[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 17. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora predlaže

Evroregija rešava kosovski problem

Savetnik šefa Unmika za povratak Nenad Radosavljević, nezadovoljan je brojem od oko 4.000 Srba koji su se vratili na Kosovo i Metohiju

KOSOVSKA MITROVICA-GRAČANICA - Kosovo neće postati nezavisno, ukoliko Srbija bude znala šta hoće i bude ozbiljna.
Ovo je u intervju za najnoviji broj prištinskog Jedinstva rekao predsednik Srpskog pokreta otpora Kosova i Metohije Momčilo Trajković.

Obrazlažući za Glas ovu tvrdnju Trajković je podsetio da SPOT i Pokret "Snaga Srbije" predložili jedno međurešenje odnosno Kosovo kao evroregiju. Time se, kaže Trajković, uslovno rečeno kupuje vreme i Srbiji daje prostor da stvori sebi bolju poziciju kada budu počeli razgovori o konačnom rešenju.

Kosovo sa Srbijom

Evroregija će, objašnjava dalje naš sagovornik, pomoći Srbiji da zajedno sa Kosovom kao država uđe u Evropsku uniju. Kosovo bi bilo podeljeno na župe - objasnio je Trajković i za danas najavio konferenciju za novinare na koju će opširnije obrazložiti koncept evroregije.

Trajković, koji je kao jedan od autora koncepta decentralizacije 1999. godine, predlagao da on bude Plan kosovsko-metohijskih Srba koji bi se popravio uz pomoć Beograda i time, zbog odnosa Albanaca i Međunarodne zajednice sa Beogradom, bude legitimniji, smatra da je plan o decentralizaciji vrlo važan. Ali, ističe, da je to samo realno-političko rešenje u ovoj pokrajini i ukazuje na egzistencijalni aspekt naglašavajući da se ne slaže sa strategijom koja vodi računa po teritoriji, ali ne i o narodu koji tu živi.

Ministarstvo i savetnik

Osnivanje ministarstva za povratak pri budućoj kosovskoj vladi neće imati nikakav uticaj na rad savetnika šefa Unmika za ova pitanja. Radosavljevićev ugovor sa Umnikom ističe juna 2005. godine i on će do tada nastaviti normalno da obavlja svoje poslove. Sve što se posle toga bude odnosilo na poziciju savetnika za povratak biće pitanje dogovora Unmika i države Srbije.

Srbi koji su ostali na Kosovu i Metohiji danas žive u veoma teškim uslovima, najveći broj je bez zaposlenja i ikakvih prihoda, a problem predstavlja i bezbednost. Upravo o ovom aspektu za Glas je govorio savetnik šefa Umnika za pitanje povratka Nenad Radosavljević. U izjavi za naš list Radosavljević je podsetio da su se Srbi vratili u desetak sela prizrenske, pećke, klinske i istočke opštine, ali je izrazio nezadovoljstvo brojem povratnika.

- Do sada se vratilo oko 9.000 privremeno iseljenih od kojih je oko 4.000 Srba, od 250.000 raseljenih. U suštini povratak nije uspeo zbog opstrukcije dela albanske populacije koja je uzurpirala srpsku imovinu. Drugi razlog je opstrukcija lidera kosovskih Albanaca koji u borbi za podršku glasača ne podržavaju povratak Srba.

Strah od ekstremista

Pojedinci iz međunarodne zajednice plaše se albanskih ekstremista, ili su indoktrinirani pričama koje čuju od Albanaca, ili pak imaju neku finansijsku korist od albanskih lobista, pa i oni opstruišu povratak. Naravno, tu je i pitanje bezbednosti, Srbima je ograničena sloboda kretanja, pa je u takvim uslovima teško ostvariti povratak u onom broju koji želimo - rekao je Radosavljević.

Upravo iz ovog razloga nije uspeo ni povratak Srba u Novo selo Mađunsko kod Vučitrna gde su napravljene kuće, ali su ljudi ponovo napustili domove jer se nisu osećali bezbedno.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Momčilo Trajković: Evroregija rešava kosovski problem

17:15h

Lončar: SCG sarađuje sa Hagom

17:25h

Šešelju odobrena dokumentacija

17:30h

Koalicija nagovorila Markovića da ostane

17:45h

Poslanici jedinstveni u stavu da vlada neće izdržati do kraja mandata

17:50h

Tadić: Ruski stavovi podudarni sa srpskim

23:35h

Tadić izjavio po povratku iz Moskve da je njegov boravak u Rusiji bio uspešan

 


     


FastCounter by LinkExchange