[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 29. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle burne četvoročasovne sednice konstituisana SO Negotin

Do većine zajedno sa radikalima

Damir Rakić izabran za predsednika Skupštine opštine Negotin, član Pokreta za Negotinsku i Timočku Krajinu (PNTK), njegovov zamenik je Dušan Mihajlović iz Stranke Negotinske Krajine

NEGOTIN - Konstitutivna sednica trajala je, sa prekidima više, od četiri sata, ali je konačno izabran Damir Rakić za predsednika Skupštine opštine Negotin, član Pokreta za Negotinsku i Timočku Krajinu (PNTK), njegovov zamenik je Dušan Mihajlović, iz Stranke Negotinske Krajine.

Na predlog predsednice opštine Radmile Gerov (PNTK), za njenog zamenika izabran je Dragoljub Đorđević iz DS-a. Ostalih osam članova Opštinskog veća izabrani su po stranačkom principu, tako da je još dva mesta pripalo demokratama, tri, Pokretu za Negotinsku i Timočku Krajinu, dva Pokretu "Snaga Srbije" i jedno Stranci Negotinske Krajine.

Razrešen problem

Do skupštinske većine došlo se glasovima lokalne stranke PNTK, Demokratske stranke, Pokreta "Snaga Srbije", Stranke Negotinske Krajine, kao i sa šest glasova Srpske radikalne stranke. Zasedanje su napustili odbornici SPO i DSS, a G17 Plus i socijalisti nisu glasali. Dosadašnji sekretar SO Ružica Milanović je, pošto je konstatovano da joj je prestao mandat, napustila sednicu i dovela u pitanje dalje zasedanje jer nije bilo neophodne pravne podrške.

Raspored snaga

Novi saziv negotinskog parlamenta broji sedamdeset odbornika, od kojih je šesnaest dama i pedeset i četiri pripadnika Şjačeg pola Ş. Lokalni Pokret za Negotinsku i Timočku Krajinu i Demokratska stranka imaju po jedanaest odbornika, socijalisti šesnaest, DSS, devet, PSS šest, koliko i radikali koji su po prvi put u negotinskom parlamentu, SPO ima pet, a G17 Plus i Stranka Negotinske Krajine, po tri odbornika.

Nesporazum je izbio već na samom početku, oko predloga novog poslovnika, koji je trebalo uskladiti sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi. Naime, predsednik OO DSS Negotin, dr Tihomir Milovanović smatrao je nelogičnim da zamenik predsednika opštine bude izabran prostom većinom, a ostali članovi Opštinskog veća, apsolutnom većinom.

Problem je razrešen uz intervenciju predsednice opštine Radmile Gerov, koja je predložila da se poslovnik "koriguje", a nakon pauze, zamolila je Ružicu Mlanović da se vrati na sednicu, što je ona i učinila. Međutim, onda je petočlana odbornička grupa Srpskog pokreta obnove odlučila da napusti sednicu.

- "Razočarani smo izuzetno loše pripremljenom sednicom i dnevnim redom koji je sačinjen nakaradno, kao i novostvorenom koalicijom. Naša stranka poštuje zakon i nećemo raditi po Poslovniku koji je "krojen" prema pojedincima, a ne potrebama opštine" - rekla je Sanja Čeković, odbornik i narodni poslanik SPO, obrazlažući napuštanje sednice.

Nešto kasnije, kada je dat predlog za izbor predsednika i zamenika predsednika SO Negotin, skupštinsku salu su napustili i odbornici Demokratske stranke Srbije.

Želja za opstrukcijom

Za razliku od predstavnika opozicionih stranaka, novoizabrani predsednik i zamenik predsednika SO Negotin, Damir Rakić i Dušan Mihajlović, smatraju da su pojedine stranke imale želju da opstruiraju rad Skupštine, ali da im to nije pošlo za rukom.
- "Mislim da smo današnjom sednicom pokazali da želimo da ispunimo sva predizborna obećanja, a pre svega da vodimo računa o interesima građana Negotina"- rekao je novoizabrani predsednik SO Negotin, Damir Rakić, dodajući da će njegov rad i rad njegovih saradnika ocenjivati građani.

Ž. Dragišić


vesti po rubrikama

^Srbija

17:45h

Posle burne četvoročasovne sednice konstituisana SO Negotin

17:51h

Kragujevac: Zakupci juče blokirali saobraćaj na sat vremena

17:57h

Dunavski ponteroso bez Rumuna i Bugara i tek ponekom fiskalnom kasom

18:03h

U leskovačkoj opštini proradilo nekoliko firmi

18:11h

Sevojno: Povećana proizvodnja u Valjaonici

18:20h

"Nezavisnost" protiv štrajka "Župe"

 
 


     


FastCounter by LinkExchange