[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 29. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Koliko su "teški" hrvatski kandidati za predsednika Republike

Rojs najbogatiji,

Mesić "sirotinja"

Prvi čovek Hrvatske ima garažu, ali nema automobil

ZAGREB - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić juče je izjavio da je vlada odlučila da se predsednički izbori definitivno održe 2. januara, rekavši da je to dogovoreno na prekjučerašnjem sastanku sa premijerom Ivom Sanaderom.

U međuvremenu, mediji naših suseda bave se imovinskim stanjem predsedničkih kandidata. Nedeljnik Globus objavio je podatke, prema kojima je Mesić "težak" je 500 hiljada evra, Ćiro Blažević osam miliona, a Ljubo Ćesić Rojs čak 70 miliona evra. Prema istraživanju Globusa, najsiromašniji kandidati upravo su oni sa najvećom šansom za uspeh - Stjepan Mesić i Jadranka Kosor, čija se vrednost imovine procenjuje na 250.000 evra.

Shodno tome, najmanje izgleda za pobedu na izborima imaju najbogatiji - Ljubo Ćesić, Rojs, Boris Mikšić "težak" 50 miliona evra i Ivić Pašalić 20 miliona. Podaci o imovini pojedinih kandidata preuzeti su iz najnovijih imovinskih kartica koje su ispunili prilikom stupanja na dužnost, dok je deo podataka o imovinskom stanju Ćesića, Pašalića i Kovačevića preuzet iz kartica koje su ispunili po isteku mandata u decembru 2003. godine.

Američki Hrvat Boris Mikšić jedan je od retkih koji otvoreno govori o svojoj imovini, koju je stekao dugogodišnjim radom u Americi. On je istakao da supruga i on poseduju vilu od 1.000 kvadratnih metara u Minesoti, drugu na Floridi, kuću od 250 kvadrata u Koloradu sa 30.000 kvadratnih metara šume i luksuzni apartman na Havajima. U Americi ima kompaniju s pet industrijskih hala.

Miroslav Blažević Ćira je svoje bogatstvo procenio na pet miliona evra, iako nije hteo da otkrije kolika mu je ušteđevina u Švajcarskoj banci. On u Hrvatskoj ima niz nekretnina i skupih automobila, na osnovu kojih je Globus procenio je je Ćira zapravo "težak" oko osam miliona evra.

HKDU-ov kandidat Anto Kovačić vlasnik je zgrade od 10 spratova, stana u zagrebačkoj Malešnici, dve kuće u Opatiji, a u imovinsku karticu je upisao: "Moje imovinsko stanje je uvek isto". Globusova procena Kovačevićeve imovine iznosi okruglo milion evra.

Ivić Pašalić, svojevremeno jedan od najuticajnijih ljudi u Hrvatskoj, prema Globusu je "težak" 20 miliona evra, dok je imovinski stanje Ljube Ćesića Rojsa obavijeno velom tajne. Godinama se nagađa da je Rojs vlasnik građevinske kompanije "Monitor", ali pretpostavlja se da je njegova celokupna imovina vredna oko 70 miliona evra.

Imovinu predsednika Mesića Globus je procenio na 500.00 evra, a zanimljivo je da on nema čak ni automobil. Mesić je izjavio da od nekretnina poseduje garažu od 20 kvadrata u centru Zagreba, vikendicu od 90 kvadrata u Zagorju, dok je stan u kome živi od 110 kvadrata vlasništvo njegove supruge Milka.

Jadranki Kosor, predsedničkoj kandidatkinji HDZ-a, imovina je procenjena na 250.000 evra. Ona je vlasnica stana i automobila starog pet godina.

Ćira sakuplja potpise

Kontroverzni hrvatski fudbalski trener Miroslav Ćira Blažević zvanično je počeo kampanju za predsedničke izbore. Blažević, bivši hrvatski selektor, koji je sada trener "Varteksa" u Varaždinu, počeo je da sakuplja potpise u kafiću "Kontra", koji se nalazi u sklopu "Varteksovog" stadiona. Zanimljivo je da je i Stjepan Mesić potpise za kandidaturu počeo da prikuplja takođe u kafiću, zagrebačkom "Čarliju".

Za kandidaturu je potrebno prikupiti potpise 10.000 građana. Kandidaturom za predsednika, Blažević ne prestaje da šokira javnost u Hrvatskoj. Pre samo mesec dana, posle operacije raka prostate, izjavio je da je želeo da bude sveštenik, ali da se ipak odlučio da se uključi u predsedničku izbornu trku.


vesti po rubrikama

^balkan

17:12h

Koliko su "teški" hrvatski kandidati za predsednika Republike

17:21h

Irak: Uhapšen hrvatski vozač zbog špijunaže

17:30h

Sofija: Internet - šta je to?

17:39h

Kosovac otet u Avganistanu

        


FastCounter by LinkExchange