[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pakistanska opozicija okomila se na predsednika zemlje

Mušarafov novi plan za Kašmir

BEOGRAD - Pakistanska opozicija nazvala je izdajom poslednji pokušaj pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa da doprinese rešavanju krize u Kašmiru. Mušaraf je predložio zajedničku indijsko-pakistansku upravu nad Kašmirom, spornom oblašću na koju polažu pravo i Indija i Pakistan.

Problem Kašmira postoji više od 50 godina, otkada se Velika Britanija 1947. povukla iz tog dela sveta. Potkontinent je ostao podeljen na dve zemlje: Indiju i Pakistan, koje su dva puta ratovale zbog ove teritorije - 1948. i 1965. Neki analitičari sukob iz 1998, kada su Pakistanci uspeli da se ubace na indijsku teritoriju duž linije kontrole koja deli Kašmir i da osvoje indijske položaje, smatraju trećim ratom. Situacija je takva da u Nju Delhiju smatraju ceo Kašmir integralnim delom Indije, dok je Islamabad predlagao da se stanovništvo te provincije izjasni da li želi da se ujedini sa Pakistanom ili Indijom.

Sada je Mušaraf izjavio da je zahtev za referendumom nepraktičan koliko je i indijski pokušaj da takozvanu liniju kontrole pretvori u stalnu granicu - neprihvatljiv. Zato je predložio novu podelu te oblasti, u kojoj će UN imati veliku ulogu, i iznenadio zemlju.

- Mislim da Mušarafov predlog nije u interesu Pakistana i naroda Kašmira - izjavio je lider jedne opozicione islamske stranke Radža Zafarul Hak, a preneo Asošijeted pres. Ali neki pakistanski analitičari upozoravaju da Mušarafov plan treba dobro razmotriti pre nego što se o njemu donese odluka.

Više Bosna nego Švajcarska

Prema indijskim podacima, na Himalajima je dosad, u oružanim sukobima, kosti ostavilo više od 33 hiljada ljudi. Muslimanski separatisti, koji se bore za svoju autonomiju, tvrde da je ta cifra skoro tri puta veća. Kašmir je bivša kneževina, a zbog prirodnih lepot, a dobila je naziv"Švajcarska na istoku", mada je u poslednje vreme, zbog pakla u koji se pretvorila, nazivaju "Bosnom na Himalajima". U tom regionu živi 12 miliona ljudi, od kojih su 70 muslimani. Ostali su Hindusi, Siki i budisti.

- Možda će taj plan pokrenuti s mrtve tačke pitanje Kašmira, ali reakcije kašmirskih ekstremista i političkih grupa mogu biti presudne - prenosi Frans pres izjavu analitičara Monisa Amira.

Mušaraf je objavljivanjem svog plana i želeo da izazove užarenu debatu, uz upozorenje da status Kašmira, koji je trenutno podeljen između Indije i Pakistana, mora da bude promenjen.

Prema planu pakistanskog predsednika, cela oblast treba da bude demilitarizovana i autonomna, mogla bi da bude pod zajedničkom kontrolom dveju zemalja, neki delovi Kašmira mogli bi da budu podeljeni između dve zemlje, dok bi Kašmirska dolina bila podeljena ili stavljena pod protektorat UN.

- Ako obe strane ostanu čvrsto pri dosadašnjim pozicijama, spor će trajati još stotinu godina, bez ikakvog izgleda na rešenje - rekao je Mušaraf, predstavljajući plan.

Postoje još neka rešenja za Kašmir - neka krajnje radikalna - ali ovo koje je ponudio Mušaraf svakako bi trebalo da bude razmotreno u novoj rundi mirovnih pregovora koji su obnovljeni početkom godine.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

16:35h

Evropski parlament danas se izjašnjava o sastavu Evropske komisije

16:45h

Pakistanska opozicija okomila se na predsednika zemlje

16:57h

Šaronu priprećeno smrću

      


FastCounter by LinkExchange