[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 28. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milijardu evra investicija u 2005.

Jelašić: Uskoro

prodaja Telekoma

DUBROVNIK - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je juče da će direktne strane investicije u Srbiji tokom 2005. godine dostići oko milijardu evra i najavio da će se privatizaciji pet banaka u Srbiji pridružiti i privatna "Eksim banka".

Posle izlaganja pred učesnicima Četvrte konferencije o finansijama i investicijama u jugoistočnoj Evropi, Jelašić je rekao da se sledeće godine očekuje povećani priliv od privatizacije "Telekoma Srbija" i od nekih koje se već godinama najavljuju.

Komentarišući procene stranih investitora o prilivu oko milijardu evra 2005. godine u Srbiju, Jelašić se saglasio da su one sasvim realne. Među povećane prilive inostranih investicija Jelašić je ubrojao i izdavanje treće licence za još jednog mobilnog operatera u Srbiji i dodao da bi realizacija jedne do dve velike investicije u sledećoj godini donela polovinu planiranih privatizacionih prihoda.

Evro neće preći 80 dinara

Jelašić je izjavio da će inflacija u oktobru, najverovatnije, iznositi od 0,5 do 0,7 odsto i napomenuo da ne odustaje od procene da kurs neće preći 80 dinara za evro do kraja godine.
Jelašić je naglasio da je za centralnu banku mnogo važnije zaustaviti rast zarada u Srbiji, koje su za prvih devet meseci porasle 12 odsto, jer taj skok nije pratio i rast produktivnosti u privredi. Guverner je upozorio da visok rast zarada podstiče inflaciju i ukazao da Vlada Srbije ima odgovornost da kontroliše nivo zarada, ne samo budžetskih korisnika, već i svih onih javnih preduzeća gde bi država trebalo da ima direktne ingerencije.

Jelašić je napomenuo da će sve to zavisiti od strategije vlade Srbije, odnosno od toga koliko će ona biti zainteresovana da na taj način obezbedi dodatne prihode za budžet. Guverner je najavio da paraleno sa "Jubankom" treba da se privatizuje i "Eksim banka", jer i privatnici žele da uvećaju svoj kapital, i dodao da će se početkom novembra znati ko je većinski vlasnik u "Eksim banci".

Jelašić je rekao da su penzioni fondovi sledeće oblasti u kojima se očekuju strane investicije, pogotovu što se sledeće godine očekuje usvajanje zakonske regulative za te fondove.

Tanjug


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:01h

U štampariji ABC produkta struja nestaje svake večeri

17:09h

Ministar Ilić optužio menadžment Jata za započet rat sa sindikatom

17:16h

Mlađan Dinkić, ministar za finansije, o budžetu za narednu godinu

17:25h

Radovan Jelašić: Uskoro prodaja "Telekoma Srbija"

17:40h

Poklon Vlade Japana RHMZ-u vredan 100.000 evra

17:51h

"Zastava oružje" proizvodiće delove za "Ford"

18:05h

Beograd: Protest akcionara Gorice

 


     


FastCounter by LinkExchange