[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pretplatnici 063 i 064 mreže mobilne telefonije često zatrpani neželjenim porukama koje nisu lične

Ima spasa od uznemiravajućeg SMS-a

Ako neko ne želi da bude informisan o radnom vremenu prodavnica, biračkim spiskovima, tabloidima, nagradnim igrama, treba da se prijavi korisničkom centru MTS-a ili Mobtela

BEOGRAD - Sve agilniji u akciji da svog pretplatnika nafiluju informacijama raznih vrsta, i Mobtel i Mobilna telefonija Srbije iz dana u dan u tome se utrkuju. Bez obzira na doba dana, korisnici 063 i 064 brojeva dobijaju SMS poruke, koje nisu lične i koje propagiraju neki proizvod ili novu uslugu. Pre desetak dana, na mnoge 063 brojeve stigla je poruka koja je reklamirala jedan beogradski časopis, namenjen određenom delu naše populacije, ali je poruka stigla i onom drugom delu stanovništva, što je izazvalo brojne komentare, koji se mogu sažeti u jedan: "Šta će to meni?!"

Osim ove, poslednjih mesec dana po mreži je kolala i poruka koja je obaveštavala koja je nova prodavnica otvorena i gde i do koliko sati radi. Iako korisna za one koji se za takve stvari interesuju, ta poruka "zakačila" je i one kojima je ona potpuno nezanimljiva, što je, opet, izazvalo ozlojeđenost pretplatnika na naša dva domaća mobilna operatera.

Nešto manje nervoze izazvala je nedavno poruka Gradske izborne komisije, koja je podsećala na građansku obavezu, a koju su dobili svi pretplatnici i jedne i druge mreže. Mada takođe korisna, nije mogla da ne naljuti apstinente, neke od njih probudivši iz popodnevne dremke (samo jedan od razloga). Bez obzira na njihovu upotrebljivost, takve i slične poruke, sudeći prema onome što kažu neki pretplatnici, suvišne su i zamarajuće, a često i uznemiravajuće, posebno u slučajevima kada se željno čeka SMS nekog dragog lica.

Ipak, nije sve tako crno, tvrde u "Mobtelu" i Mobilnoj telefoniji Srbije. Oba operatera navode da svoje korisnike ne zatrpavaju SMS-ovima, nego im šalju informacije u vezi sa svojim uslugama, novinama.
- Smatramo da ne treba da se brane od toga. Sve to radimo u funkciji korisničkog odnosa - kažu u "Mobtelovoj" službi za odnose sa javnošću, ali i dodaju da korisnik, ukoliko želi, može da se zaštiti i da je procedura jednostavna - samo se prijavi u Kol centar ove kompanije.

Oni još naglašavaju da kada je reč o poruci koja je izveštavala o novom broju beogradskog časopisa, da to nije bila njihova sistemska poruka, već da je neko zloupotrebio njihovo ime.
- Postoji program koji za desetak dolara može da se "skine" sa Interneta i putem kojeg cirkularno može da se pošalje poruka, da sakrije ID, kao i da se upiše ime bilo kog pošiljaoca. Centrala nema šanse da im uđe u trag - navode u "Mobtelu".

U MTS-u potvrđuju da šalju SMS poruke kada je reč o promeni cene, novim uslugama, kao i da od takvih poruka korisnik može da se izuzme.
- Sa komercijalnim porukama nismo počinjali dok se nisu stvorili tehnički uslovi o izuzimanju pretplatnika iz sistemskih poruka - kažu u Direkciji za mobilnu telefoniju "Telekoma Srbija".

Sve u svemu, oba operatera naglašavaju da razloga za zabrinutost zbog narušenosti privatnosti nema i da se korisnik sam treba "zaštititi" pozivom za unos na listu onih koji ne žele da primaju poruke koje nisu lične prirode.

A. Matić


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Za budućnost Kosmeta ključna sledeća godina

16:29h

Država ne zna da izađe na kraj sa decom koja žive na ulici

16:40h

Negotinsko preduzeće "Feniks" obnavlja proizvodnju riblje ikre

16:48h

Pretplatnici mobilne telefonije često zatrpani neželjenim porukama

17:00h

U toku rekonstrukcija crkve Sveti Prohor Pčinjski kod Bujanovca

17:10h

Direkcija podnela 142 tužbe zbog 17,5 milijardi dinara duga

17:21h

Predlog zakona o dostupnosti informacija podržavaju svi osim poslanika SRS

17:30h

Za seks iznuđen silom predviđene kazne i do 18 godina zatvora

17:38h

O služenju vojske na fakultetima početkom novembra

17:45h

Bečej: Preteći grafiti na mađarskom

17:57h

Okrugli sto o osobama sa invaliditetom

 


     


FastCounter by LinkExchange