[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Rikardo Butiljone

Evropski parlament danas se izjašnjava o sastavu Evropske komisije

Butiljone ostaje u Barosovom timu

Novi predsedavajući Evropske komisije spreman na ustupke kako bi dobio dovoljan broj glasova za sastav kabineta

STRAZBUR - Novi predsedavajući Evropske komisije Žoze Manuel Baroso najavio je juče nove ustupke u Evropskom parlamentu u nastojanju da dobije podršku za sastav novog kabineta. On je, međutim, odbacio zahteve pojedinih poslaničkih grupa za rekonstrukciju novog sastava Evropske komisije i povlačenje imenovanja italijanskog konzervativca Roka Butiljonea na mesto komesara za pravdu i unutrašnje poslove, rekavši da bi taj potez doneo više problema nego što bi ih rešio.

U obraćanju Evropskom parlamentu, uoči današnjeg izjašnjavanja o sastavu Evropske komisije, Baroso je najavio nove zakone u sklopu borbe protiv diskriminacije, kritikujući ujedno i predlog za formiranje tranzitnih kampova za azilante u severnoj Africi. On se, takođe, sasvim izričito distancirao od stavova italijanskog zvaničnika, koji je nedavno izazvao burna reagovanja izjavama da je homoseksulnost greh i da bi žene u braku trebalo da se brinu o deci, a supružnici da ih štite.

Foto

Hoze Manuel Baroso i predsednik Evropskog parlamenta Žozel Borel

- Shvatio sam vašu poruku. Apelujem na vaše osećanje odgovornosti i tražim od vas da glasate za svog kolegu. Na tom osnovu moguća je izgradnja jače Evrope - rekao je Baroso u obraćanju poslanicima.

On je, takođe, najavio formiranje agencije EU za osnovna prava koja bi se bavila suzbijanjem predrasuda zbog seksualnog opredeljenja i rasnih predrasuda i predložio usvajanje zakona na celom prostoru Unije kojim bi se pravno regulisalo pitanje diskriminacije na osnovu seksualnog opredeljenja ili rasne pripadnosti.

Baroso je potvrdio da razume da se poslanici u velikoj meri protive imenovanju Butiljonea, koga je parlamentarni Komitet za građanske slobode nedavno ocenio kao nepodesnog za obavljanje funkcije komesara EU.

Evropski parlament ne može da glasa o komesarima pojedinačno, već mora da prihvati ili odbaci celokupan sastav Evropske komisije.
- Pojedini bi više voleli radikalniji odgovor i rekonstrukciju tima. Ali, da li to predstavlja pravo rešenje u ovom trenutku? Promena kandidata sada bi izazvala više političkih i institucionalnih problema nego što bi ih rešila - rekao je Baroso.

EU ukida sankcije SAD

BRISEL - Evropska unija najavila je sinoć ukidanje sankcija na uvoz američkih dobara u vrednosti četiri milijarde dolara, neposredno pošto je predsednik SAD Džordž Buš potpisao zakon kojim zabranjuje odobravanje poreskih olakšica američkim izvoznicima. Evropska komisija je, doduše, saopštila da će pre konačne odluke konsultovati Svetsku trgovinsku organizaciju, kako bi utvrdila da li je posle ovog poteza Vašingtona američki izvozni režim u skladu sa načelima međunarodne trgovine, prenosi Tanjug.

Beta


vesti po rubrikama

^svet

16:35h

Evropski parlament danas se izjašnjava o sastavu Evropske komisije

16:45h

Pakistanska opozicija okomila se na predsednika zemlje

16:57h

Šaronu priprećeno smrću

      


FastCounter by LinkExchange