pregled mogu zakazati i putem telefona.

- Najveće gužve u našim ambulantama do sada su stvarali hronični bolesnici, koji dolaze na kontrole, po različite upute i recepte i ostalim sličnim poslovima. Uvođenjem sistema zakazivanja, oni više nemaju potrebe da sede u čekaonicama, već da dođu u zakazano vreme i odmah obave posao. Osim toga što se značajno smanjuju čekanja i gužve u čekaonicama, ovaj sistem znatno povećava "protočnost" naših ambulanti. Ova novotarija, dakle, za cilj ima da olakša život pacijentima, a ne da ga zagorča, kako neki veruju. Istovremeno, u ovom sistemu rada zdravlje pacijenata nije ni na koji način dodatno ugroženo, jer se hitni slučajevi prihvataju kao i do sada. Potrebno je samo da se pacijent javi sestru koja obavlja trijažu i kaže da je bolestan i da mu treba pomoć lekara", navodi direktor "Doma zdravlja" dr Vasa Petrović.

Ovakav sistem rada se odavno primenjuje u mnogim zemljama i za sada daje dobre rezultate. U pojedinim slučajevima se pokazalo da je prelazak na sistem rada sa zakazivanjem pregleda povećao protočnost ambulanti i za čitavih sto odsto. Kod nas, ovakav režim rada je najpre uveden u Kraljevu, u okviru pilot-projekta koji je finansiran od strane EU, gde je takođe dao odlične rezultate.

'Kada sam prvi put bio u Kraljevu da bih video kako ovaj sistem funkcioniše, bio sam prijatno iznenađen rezultatima koji su mi prikazani. To se sada potvrđuje i u našem slučaju, jer smo za prvim mesec dana rada na Limanu povećali protočnost ambulante za oko 60 odsto. Zato sada isti sistem rada uvodimo i u dispanzere u ulici Zmaj-Ognjenog Vuka i na Novom naselju, a ubrzo i na Bulevaru Mihajla Pupina. Posebno dobre efekte očekujemo u predstojećim zimskim mesecima, jer su naše ambulante u tom periodu zbog zaraza i drugih "sezonskih" bolesti do sada bile tradicionalno prepune", ističe dr Petrović.

R.K.


vesti po rubrikama

^Srbija

16:06h

Novi Sad: Lekari opšte prkse Doma zdravlja od nedavno uveli novu praksu

16:10h

Zrenjanin: Odloženo otkrivanje spomenika Petru Prvom

16:17h

Šabac: Ministarstvo prosvete zaboravilo da uvrsti Učenički dom u plan

16:25h

Kragujevčani duguju Energetici milijardu dinara

16:32h

Veći deo zapadne Srbije ni juče nije imao struju

16:40h

Protestovali bivši radnici "Ortoteksa"

16:48h

Borski Dom kulture bez grejanja

16:52h

Zaječar: Mlekari dobili kredite

 
 


     


FastCounter by LinkExchange