[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 17. 11. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporteri Glasa javnosti, u saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom, testirali "antipolicaj"

Alko-test prevaren za 30 odsto!

Analize krvi još nisu završene, ali verujem da će pokazati da tablete deluju samo na dah, a da alkohol u krvi ostaje, izjavio nam je dr Dragan Joksović, načelnik Centra za kontrolu trovanja VMA

BEOGRAD - Imajući u vidu da se na oficijelnom sajtu firme koja proizvodi "antipolicaj" navodi da ove tablete služe za neutralisanje prisustva alkohola u plućima (pa tako vozači mogu bezbrižno da voze i pijani ne strahujući od saobraćajne policije), Glas je u saradnji sa Vojnomedicinskom akademijom proverio efikasnost ovih tableta koje se kod nas prodaju kao bombone za osvežavanje daha.

Naime, naš reporter Uroš Kandić popio je četiri čašice viskija, što je sasvim dovoljno da u nekoj kontroli saobraćajne policije padne na alko-testu. Petnaest minuta posle konzumiranja alkohola naš novinar je "duvao u balon" i ovaj alko-test je pokazao da u njegovoj krvi ima 0,99 promila alkohola.

Odmah zatim, u pripitom stanju, dao je i krv na analizu u ovoj visokostručnoj zdravstvenoj ustanovi. Posle toga, po uputstvu proizvođača "antipolicaja" sažvakao je dve tablete. Petnaest minuta posle žvakanja ispostavilo se da bombone deluju jer je na ponovljenom alko-testu reporter Glasa "naduvao" 0,64 promila. Lekari nisu mogli da veruju da za tako kratko vreme padne za toliko nivo alkohola u krvi.

- Tablete su skinule nivo alkohola u dahu za oko 30 odsto. Neposredno posle popijenog alkohola probnim balonom pokazano je 0,99 promila alkohola u krvi, a 15 minuta posle sažvakanih bombona bilo je 0,64 alkohola u krvi. Analize krvi još nisu završene, ali sumnjam da će biti smanjen nivo alkohola u krvi posle tableta. Odnosno, verujem da ove tablete deluju samo na dah, ali alkohol u krvi ipak ostaje - izjavio je juče za Glas dr Dragan Joksović, načelnik Centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije.

Uostalom, takve činjenice su i objavljene na sajtu proizvođača pa se postavlja pitanje kako je na naše tržište moglo da stigne nešto i predstavi se kao bombona, a ustvari to nije, već je nešto što će omogućiti pijanima da voze i prevare saobraćajnu policiju.

- Kako sam se osećao pre tablete, tako je i bilo posle, nisam bio ništa trezniji. Bombona sama po sebi ima ukus kao mnoge od žvakaćih guma sa ukusom eukaliptusa i posle nekog vremena se rastvori u ustima - kaže reporter.

Lekari koje smo juče zvali za izjavu, a koji se bave bolestima zavisnosti, bili su oštro protiv uvoza ovih tableta, navodeći da je to nešto kao promovisanje alkoholizma, ali ovakvo mišljenje nisu bili spremni da daju u zvaničnoj izjavi.

D. S - U. K.


vesti po rubrikama

^društvo

16:26h

Zoran Lončar: Za ozbiljne reforme nema političke volje

16:34h

Najveći zagađivač Rafinerija i Petrohemija, najmanji Azotara

16:42h

"Antipolicaj" uništava tragove pića i marihuane

16:50h

Reporteri Glasa javnosti, u saradnji sa VMA, testirali "antipolicaj"

16:58h

Prihvatilište za urgentnu zaštitu zlostavljane dece uvek popunjeno

17:05h

Otac maloletne V.C, iz Tehničke škole, štrajkuje glađu zbog dešavanja na ekskurziji

17:16h

Prvi tender gradske vlasti za kupovinu sterilizatora za Klinički centar je pao i raspisan je drugi

17:23h

Vlada Srbije odobrila novac za nabavku hrane za Narodne kuhinje

 


     


FastCounter by LinkExchange