[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 27. 10. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sa zakašnjenjem od četiri
meseca proradila fontana

Vodoskok između Starog i Novog Dvora u Ulici kralja Milana biće probno pušten u rad sutra u 10 sati. Nakon prijemnog puštanja vode biće zakazan tehnički prijem, a zatim će predstavnici Instituta "Jaroslav Černi" koji je izvodio radove, održavanje fontane poveriti JKP "Zelenilo-Beograd". Puštanju fontane u rad prisustvovaće predstavnici investitora, odnosno Sekretarijata za komunalne i stambene poslove koji je finansirao ceo projekat, "Inženjering promet" koji je obavljao funkciju nadzornog organa, projektanti i izvođači radova.

Na vodoskoku su završeni svi građevinski radovi i postavljene sve hidraulične mašinske instalacije. Zadržan je stari oblik bazena po čijem obodu je postavljen venac od specijalnog kamena iz ripanjskog kamenoloma. Centralni vodeni efekat dobija se mlaznicama raspoređenim u dva prstena. Odvojene pumpe omogućavaju nezavisan rad venca mlaznica kao i njihov zajednički i kombinovani rad.

Fontanu osvetljavaju centralni podvodni reflektori, a podvodno je osvetljen i preliv fontane po celom obodu. Postavljene pumpe cevovodi, kao i sistemi za prečišćavanje vode objedinjeni su savremenim recirkulacionim mehanizmom koji omogućava znatno smanjenje potrošnje vodovodske pitke vode, kažu u Institutu za vodoprivredu "Jaroslav Černi".

Voda iz gradske mreže koristiće se samo za prvo punjenje bazena fontane i eventualno dopunjavanje a zatim će pomoću crpne stanice voda cirkulisati između podvodnog bazena i bazena fontane. Projektom i izvedenim radovima obnovljeni projekat je dobio nekadašnji izgled.

Ukupna vrednost posla sa svim porezima iznosila je 9,8 miliona dinara. Rekonstrukcija zelenih površina poverena je preduzeću "Biodekor" za 17, 6 miliona dinara. Dvorska fontana je porušena a bazen vodoskoka zatrpan posle Drugog svetskog rata.

Obnavljanje vodoskoka i rekonstrukcija zelenih površina izvršena je prema planu iz 1935. godine, a inicirao je Zavod za zaštitu spomenika kulture. Radovi su počeli početkom juna, a bilo je predviđeno da se sve završi za 30 dana. Nepoštovanje roka izvođači radova pravdali su nedostatkom na tržištu specijalnog kamena i nalaženjem nepredviđenih instalacija.

V. Vuković


vesti po rubrikama

^Beograd

21:15h

Bomba u "golfu" usmrtila suvozača

21:23h

Zašto policija još ne saopštava šta je bilo sa privatnim autobusom 88

21:35h

Do petka će se zadržati toplo i sunčano vreme što mnogi koriste da i dalje uživaju na plaži

21:46h

Taksisti danas u Ministarstvu trgovine pregovaraju o poskupljenju

21:55h

Sa zakašnjenjem od četiri meseca proradila fontana

22:03h

Motor oborio pešaka

22:12h

Humanitarni koncert

22:20h

Humanitarni fond opštine Voždovac

22:31h

Upoznajte Beograd: Prvi televizor u gradu

22:40h

Gradske vesti: sajam meda na Vidikovcu

22:51h

Obaveštenja iz Vodovoda

 


     


FastCounter by LinkExchange