GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Gigant koji je nekada snabdevao celu Srbiju, spao na prosjački štap

Opljačkane Robne

kuće "Beograd"

Radnik sam "Robnih kuća" od 1974. godine, nekada najvećeg trgovinskog lanca koji je zapošljavao osam hiljada radnika. Godine 2000, posle petooktobarskih promena zaposleno je bilo negde oko pet hiljada radnika. Posrnuli gigant 1993. godine ostao je bez obrtnog kapitala.

Svi napori radnika, pojedinaca i sindikalaca do 2000. godine imali su za posledicu otpuštanje, maltretiranje i razne vrste ucena. Dolaskom demokratske vlasti pomislili smo da će pravda najzad stići i da će radnici koji su ipak sačuvali imovinu doživeti svoju satisfakciju.

Umesto toga oni su, na iznenađenje i zapanjenost, doživeli još goru sudbinu nego u prethodnom režimu. Svi bivši direktori kojima je dokazana krivica zbog utaje poreza, raznih malverzacija i lopovluka i protiv kojih su podnošene krivične prijave, koje je ustanovila finansijska policija, ostali su zaštićeni i nekažnjeni do današnjih dana.

Među najodgovornijima su Luka Mačkić, generalni direktor, Ratko Marić, generalni direktor, Aleksandra Savić, direktor Robne kuće "Beograđanka", koji su najviše zaduživali i stavljali na hipoteke pojedine objeke. Sve prijave koje su podnošene sudije su držale u fiokama ili su odlagale ročišta, tako da se i dan-danas po sudovima vuku predsednik sindikata RK "Beograđanka" Dragan Skakovski, koji je dobio otkaz 2000. godine od direktorke Aleksandre Savić.

LJubiša Velimirović, predsednik sindikata kompanije, Stanka Ilić, sekretar kompanije, i zadnji predsednik sindikata u vreme uvođenja stečaja Nikola Buturac.
Sve se to događalo posle 2000. godine, takozvanim demokratskim prevaspitavanjem sindikalaca. Isterivanje pravde po sudovima nije moguće zato što se pravda može kupiti. Radnici i sindikalci obično nemaju novac.

Pa tako ispada da oni koji su štitili imovinu i ostavili da bi imalo šta da se privatizuje, postadoše žrtve novokomponovanih bogataša, skorojevića i biznismena iz sadašnje vlasti od kojih su 90 odsto sinovi ili unuci onih koji su vršili konfiskaciju posle 1945. ili prinudni otkup. Tako se napravila "smeša jedinjenja" julovaca, socijalista, demokrata i raznih drugih oligarha koji ne bi mogao da razreši ni Lavoazje ni Mendeljejev.

Radivoje Arsenić, okrug Tamnavski
Član stručne grupe za zaštitu poverilaca radnika Robnih kuća


Sve je super, a moral pod astal

Košarkaški rečeno, ovo je "jedan na jedan". Odavno su završena evropska prvenstva za mlade, juniore, kadete i olimpijada za seniore. Prošli smo kako smo prošli, tužno. Za Atinu nema opravdanja, ali šta je od tada urađeno u KSSCG! Osim prazne priče, ništa.

Ako ste slučajno pomislili da je neko podneo ostavku, gadno ste se prevarili. Ali otišli su iz Partiznana i naše košarke velika imena i asovi Vlade Divac i Predrag Danilović, ljudi koji su toliko zadužili naš sport. Zašto i kako, javnost je obaveštena, ali dešavanja u košarkaškom sportu od njenih čelnika, kao i same posledice, tek će da dođu. Zato se postavlja pitanje morala! Da li ta reč postoji u ovoj zemlji!

Posle ovoliko neuspeha poslednjih godina, nikome ne pada na pamet da bar ponudi ostavku. Seniorska reprezentacija niže neuspehe u Švedskoj i Atini, ali ništa se ne menja. Izvinjenje, promenio se trener, jer prihvata ličnu odgovornost i zbog igrača, ali bilo je još i gore. Igrači otkazuju i ne žele da igraju. Da li su za to krivi Vujošević i Obradović! Sigurno je da nisu. Šta su mogli da promene i urade za četrdeset dana priprema. Nešto je "trulo u državi Danskoj".

Nisam video da li su neke novine objavile da su kažnjeni Stojaković ili Rebrača zbog neigranja za "najdraži" dres. Nisu i ne mogu, ali kažnjen je Luka Bogdanović. Suspendovan je na mesec dana igrač koji je imao sve lekarske nalaze da je povređen.

Pregledao ga je klupski lekar Crvene zvezde i lekar reprezentacije. Konstatovali su povredu, ali je ipak kažnjen. Kao po nekom ključu je tako, kažu, kažnjen Čabarkapa... možda još neko... Stojaković i Rebrača nisu dostupni organima gonjenja, ali jeste mlađani Bogdanović.

Slavoljub Todorović
Mladenovac