[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predlog zakona o dostupnosti informacija podržavaju svi osim poslanika SRS

Nikolić: Kako može
informacija da ubije?

Radikali se protive odredbi kojom se uskraćuje davanje informacija koje mogu da ugroze nečiji život, zdravlje i bezbednost zemlje, a za nepoštpvanje zakona predlažu i krivičnu odgovornost

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su juče načelnu raspravu o vladinom Predlogu zakona o dostupnosti informacija, a protiv predloženog rešenja izjasnili su se jedino poslanici Srpske radikalne stranke. Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe SRS-a, najavio je da će podršku ovom rešenju njegova stranka dati jedino ukoliko se usvoje mnogobrojni amandmani SRS-a. On je, takođe, istakao da je ovaj Predlog zakona pravljen radi dodvoravanja Evropskoj uniji i posmatračkim misijama kod nas i da je nedovoljno iskren.

Prema njegovim rečima, odredba kojom se uskraćuje davanje informacije koja može da ugrozi nečiji život, zdravlje, ili bezbednost zemlje je potpuno bespotrebna jer nijedna informacija to ne može da učini.

- To je način komunističkog razmišljanja, jer ako pojava ne može da ugrozi nekoga, kako onda informacija o toj pojavi to može-zapitao se Nikolić i dodao da nije jasno kako će vlast omogućiti informacije svima, bez obzira na državljanstvo. On je konstatovao da to znači da bilo ko iz belog sveta može da dobije neki važan podatak.

Bolja kontrola države

Dragan Kojadinović, ministar kulture i informisanja, rekao je da ovaj zakon nije medijski, ali će imati veliki značaj i za novinarsku profesiju, jer će omogućiti da se do tačnih informacija dođe na brži način.
- Zakon će doprineti daljoj demokratizaciji odnosa u društvu, učvršćivanju i afirmaciji javnosti vlasti, demokratičnosti vlasti i slobodi informasanja. Omogućiće se veća kontrola države i doći će do suzbijanja korupcije-istakao je Ministar Kojadinović.

- Nejasna je i odredba kojom izabrani poverenik može da uskrati građaninu prevelik broj informacija. To znači da ako je poverenik kojim slučajem birokrata, njemu će i jedna informacija biti prevelika i neće je dostaviti. Predviđeno je da rok za dostavljanje informacija bude 15 dana, ili još 40 dana ako tako odluči organ vlasti. Ko još objavljuje informaciju staru i dva dana, a kamoli 55 dana - pitao je Nikolić.

Kazne od pet do 50 hiljada za nedavanje informacija su, prema mišljenju SRS, veoma male. Kako kaže Nikolić, osim prekršajne odgovornosti, ova odredba treba da obuhvata i krivičnu odgovornost.

On je naglasio da ovaj Predlog zakona pruža prava samo na papiru, dok ih u praksi neće biti.
- Ponovo će u praksi da se pojavi neki čovek koji o svemu odlučuje i koji će reći- o ovoj pogibiji policajca koji čuva kriminalca ne izveštavajte, jer to može da uznemiri javnost, jer kada vas negde napadne kriminalac, vi više ne znate da li vas to napada policajac ili kriminalac. Dajte nam informaciju koliko policajaca obezbeđuje kriminalce u Srbiji - naglasio je Nikolić.

Predstavnici stranaka na vlasti podržali su Predlog zakona o dostupnosti informacija, a opoziciona Demokratska stranka najavila je da će glasati za ovaj zakon jer je on zapravo delo prethodne vlade.
- U Evropi 57 zemalja ima ovaj zakon, a jedino Makedonija i Srbija i Crna gora ga nemaju i zato je neophodno da ga što pre usvojimo. Ovim zakonom Srbija iz kulture tajnosti prelazi u kulturu javnosti-zaključila je Snežana Lakićević Stojačić iz DS-a.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Za budućnost Kosmeta ključna sledeća godina

16:29h

Država ne zna da izađe na kraj sa decom koja žive na ulici

16:40h

Negotinsko preduzeće "Feniks" obnavlja proizvodnju riblje ikre

16:48h

Pretplatnici mobilne telefonije često zatrpani neželjenim porukama

17:00h

U toku rekonstrukcija crkve Sveti Prohor Pčinjski kod Bujanovca

17:10h

Direkcija podnela 142 tužbe zbog 17,5 milijardi dinara duga

17:21h

Predlog zakona o dostupnosti informacija podržavaju svi osim poslanika SRS

17:30h

Za seks iznuđen silom predviđene kazne i do 18 godina zatvora

17:38h

O služenju vojske na fakultetima početkom novembra

17:45h

Bečej: Preteći grafiti na mađarskom

17:57h

Okrugli sto o osobama sa invaliditetom

 


     


FastCounter by LinkExchange