[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Država nikako ne može ili ne zna da izađe na kraj sa decom kojima je život na ulici porodično nasleđe

Vole život bez zidova

"Deca ulice", kažu nadležni, stalno beže iz domova jer ne trpe "tanjir supe, pažnju i brigu", a Boris Stajkovac, direktor Centra za brigu o deci, misli da su mehanizmi države zastareli

BEOGRAD - Svi imaju istu priču - pobegli su iz prihvatilišta ili domova širom Srbije jer ih zlostavljaju stariji štićenici. To su deca bez porodica, vaspitno zapuštena, bez radnih navika. Ne trpe zidove i ključeve, toplinu doma nalaze samo u grupi sličnih. Stalno beže iz državnih ustanova i okupljaju se na napuštenim i izolovanim mestima. Žive u komuni u kojoj nema pravila, neguju solidarnost i znaju kako da zarade. Neki peru šoferšajbne, neki prose, a neki lako zabasaju u dilovanje droge ili krađu. Niko ne zna koliko ih ima, a zovu ih - deca ulice.

Prema podacima Unicefa, deca u Srbiji su najugroženija u celoj Evropi - po neuhranjenosti, bolestima zavisnosti, kratkom školovanju. Direktor Centra za brigu o deci Boris Stajkovac razlog tome vidi u zastarelim metodama resornog ministarstva i nadležnih ustanova, gde svi beže od odgovornosti.
- Deca bez roditeljskog staranja zavise od države, zato ona treba da organizuje specijalne timove koji će se baviti svakim slučajem ponaosob - ukazuje Stajkovac.

U opštinskim centrima za socijalni rad, pak, tvrde da svi svetski gradovi pate od sindroma "deca ulice". Napuštena gradilišta i polusrušene kuće uvek će, kažu tamo, biti "matica" za okupljanje beskućnika, izbeglica i dece bez roditeljskog staranja. Priča o grupi od 15-20 dečaka i devojčica, otkrivenoj prošle nedelje, u pustoj kući u Kralja Milutina nije nikakva novost za socijalne radnike.

Samo 15 kreveta za prihvat

U Centralnom gradskom prihvatilište ima samo 15 kreveta a, kako kažu socijalni radnici, mnogo više korisnika. Ipak, ni to nije trajno rešenje za ovu decu - njima treba specifičan smeštaj u kome bi osećali slobodu, a ipak bili pod kontrolom.
- Nekadašnji Pionirski dom, u kome se danas nalazi oprema Gradskog zelenila, bila bi sasvim pogodna za smeštaj ovakve dece, predlaže Ristović.

- Njihova priča počela je pre dve godine u napuštenom automobilu. Svi "stanari", iako veoma mladi, poznati su kao višestruki begunci iz dečjih domova, prihvatilišta, pa i vaspitnih ustanova. Sve njih smo tada zbrinuli - i svi su veoma brzo pobegli. Problem je što mlađi (do 14 godina) nisu krivično odgovorni i ne mogu se smestiti u zatvorene domove, već isključivo u dečje - a odatle je mnogo lakše pobeći - podseća rukovodilac vračarskog Centra za socijalni rad Velibor Ristović.

Posle ponovnog okupljanja, grupa je kratko "stanovala" u parku preko puta Dečje klinike u Tiršovoj, da bi nedavno osvanula u polusrušenoj kući u Kralja Milutina gde žive u "labavoj" komuni. Otkad su osvanuli u medijima, za njima tragaju socijalno i policija.

- Preko dana tamo ih nema, stanari kažu da dolaze samo noću. A policija nema prava, ako nije kriminalno delo u pitanju, da privodi noću iz kuće. Čak i da ih pronađemo, oni će opet pobeći jer nemamo odgovarajuću ustanovu za takvu decu - napominje Ristović.

Za one bez krova nad glavom najpogodnije su napuštene zgrade i kuće. Čim se sazna za kakvu baraku, prorade tajne veze, doseli se desetak porodica iz svih delova grada, izgrade karton-naselje i eto problema. Zabeležen je slučaj porodice koja luta po gradu dok ne padne noć - problem spavanja rešava u hodniku jednog solitera na Konjarniku. Poznato je i da su letos deca-beskućnici spavali po šlepovima, a podrumi su odvano omiljeni smeštaj onih bez doma.

U resornom ministarstvu znaju za slučajeve "dece ulice", ali tvrde da im je teško pomoći jer ne mogu da se uklope u mrežu institucija: "tanjir supe, kupanje, pažnju i brigu".
- Takva deca, uglavnom, potiču iz porodica u kojima je život na ulici uobičajena stvar već generacijama - kaže Ranka Vujović, načelnik sektora za zaštitu porodice i dece pri resornom ministarstvu.

T. Kaluđerović
G. Tadić


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Za budućnost Kosmeta ključna sledeća godina

16:29h

Država ne zna da izađe na kraj sa decom koja žive na ulici

16:40h

Negotinsko preduzeće "Feniks" obnavlja proizvodnju riblje ikre

16:48h

Pretplatnici mobilne telefonije često zatrpani neželjenim porukama

17:00h

U toku rekonstrukcija crkve Sveti Prohor Pčinjski kod Bujanovca

17:10h

Direkcija podnela 142 tužbe zbog 17,5 milijardi dinara duga

17:21h

Predlog zakona o dostupnosti informacija podržavaju svi osim poslanika SRS

17:30h

Za seks iznuđen silom predviđene kazne i do 18 godina zatvora

17:38h

O služenju vojske na fakultetima početkom novembra

17:45h

Bečej: Preteći grafiti na mađarskom

17:57h

Okrugli sto o osobama sa invaliditetom

 


     


FastCounter by LinkExchange