[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 29. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


ZIG potvrdio da je bilo propusta u gradnji gradske infrastrukture

Naknadne popravke

o trošku izvođača

Kao primer investicija posle kojih su uočeni nedostaci u obavljenom poslu, u ZIG-u navode uređenje Partizanske, Pap Pavla i ulice Kornelija Stankovića

NOVI SAD - Zavod za izgradnju grada je i zvanično uputio prigovor na obavljene poslove na adrese više izvođača radova, koji su u poslednje dve godine učestvovali u gradnji putne i komunalne infratsrukture, kao i ostalih objekata u koje su ulagane gradske pare. Reklamacija ujedno predstavlja i zahtev za otklanjanje uočenih nedostataka, na šta je svaki izvođač radova, prema ugovoru koji je potpisao sa ZIG-om, obavezan ukoliko prigovor bude upućen u garantnom roku (dve godine).

"Oštećenja se mogu svrstati u tri kategorije: mehanička (saobraćajni udesi, zatrpavanje kanala za odvođenje atmosferskih voda, krađa ivičnjaka, slivnika i sl), oštećenja nastala u naknadnim radovima na uređenim površinama (nelegalni priključci, havarije) i posledice loše obavljenih radova (utonuća šahtova, sleganje saobraćajnica…).

Ponekad je potrebno vreme

Naš zavod imenuje nadzorne organe za sve investicione radove koji su u programu uređenja grada, ali mnogi nedostaci se ne mogu uočiti dok još traju radovi. Primera radi, ne može se unapred znati kakav je kvalitet asfaltne mase, ukoliko se ne urade posebne provere. Zato i postoji garantni rok, u kojem se nastavlja nadzor nad izgrađenim objektima, kako bi se naknadno utvrdili nedostaci, objašnjava Kostić.

Sve ove nepravilnosti smo uočili prilikom godišnje revizije na izgrađenim objektima i o svemu sačinili revizioni izveštaj, koji smo dostavili izvođačima radova, sa molbom da uočene nedostatke otklone. Očekujem da će svoju reviziju uraditi i sami izvođači, te da će posle toga otkloniti nedostatke", kaže direktor ZIG-a Goran Kostić.

Kao primer investicija posle kojih su uočeni nedostaci u obavljenom poslu, u ZIG-u navode uređenje Partizanske, Pap Pavla i ulice Kornelija Stankovića. Sam Kostić, međutim, ne želi da objavi i imena izvođača na čije radove ZIG ima primedbi, jer se, kako kaže, ne može reći da postoje izvođači čijim je radom Grad generalno nezadovoljan.

"Oštećenja koja su se javila kao posledica lošeg izvođenja radova, ne grupišu se oko jednog-dva izvođača. Najveći broj izvođača kojim smo uputili revizioni izveštaj, čine izvođači radova u oblasti putne privrede, ali je to i razumljivo, pošto je najviše sredstava i utrošeno u toj oblasti", dodaje Kostić.

Zavod za izgradnju grada nije radio procene štete nastale na novoizgrađenim objektima, jer to, kako kažu, nije ni moguće pre nego što se oštećenja otklone. Za ZIG je najvažnije to što otklanjanje nedostataka neće plaćati Grad, već izvođač radova, što znači da naknadne popravke neće predstavljati dodatni rashod za gradske fondove.

R. K.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

17:24h

Novi Sad: Naknadne popravke o trošku izvođača

17:32h

Zrenjanin: Rukovodstvo "Grejanja" protiv privatizacije

17:41h

Sud usvojio žalbu koalicije "Čiste ruke"

17:50h

Sremska Mitrovica: Kamion i kontejneri na poklon

 


     


FastCounter by LinkExchange