[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za seks iznuđen silom u Nacrtu krivičnog zakonika predviđene kazne i do 18 godina zatvora

I žena može biti osuđena
zbog silovanja

BEOGRAD - I žena može silovati muškarca i zbog toga biti osuđena i na 18 godina zatvora ukoliko posledica seksualnog nasilja bude smrt. To predviđa Nacrt krivičnog zakonika Srbije u članu 178 kojim je definisano krivično delo silovanja. Advokat Slobodan Šoškić, član tima koji radi na izradi KZS, objasnio je da nigde u članu 178 nije posebno naznačeno da i muškarac može biti žrtva, a žena u ulozi siledžije, već da je odredbom ostavljen prostor za široko tumačenje.

- Obuhvaćene su sve mogućnosti među kojima nasilje muškarca nad muškarcem i žene nad pripadnicom istog pola, pa tako i žene nad muškarcem. Odredba glasi: "Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin, upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili drugog lica, kazniće se zatvorskom kaznom od najmanje dve do 10 godina".

Ovo je osnovno krivično delo, a ukoliko žrtva pretrpi teške telesne povrede usled ovog čina, sledi kazna od najmanje tri pa do 15 godina zatvora. Ako nastupi smrt, zaprećena je kazna od 5 do 18 godina zatvora. Prema sada važećem zakonu, za silovanje može odgovarati samo muškarac, a žena je precizno naznačava kao žrtva. To je iz ove nove definicije otpalo - rekao je Šoškić.

On napominje da je i sam bio pomalo iznenađen ovakvim rešenjem, ali da su se svi članovi grupe koja radi na zakonu ipak složili oko odredbe.

- Smatram da bi se ubrzo pojavili muškarci i krenuli da podnose krivične prijave. Bilo bi sigurno pokušaja zloupotrebe i podnošenja krivičnih prijava kao sredstva ucene, pa verovatno i osvete. Drugi problem je kako dokazivati da je žena silovala muškarca. Izvođenje dokaza bilo bi mnogo teže nego u suprotnom slučaju i mnogo toga sud bi morao da proceni isključivo na osnovu iskaza žrtve, osumnjičene ili svedoka. Pitanje je i da li bi tužioci uopšte tužili pa i same sudije ragovali u ovakvim slučajevima - rekao je Šoškić.

Profesor Dobrivoje Radovanović, direktor Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja, naglasio je da je ovo sasvim prihvatljivo rešenje uzevši u obzir i ono što se dešava u životu pa i ono što se dešava u svetu.
- Veliki je broj slučajeva silovanja muškaraca u zatvoru. Onaj ko se zamerio određenoj grupi u zatvoru često postaje žrtva. Neke skandinavske zemlje, među njima i Norveška, takođe u svom zakonodavstvu imaju i krivično delo prema kojem i žena može biti osuđena za silovanje muškarca. Čak mislim da je bilo i nekih presuda - rekao je Radovanović.

Vesna Ristanović - Nikolić, direktor Viktimološkog društva Srbije, istakla je da je novim viđenjem silovanja učinjen napredak. Ona ne veruje da bi se mnogo muškaraca odlučilo da podnese krivične prijave za silovanje, jer tako nešto u Srbiji još predstavlja nešto što je sramota.
- U ratovima na prostoru bivše Jugoslavije bilo je mnogo žrtava silovanja i među muškarcima. Podataka o ovome je malo jer se muškarci teško odlučuju da priznaju da su bili žrtve seksualnog nasilja koje može izazvati jednako velike traume kao i kod žena - rekla je Nikolić.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Za budućnost Kosmeta ključna sledeća godina

16:29h

Država ne zna da izađe na kraj sa decom koja žive na ulici

16:40h

Negotinsko preduzeće "Feniks" obnavlja proizvodnju riblje ikre

16:48h

Pretplatnici mobilne telefonije često zatrpani neželjenim porukama

17:00h

U toku rekonstrukcija crkve Sveti Prohor Pčinjski kod Bujanovca

17:10h

Direkcija podnela 142 tužbe zbog 17,5 milijardi dinara duga

17:21h

Predlog zakona o dostupnosti informacija podržavaju svi osim poslanika SRS

17:30h

Za seks iznuđen silom predviđene kazne i do 18 godina zatvora

17:38h

O služenju vojske na fakultetima početkom novembra

17:45h

Bečej: Preteći grafiti na mađarskom

17:57h

Okrugli sto o osobama sa invaliditetom

 


     


FastCounter by LinkExchange